I den här artikeln får du tips och inspiration om hur du kan kombinera din passion för resor med ett hållbarhetstänk. Du får lära dig om olika sätt att resa som minskar ditt klimatavtryck, bidrar till lokal utveckling och ger dig rikare upplevelser. Läs vidare och låt dig inspireras av hållbart resande!

Vad är ekoturism?

Du undrar kanske vad det är som gör en resa hållbar. Begreppet hållbart resande innebär att vi försöker ha så liten påverkan på omgivningen som möjligt när vi utforskar världen. Hur du reser hållbart är dock mer komplext än att bara välja tåget framför flyget. Ekoturism uppmuntrar till att göra alla aspekter av vår resa så hållbar som möjligt. Hållbart resande handlar om att vara medveten om hur turism inverkar på lokala samhällen och vad du som turist kan göra för att påverka dem på ett positivt sätt istället för tvärtom. Vid hållbart resande tar vi alltså ansvar för att bevara både natur och den lokala kulturen. I praktiken kan det handla om att du lokalt utforskar ditt resmål till fots eller på cykel. Den lokala ekonomin kan du stödja genom att exempelvis äta din middag på restauranger som drivs av lokalbefolkningen, eller genom att köpa lokalt tillverkade produkter. Det är enkla åtgärder som dock betyder mycket i sammanhanget. 

Läs också: Därför är en weekendresa bra för din hälsa

Destinationer för en hållbar resa

Vare sig du letar efter dynamiska storstäder eller natursköna platser, finns det hållbara resmål som passar alla. Så låt oss titta på några sådana resmål som passar dig som vill tänka på klimatavtryck när du upptäcker världen eller reser någonstans för att koppla av. 

Köpenhamn i Danmark

Köpenhamn är på många sätt en perfekt destination för dig som vill resa hållbart. Som en av de mest miljövänliga städerna i Europa, erbjuder Köpenhamn en rad olika aktiviteter. Staden har exempelvis ett flertal vackra parker och grönområden att njuta av. Dessutom är det otroligt enkelt att ta sig runt i huvudstaden på cykel. Den danska huvudstaden har även gjort sig känd bland annat för sitt arbete för att främja hållbarhet. Ett exempel på det är målet att minimera avfallet i stadens restauranger. Danmark är även ett land som ligger i framkant när det kommer till grön teknik och solenergi.

Amsterdam i Nederländerna

Nederländernas huvudstad Amsterdam är känd för sin unika karaktär och stadsbild präglad av kanaler och broar. Förutom stadens charm är den numera också en destination som lämpar sig vid ekoturism. Staden investerat stort i att underlätta för invånarna att inneha elektriska fordon och man har byggt ut tillgången av laddningsstationer exponentiellt. Amsterdam är också en av världens mest cykelvänliga städer. Du kan med lätthet utforska staden på cykel samtidigt som du njuter av dess fina gator och grönområden.

Läs också: När kan vi flyga miljövänligt?

Island

Några av de mest vackra landskapen i Europa hittar du på Island. Landet har också tagit många initiativ för hållbarhet, bland annat genom att satsa på förnybar energi. Här kan resenärer ta del av ett flertal fantastiska äventyr som också är miljömässigt hållbara. På Island kan du få uppleva allt från utflykter på hästryggen till kajakpaddling och vandring vid mäktiga glaciärer. I huvudstaden Reykjavik finns ett stort utbud av lokalt ägda restauranger och barer att njuta av. 

Spanien

För dig som är ute efter sol och värme samtidigt som du reser hållbart, kan Spanien vara ett passande resmål. Runt om i landet finns det ett flertal naturområden som har erhållit den europeiska stadgan för hållbar turism. Det är naturområden som erbjuder olika aktiviteter som samtidigt respekterar både miljön och lokalsamhället. Ett av dessa områden är den storslagna nationalparken i Sierra Nevada. Får du nog av natursköna upplevelser är även landets huvudstad Barcelona ett hållbart resmål. Staden har satsat stort på att motverka både föroreningar och avskogning. Det är även enkelt att hitta taxibilar drivna på grön energi och restauranger som satsar på hållbar mat.

Av redaktionen

hållbarhetMiljövänligtresa