Nuförtiden finns det alldeles för många som har svårt med eller lider av många olika infektionsbesvär. Förutom en vanlig förkylningsinfluensa under hösten och vintern har vi överhängande dåliga nyheter och utmaningar kring covid samt den strategi som man tillämpar för att stoppa eller bromsa smittspridning. Behov av IV-behandling och dödsfall fortsätter trots starka åtgärder som har tagits i länder över hela världen.

Immunresiliens och immunförsvaret

Jag har skrivit de senaste åren om hur man både boostar och balanserar sitt immunförsvar samt skapat en liten videoserie om hur du kan förbättrad din immunresiliens. Målet är att oavsett vad infektionen heter eller vilken variant av nuvarande infektion har du bättre naturliga resurser att handskas med det.

Följande artikel kommer att fungera som en guide och en värdefull resurs för att förbättra din immunresiliens oavsett om du har tagit en eller flera injektioner eller ingen alls. Den är också mycket värdefull för att hämta sig från svåra infektioner och återställa sin hälsa samt klättra upp en högre nivå av imunresiliens. Immunresiliens betyder att man har ett robust och kraftfullt immunförsvar som bevakar och identifierar vad som är vän och fiende samt agerar effektivt för att skydda dig utan att överreagera vilket kan leda till autoimmuna- eller kroniska sjukdomar.

Information och tips är tagen från min egen erfarenhet av användning av näringstillskott för att hjälpa tusentals människor till en bättre hälsa, min kompetens med över 45 år av studier rörande användning av vitaminer, mineraler och kosttillskott. Det tog mig över 10 år att sammanställa och skriva min uppslagsbok innehållande 833 sidor: Näringsmedicinska Uppslagsboken. Dessutom har jag de senaste 18 månader läst olika artiklar och studier om immunförsvarsfunktioner från flera av mina favoritkunskapskällor som bland annat Dr. Mercola, Dr. Klinghardt, Dr. Vazquez, Dr. Hyman, Dr. Bland samt sammanställningar och kurser från funktionsmedicinska organisationen, IFM och Journal of Orthomolecular Medicine.

För vidare information om hur man bygger upp en bättre immunresiliens finner du i kursen immunresiliens på min hemsida: powhealthplus.com. Det är en utmärkt uppföljning av denna artikel samt en bra grundkurs i hur ett normalt friskt immunförsvar ska fungera.

Att vara rustad med ett bra immunförsvar

Oavsett om man har tagit influensa- eller covidsprutor kommer det att finnas en hel del människor som redan har eller kommer att få en nedsatt hälsa under kommande månader. Oavsett varianter av virus eller bakterier är vi rustade med ett mirakulöst immunförsvar som hela tiden arbetar för att identifiera vad och vem som är vän och vem som är fiende och sedan agera för att försvara oss från hot. Vi har minst åtta olika sätt som vi kan möta hot från virus, bakterier, svamp eller parasiter. Alla dessa tas upp i min kurs om immunresilens! Alla livsstilsförbättringar ger dig bättre immunresiliens för att du ska kunna lita mer och mer på att ditt immunförsvars respons vid nya eller främmande hot, oavsett om det är en förkylning, influensa, covidinfektion eller andra framtida infektionshot, läkemedelsbiverkning eller biverkning från en injektion.

Orsaker till att kosttillskott inte alltid fungerar

Många av samma förebyggande och stödjande kosttillskott är detsamma på grund av att de förstärker immunförsvaret på många olika sätt, framförallt ditt slemhinneförsvar (näsa, bihålor, luftvägar, munhåla, mage och tarm), det medfödda och adaptiva försvaret. Oavsett hot eller infektion är det allra bäst att ha en livsstil och intag av kosttillskott som säkerställer en grundläggande beredskap. Dessa råd eller exempel ersätter däremot inte läkarvård och läkarrekommendationer! Vi är alla mycket olika och unika, vi har olika behov, kombinationer och doser av tillskott för att må bäst. Vid kroniska återkommande problem rekommenderar jag att du behöver en näringsterapeut, integrativ läkare eller funktionsmedicinsk terapeut att de kan ge dig mer specifika råd än dessa allmänna rekommendationer.

Att förbättra och säkerställa goda allmänna livsstilsvanor är mycket viktigt för en god immunresiliens. Detta är grunden som gör att du står stadigt. En positiv och känslomässig mental inställning, god stresshantering och planering, god sömn, utmärkt växtbaserad kost, motionsvanor, kärleksfulla, roliga positiva relationer med familj och andra sociala nätverk, vision och mening med livet ingår allas i grundplattan för ett friskare liv. Dessa ersätts inte med kosttillskott, men förstärks av verksamma kosttillskott.

Min erfarenhet av varför kosttillskott inte fungerar hos så många är följande:

 • De tar för svaga kosttillskott med för låga doser.
 • De tar kosttillskott som har sämre upptag och kan vara förorenade med overksamma eller skadliga färgämnen och tillsatsämnen.
 • De slutar för tidigt med sina kosttillskott. De tar oftast 2–6 månader att ha en kraftfull effekt som visar sig på förbättrade kroniska symtom och labanalyser.
 • De tar för få kosttillskott. De flesta behöver inta rätt kombination av 3–8 olika medel.
 • De tar felaktiga kombinationer som missgynnar varandra.
 • Vid akuta lägen, till exempel vid en infektion tar man alldeles för liten dos av för få preparat för att det ska ge en tillräckligt kraftfull effekt när de väl behövs speciellt de första dagarna av en infektion.
 • De provar på och tar endast isolerade vitaminer och mineraler utan att förstå att alla näringsämnen arbetar ihop med andra för att ha effekt och skapa balans och hälsa i kroppen.

Ni kan läsa varför alla behöver ta kosttillskott i min senaste bok: Rädda Din Hjärna Nu, informationen finns på sidorna 372–377 för dig som vill ha den läsningen. En växtbaserad glutenfri kost innehåller mängder av värdefulla växtämnen som heter polyfenoler. Dessa har visat sig mycket gynnande för ett väl fungerande immunförsvar. Om du äter minst hälften av dessa dagligen har du ett bättre skydd och immunresiliens, oavsett namnet på infektionen.

Här listar jag 12 födoämnen, kryddor och superfoods som ger ett bättre immunförsvar oavsett vilken infektionen som kommer är:

 • Kimchi eller surkål
 • Citronvatten eller citroner
 • Benbuljong med kryddor
 • Stark curry
 • Kokosmjölkssoppa med grönsaker
 • Shiitakisvamp
 • Sardiner, anchovis eller vild lax
 • Bär eller bärsmoothie
 • Morötter
 • Jamsrot
 • Koriander
 • Broccoligroddar

Här listar jag sex kosttillskott att inta dagligen som ger bättre immunförsvar och immunresiliens oavsett infektionen som kommer:

 • 4–6 kapslar/tabletter av en högdos multimineral med god kvalité
 • D3 4,000–8,000ie per dag, helst tillsammans med K2 och magnesium
 • C-vitamin 500–1,000 mg i samband med 2–3 måltider
 • Högdos fiskolja innehållande 2,000–4,000 mg av kombinationen av EPA/DHA
 • Colostrum (2–4 gram) eller probiotika kombination (minst 30 miljarder bakterier dag!)
 • Adaptogen ört eller medicinsk svampkombination, till exempel astragalus, shisandra, rosenrot, ginseng, ganoderma (reishi), shitaki, maitaki.

Bästa sättet att skydda sig när man utsätts för hög risk

Här nedan går jag igenom mina tips för hur du kan skydda dig mot virus när du utsätter dig för platser med hög risk.

Många behöver inte sprita sig så mycket

Att sprita sig och praktisera överdriven hygien ger ej bra skydd samt försämrar hudens nödvändig bakteriabalans. Covid har inte visas sig smittas vid handtag, bord, mm till någon högre utsträckning, samt kan leda till ett tvångsbetende.

Bort med masktvång

Vi som bor i ett land som har låg maskanvändning har mycket bättre statistik för Covid-19 jämfört med länder med hög maskanvändning som till exempel USA, Frankrike, Tyskland och Spanien.

Sverige har visat världen att mask har mycket litet skydd mot Covid-19! Det finns flera studier som bekräftar det nu—men det är svårt för länder som har satsat mycket på masktvång att backa nu. Redan 2020 var det tydligt från Dr. Tegnel, TV Dr. Michael och Svenska läkaren Sebastian Rushworth som visat att det var inte avgörande. Jag vill tacka Dr. Tegnel för att du stod emot världstrycket och gav oss frihet att använda vårt sunda förnuft – bland annat till att andas och att visa våra vackra leenden.

Nässpray och sköljmedel

Det viktigaste ni kan göra om ni går på fester, teater, restauranger eller andra ställen som ni anser utgör stor risk för smitta är använd näs- och munsköljning och gurgla ordentligt. Flera små studier visar hur effektivt detta är om man har rätt sköljmedel eller nässpray. De som verkar vara mest effektiva är utspädd jod! Man kan köpa Betadine, Povodine, Logols eller andra jod källor – googla och läs både hur man gör rätt utspädning för nässpray och gurgelvatten. 

Om du inte har detta kan det möjligtvis fungera bra med bland annat kolloidaltsilver och oreganoolja. Väteperoxid är mycket effekt men farligt om man späder fel. Listerin har visat sig att även det fungerar men ej mitt val. Saltvatten är värdelöst i detta syfte!

Den som har autoimmuna sjukdomar eller vet de är överkänslig mot jod – bör ej använda. Bakterier, svamp och virus kan hänga i många timmar eller dagar kroppen ihåligheter som näsan, bihålor, halsen och munhålan.

Bra riktlinjer kan vara nässpray och munsköljning en gång i veckan och 1-2 extra om du kommer att eller har utsatt dig för täta smittsamma miljöer.

Denna strategi är mycket effektivt på grund av att smittan sprids till >95% via inandning. Masken skyddar inte alls lika bra och kan ej desinfektera näshålan, bihålor, hals och munhålan. Du har min uppmuntran att visa ditt vackra leende som stärker din självkänsla och ditt immunförsvar och betyder så mycket för din kommunikation med både människor och djur!

Tips vid förkylningar och snuvor

Om du har fler än en förkylning per år, speciellt om den hänger kvar mer än tre dagar är det bra att du förbättrar ditt immunförsvar med följande nästa gång du blir förkyld.

Begynnande eller akuta besvär

Inta under 2–5 dagar så fort du känner besvär – ta minst 3 av dessa på följande lista och ta 2 till 4 gånger dosen som står på din burk eller flaska, (sprid ut dosen under dagen) extra samt minst dubbeldos av dina dagliga C och D vitaminer:

 • Vitlök (motsvarande 4–6 klyftor)
 • Zink (15–30 mg 2-3 ggr dagl)
 • Andrografis (Kang Yang)
 • Echinacea
 • Fläderbärextrakt
 • Pau Dárco te (4–9 koppar), grönt te med kvalité eller/och Chaga te

Influensabesvär

Samma råd som ovanför men inta flera av de föregående och högre doser och lägg till: Avitamin 50,000 ie samt Quercitin eller NAC (500 mg X3), Monolaurin (laurinsyra), oreganoolja eller olivbladsextrakt samt kungsljus och timjan vid luftvägsbesvär. Starta med höga doser så fort du känner besvär. Kör dessa höga doser i 3 till 6 dagar, trappa ned till 25–50% av dosen som intas sedan upp till en vecka för att säkerställa att du är frisk igen. Andas gärna in eteriska oljor som eukalyptus, timjan och oreganolja genom en infuser eller nebulizer.

Vid covid

Samma råd som med influensa med lägg gärna till utspädd propolis eller jod vid nebulizer. Lägg till örterna: artemesia annua eller malört (om du inte får utskrivet Ivermectin) samt maskros och lakritsrot extrakt och hög dos fiskolja (3-5,000 mg) för att hämma utveckling av cytokinstorm. Inta även broccoligroddar och curcumin för ett snabbare och bättre resultat!

Vid postcovid

Över 50 % av de som har genomgått en svår covidinfektion fortsätter att ha symtom kvar efter 3 månader och klassificeras som postcovid. Några av de vanligaste av många möjliga symtom är: trötthet, andfåddhet/andningsbesvär, hjärndimma, förlust av luktsinnet, depression, ångest, nedsatt kondition och sämre respons av träning. Det finns efter ett sådant infektionstrauma, både nedsatta funktioner, nedsatt syresättning, nedsatt energiproduktion, försämrad tarmflorabalans och näringsobalanser. Alla dessa och andra problem gör att det är svårt för kroppen att hitta tillbaka till optimal funktion. Det kan finnas olika infektioner kvar i systemet som behöver utrotas, sedan bygga upp en balanserad tarmflora, starkt immunförsvar samt att avgifta bland annat levern. Många av de kosttillskottsstrategier som har beskrivits kommer att hjälpa men för att snabbare hitta en väg tillbaka rekommenderas en integrativ, funktionsmedicinsk behandling som mäter och tar hänsyn till orsaker och vad som behöver göras steg för steg. Olika näringsterapeuter, funktions- och integrativa läkare och terapeuter kan hjälpa med att lägga upp ett person anpassat program. Att ta för lite och fel preparat i fel ordning kan förlänga onödig lidande.

Reaktioner mot sprutor

Det är rekordmånga personer i Sverige och hela världen som har fått biverkningar från första, andra eller tredje injektionen under det senaste året. De allra flesta kan få mycket bra hjälp av att få ett skräddarsytt program av en näringsterapeut, funktionsmedicinsk eller integrativ läkare eller terapeut. Förutom det som har beskrivits tidigare har det uppmärksammats av många integrativa läkare och terapeuter att det är extra viktigt att avgifta levern ordentligt samt under flera månader inta flera av dessa medel för att återställa en immunologisk balans och neutralisera eventuella spikproteiner som lever sitt eget liv och ställer till problem. Be din terapeut att utvärdera och ge råd just vilken kombination i vilken ordning de råd som jag har givit tidigare eller nedanstående medel som kan vara av stort stöd.

 • Maskrostinktur
 • Tallbarstinktur
 • Broccoligroddar
 • Koriander
 • Klorella
 • Curcumin

Koriander och klorella är utmärkta växtextrakt att inta även lång tid efter man har blivit bättre. Dessa är utmärkta för att binda och transportera bort toxiner som kemikalier och tungmetaller samt läkemedels- och vaccinrester. Naturligtvis finns det många örter, näringsämnen (till exempel selen) och andra kosttillskott (till exempel beta-glucan, EPICor) som kan ha mycket bra effekt men jag hoppas att just dessa råd kan vara till stor hjälp för en bättre hälsa oavsett om du har tagit injektioner eller inte, och oavsett om du har inte råkat ut för covid eller andra infektioner eller om du har haft dem flera gånger.

För mer information: POW Health Plus

Av Peter Wilhelmsson

KrönikaPeter Wilhelmsson