Maten du äter ska bygga din kropp, inklusive din hud. Äter vi skräp och lite näring kommer huden se ut därefter. 


Steg ett för glow är därför en näringsrik kost med naturliga råvaror.  

När du redan äter bra kan det ändå vara en näringbrist som står mellan dig och den där friska, härliga lystern du vill ha på din hud. 

1. Vitamin A 

Vitamin A är essentiellt för just huden eftersom det stöttar kollagenproduktion och keratinbildning. Båda dessa hjälper till att fylla ut huden och hålla fukt. Vitamin A finns i många hudkrämer i form av retinol men det gör också nytta på insidan. 

Ät ägg, fisk och smör, för att få i dig färdigbildat vitamin A. Betakaroten finns i många växter som sötpotatis, morot och gröna bladväxter. Betakaroten ombildas i kroppen till vitamin A. Betakaroten har sina egna fördelar som antioxidant och skyddar huden mot sol och åldrande.

2. B-vitaminkomplex 

Flera av B-vitaminerna är avgörande för en frisk hud. Det hjälper omsättningen av hudceller, kontrollerar utsöndringen av sebum som är hudens eget skyddande lager av olja och hjälper oss få användning av de essentiella fettsyror som är så viktiga för huden. 

Vitamin B5, B3 och B6 är några av de viktigaste.

Animaliska produkter med b-vitaminer inkluderar kött, fisk och ägg. Väljer du plantbaserat kan du använda gröna bladgrönsaker, bönor, nötter, b-jäst och soja. 

Läs också: 7 tips för att motverka torr hud inifrån och utifrån

3. Vitamin C 

Detta vitamin borde ha en särskild plats i alla skönhetsjunkies hjärtan. Det hjälper till att bilda kollagen, bekämpar fria radikaler som annars skulle skada huden och läker sår snabbare. 

Om fria radikaler är nytt för dig så är det syre som blivit väldigt reaktivt och kan skada huden. De bildas helt naturligt men vi får fler om vi äter dåligt, utsätts för miljögifter eller cigarettrök och liknande. 

Vitamin C finns i broccoli, grönkål, vattenmelon, papaya, citrusfrukter, potatis och jordgubbar – för att nämna några. 

4. Zink 

Denna mineral hjälper de andra näringsämnena att verka som bäst eftersom det ingår i enzymer. Enzymer är små minifabriker och zink kan därför hjälpa till att exempelvis transportera vitamin A dit det ska i huden. 

Det hjälper till att läka sår, att vi har en hälsosam sebumutsöndring och att vi får nya hudceller. Har du acne kan det vara ett tecken på zinkbrist

Zink finns i fisk och skaldjur, soja, bönor, kött, frön och nötter bland annat. 

Läs också: Så stimulerar du hudens egen kollagenproduktion

5. Essentiella fettsyror 

Dessa är antiinflammatoriska och återfuktar huden inifrån eftersom de är bra på att hålla vatten. De skapar också en barriär mot utsidan och bakterier och annat får svårare att tränga igenom. 

Tyvärr är vårt kost ofta fattig på essentiella fettsyror som omega-3 omega-6 och omega-7. 

Nötter avokado, malda linfrön (måste vara färskmalda annars härsknar fetterna) eller linfröolja, avokado och fet fisk innehåller alla fettsyror som är bra för huden. Ett superfood här värt att nämna är havtorn som innehåller essentiella fettsyrorna omega-3, 6 och 9 med särskilt bra effekter på huden samt antioxidanterna vitaminerna A, C och E.

Av Katarina Fornander

Näring för mer glow

Better You Betakaroten – Högdoserad Betakaroten (50 mg) i vegetabilisk kapsel. Betakaroten är omtyckt för sin egenskap att göra huden brun – och för att skydda huden inifrån.

Holistic Mega B Metylerad – Holistic Mega B Metylerad innehåller samtliga former av B-vitaminer varav särskilt utvalda former av B6, B12 och folat. Metylerade B-vitaminer är i sin redan aktiverade form och lättare för kroppen att använda sig av direkt.

New Nordic Skin Care Hyaluron Active – Baserad på hyaluronsyra, exklusivt utvalda växtextrakt och vitamin C. Hyaluronsyra är en välkänd substans i många skönhetsprodukter. Havtorn är en klassisk nordisk ingrediens som hjälper till att inifrån bevara hälsosam hud.

Bättre Hälsa Zink Green Line – Green Line serien är Bättre Hälsas mest rena och högkvalitativa serie vitaminer och mineraler någonsin. Inga onödiga bindningsmedel och stearater. Kapslarna är helt unika och skonsamma för magen. En renare produkt för dig helt enkelt.

Greatlife Eskimo Pure Omega-3 – Eskimo-3 är marknadens troligtvis renaste och finaste omega-3 tillskott. Kommer endast från djuphavsfiskarna sardiner och ansjovis. Certifierad enligt ISO-9000 (kvalitet) och ISO-14000 (miljö). Naturlig och ej uppkoncentrerad.

b-vitaminerC vitaminhudomega-3skönhetvitamin AZink