När vi ska lära känna en ny person är det avgörande ögonblicket när vi ses för allra första gången. Det tar några sekunder innan vi bestämmer oss för vad vi tycker. Det första intrycket har stor betydelse för våra framtida relationer. Just håret är en av de saker som svenskarna tycker spelar en stor roll vid första intrycket.

– Det första intrycket brukar vara svårt att ändra på, det är därför som det ofta är av stor vikt, både för dig själv och andra. Oavsett vilket hår du har så är det en viktig del av vår personlighet, men också för vår egen självbild och självkänsla, säger Hanna Magnusson, VD på Octean med varumärket Silicea.

I undersökningen, som är en del av Sveriges största hårtest, menar respondenterna att håret är viktigt för hur de känner sig och mår. Håret bidrar till att känna sig vacker och det är även viktigt för självkänslan. Hela 94,9% av undersökningens 5094 deltagare svarade att håret är viktigt för självkänslan och för att man ska känna sig vacker. Det visar sig också på att 50% av deltagarna lägger mer än 1500 kronor per år på yttre hårvårdsprodukter. Men enbart 15% lägger samma summa på produkter som boostar håret inifrån. 

– Vi se att många lägger stora summor på yttre hårvårdsprodukter trots att starkt hår börjar inifrån. Är inte hårstrået välmående från början så spelar det ingen roll vad du gör med det på utsidan, det blir som att slänga pengarna i sjön. Vi hoppas att fler kommer få med sig den här kunskapen i Sveriges största hårtest, säger Hanna Magnusson.

Bakom undersökningen står Sveriges största hårtest och Silicea, som har ett av marknadens mest populära och rekommenderade kosttillskott för hår, hud och naglar – Original Silicea kapslar. Antal respondenter i undersökningen är 5094 svenskar, som i samband med ansökan till Sveriges största hårtest svarat på olika frågor om hårets betydelse.

– 95,2% (4851 st) säger att håret är avgörande för hur vi uppfattar en annan människa vid första intrycket.

– 94,9% (4838 st) svarar att håret också är avgörande för självkänslan och att man känner sig vacker.

– 50% lägger över 1500 kronor per år på yttre hårvårdsprodukter.

– 15% lägger över 1500 kronor per år på inre skönhetsprodukter.

Till Sveriges största hårtest har Silicea under hösten 2021 sökt efter deltagare som längtar efter starkt, vackert och välmående hår. Omkring 1000 personer får chansen att ingå i testet och prova Original Silicea kapslar i tre månader med start i januari 2022. Syftet är att öka kännedomen om att ge kroppen rätt näring inifrån för ett välmående hår, men också att samla in kunskap om hårets betydelse för testdeltagarna.

Av redaktionen

OcteanSilicea