Vid svårare muskelvärk som inte går över bör du förstås rådgöra med en läkare. Är värken lite lindrigare finns det dock ett par saker du kan testa, både för att lindra och förebygga. 

1. Vatten

Visste du att vätskebrist kan vara en bidragande orsak till muskelvärk? Brist på vätska minskar nämligen blodets volym, vilket i sin tur försämrar blodtillförseln till musklerna. Detta kan dels orsaka både muskelkramper och spasmer, men även magvärk. 

Kort sagt – drick tillräckligt med vatten för att minska risken att bli uttorkad och få muskelvärk. Men drick bara när du är törstig. Dricker du för stora mängder vatten finns risken att du drabbas av vattenförgiftning.  

2. Magnesium

Magnesium har en muskelavslappnande effekt och brist på detta mineral kan ofta visa sig i form av muskelvärk. Men att få i sig rätt mängd magnesium via kosten är inte alltid så lätt, särskilt inte när vi blir äldre. 

Genom att komplettera kosten med magnesiumtillskott kan du hålla nivåerna stabila och musklerna glada. Du kan också köpa magnesiumolja för utvärtes bruk som du applicerar på det smärtande området.  

Läs också: 6 tecken på att du har magnesiumbrist

Bada med Epsom Salt

Epsom Salt är ett badsalt som kan vara värt att testa för dig med muskelvärk. Studier visar nämligen att regelbundna bad med saltet faktiskt kan öka koncentrationen av magnesium i blodet, vilket gör det enklare för musklerna att slappna av. 

Observera att dessa saltbad inte är att rekommendera till personer med hjärtproblem, diabetes eller högt blodtryck. 

3. Cayennepeppar 

Kapsaicin, ett ämne som finns i starka chilifrukter och som orsakar den brännande känslan, har länge använts som ett sätt att lindra både led- och muskelvärk. 

Idag finns kapsaicin i flera olika produkter avsedda för att lindra muskelvärk, men att göra en helt egen huskur är busenkelt. Du behöver bara blanda en halv tesked cayennepulver med lite vegetabilisk olja, exempelvis kokosolja eller olivolja. 

Smörj in det smärtande området och tvätta händerna noggrant efteråt. Rör inte ditt ansikte eftersom det kan orsaka svår irritation. Och testa gärna på ett litet område innan du smörjer hela muskeln. Det här tipset är inte för alla. 

4. Äppelcidervinäger 

Äppelcidervinäger kan inte bara förbättra matsmältningen, sänka blodsockret och bidra till en god hjärthälsa – det kan också vara effektivt mot muskelvärk tack vare dess antiinflammatoriska egenskaper.

Blanda en matsked äppelcidervinäger i ett glas vatten och drick. Vissa menar att det även går att använda äppelcidervinäger för utvärtes bruk genom att smörja det på den ömmande muskeln. 

5. Körsbärsjuice 

Körsbärsjuice är fylld med nyttiga antioxidanter och studier visar att juicen faktiskt kan förebygga muskelvärk såväl som muskelskador. Dessutom visade det sig att juicen faktiskt kan bidra till ökad muskelstyrka.

Läs också: Rätt näring för dig som är utmattad

6. Fysisk aktivitet

Ett vanligt missförstånd är att vila är det bästa sättet att lindra muskelvärk. Men sanningen är att fysisk aktivitet faktiskt många gånger är den bästa behandlingen för snabb återhämtning.  

Framför allt kan träningsformer som mjukar upp musklerna vara att rekommendera, exempelvis yoga eller pilates, eftersom de ökar blodflödet till musklerna. Även simning kan vara en effektiv, men skonsam träningsform för dig med muskelvärk.

Inget som hjälper?

Om inget av ovanstående hjälper för att bli kvitt din muskelvärk kan det vara hög tid att besöka en läkare. 

Även om värken sällan är farlig kan den bli påfrestande i det vardagliga livet, både för ditt psykiska och fysiska välmående. Dessutom kan värken bli värre med tiden om du inte gör något åt den i tid. 

Naturlig hjälp för muskelvärk

Holistic Magnesium bidrar bland annat till minskad trötthet och utmattning, samt normal energiomsättning och muskeltillväxt. Något som gör den extra omtyckt bland de som tränar.

Edura Magnesiumbadsalt har producerats genom att förånga magnesiumolja för att bilda kristaller som kan lösas upp i vatten och bli en härligt avslappnande och återfuktande ingrediens i kropps- eller fotbad.

Solaray BioCitrate Magnesium bidrar till att bibehålla normal benstomme och god muskelfunktion.

Pureness Trippel Magnesium innehåller tre former av magnesium av högsta kvalitet: Malat, glycinat och taurat. Dessa magnesiumsorter är extra skonsamma för magen och absorberas utmärkt av kroppen tack vare kapselhöljet som enbart är gjort av cellulosa och vatten!

Pharma Nord Bio-Magnesium är ett komplex av tre olika magnesiumsalter.

Av Elsa Larsson

MuskelavslappnandeMuskelvärk