Som tur är finns det saker du kan göra för att bli kvitt det farliga bukfettet en gång för alla. Ett av de enklaste sätten är faktiskt att ta korta pauser från ditt stillasittande arbete. Nedan berättar vi mer om hur mikropauser kan minska hälsoriskerna vid bukfetma.
Vad är bukfetma?
Bukfetma är en kraftig övervikt som främst sitter runt midjan. Vid fetma lägger sig fettet under huden, men vid bukfetma lagras det under magmusklerna kring organen.
Anledningen till att bukfetma innebär större hälsorisker än vanlig fetma har att göra med fettcellerna. Bukfettet utsöndrar nämligen inflammatoriska partiklar i blodomloppet som kan ha en negativ effekt på våra blodkärl, blodfetter och blodtryck. Det försämrar också kroppens förmåga att producera insulin, vilket gör det svårare att bryta ned socker.
Om bukfettet får ligga kvar kan det öka risken att drabbas av en rad olika sjukdomar, bland annat hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, demens och i värsta fall även cancer.
Det finns flera anledningar till varför man får bukfetma. En av de främsta är stress i kombination med dåliga kostvanor. Detta eftersom stresshormonet kortisol hjälper till att lagra fett samtidigt som det försämrar kroppens naturliga fettförbränning. Även otillräckliga nivåer av könshormoner kan öka risken för bukfetma.
Läs också: Svårighet att viktminska kan vara kvinnosjukdomen lipödem
Korta pauser kan vara en bra lösning
En annan vanlig orsak till bukfetma – och övervikt generellt – är en stillasittande livsstil. För att motverka det farliga fettet gäller det med andra ord att försöka hålla sig aktiv.
Många tror dock att det handlar om minst en timmes intensiv träning per dag, men så är det inte. En bra start är att bara ställa sig upp regelbundet under dagen, gärna en gång varje halvtimme. Detta är framför allt viktigt för dig som har ett stillasittande arbete.
Försök att ställa dig upp i minst två minuter varje halvtimme. Du kan till exempel sträcka på dig, stretcha, dricka ett glas vatten, gå ut och ta lite frisk luft eller passa på att gå på toaletten. Det må låta enkelt, men kommer garanterat göra en stor skillnad i det långa loppet.
Bortsett från att reducera bukfettet kommer regelbundna pauser dessutom att göra dig piggare och mer fokuserad under dagen. Studier visar att det till och med kan öka din produktivitet.
Läs också: Så stöttar du din lever naturligt
Andra tips för att minska bukfettet
Förutom att ta korta pauser under arbetsdagen finns det en rad andra saker du kan göra för att bli av med bukfettet. Nedan ger vi dig fyra enkla tips.
- Undvik snabba kolhydrater. Snabba kolhydrater som socker och vitt mjöl får kroppen att producera mer insulin. Detta i kombination med utsöndringen av kortisol ökar lagringen av fett i buken.
- Ät vid regelbundna tider. Ett lågt blodsocker ökar kortisolnivåerna i kroppen. Undvik småätande och låt det gå några timmar mellan varje måltid. På så sätt kan du hålla blodsockret på en jämn nivå genom hela dagen.
- Testa antiinflammatorisk kost. Denna typ av kost innehåller viktiga näringsämnen samtidigt som den har en antiinflammatorisk effekt. Några bra livsmedel är linfrön, bär, kanel, ingefära, vitlök, kamomill och chili. Välj rena proteinkällor och komplettera med långsamma kolhydrater.
- Minska ditt alkoholintag. Studier visar nämligen att alkohol kan hämma fettförbränningen och därmed vara en bidragande faktor till bukfetma.
- Rör på dig! Forskning visar att konditionsträning är en av de mest effektiva träningsformerna för att reducera bukfetma. Raska promenader, jogging och cykling är därför bra för att bränna bort bukfettet.
Av Elsa Larsson
2 Comments
Det var bra information, vad ska man äta om man har diverticulit?
Hej Nancy! Stort tack för din fråga. Skulle be dig att rådgör med en dietist för att få en individuellt anpassad kost beroende på dina symtom <3 Allas behov ser tyvärr olika ut... Men bra mat med bra näring!
Önskar dig en fin dag! <3