Har det blivit för mycket alkohol, hårt grillad mat och sötsaker på semestern? Du är inte ensam och många känner ett behov av nya fräscha beteenden efter ledigheten. Det finns mängder av sätt att dagligen hjälpa kroppen sova bättre, avgifta sig och ha högre energinivåer. Och du, lägg ingen energi på det som varit och väg dig inte. Blicka istället framåt och känn efter hur du skulle vilja må. Så vad väntar du på? Inför en ny vana redan idag.

1. Drick mer vatten och skippa alkoholen

Bara några få procents förlust av vätska kan minska ditt fysiska och psykiska välmående samt din prestation. Vatten är därför den bästa måltidsdrycken. Prova också gärna en period utan alkohol. Många vittnar om att de ser yngre ut, sover bättre och har mer energi när de helt enkelt skippar att ta ett glas. Avgiftningen fungerar också bättre när den inte hela tiden är upptagen med att bryta ner alkohol. Det finns dessutom många fina alternativ för den som ändå vill dricka något festligt.

2. Börja eller fortsätt med din träningsrutin

Har du kommit ifrån vanan att träna på semestern? Passa på att använda hösten till att komma igång igen, eller börja för första gången. Börja mjukt och välj en fysisk aktivitet som du gillar. Personliga rekord kan vänta nu är det viktigaste att etablera vanan.

Läs mer: Promenader vid vatten är bra för hälsa och hållbarhet

3. Ät hela, oprocessade livsmedel

Man kan argumentera kring detaljerna i vilken kost som är bäst för hälsan. Men en sak är alla överens om; välj oprocessade råvaror när du äter. Gör du det istället för att äta färdiglagad mat med kilometerlånga ingredienslistor har du tagit ett viktigt steg för din hälsa.

4. Strul med magen? Pausa några vanliga livsmedel

Prova att hoppa över gluten, soja, mjölkprodukter och socker. Dessa är det många som reagerar på utan att vara medvetna om det. Inte bara med symptom från magen även om det är väldigt vanliga symptom på att du äter något du inte riktigt mår bra av. När vi är utan dem en tid, minst 14 dagar, och sedan provar att äta dem igen märker du kanske att du inte mår så bra av det där sockerstinna eftermiddagsfikat. Leta efter goda och nyttiga alternativ innan du sätter igång för att slippa hamna i situationer där du inte vet vad du ska äta.

5. Korta ner kön till avgiftning

Levern kämpar på med att plocka bort ämnen från kroppen som inte ska vara där. Särskilt belastad blir det då vi dricker alkohol och äter stora mängder mat. Ibland kan kön till avgiftningen bli lång vilket får ämnen att ansamlas i kroppen. Fyll på med örter och kryddor som underlättar leverns arbete, exempelvis maskros, gurkmeja och kronärtskocka. Dessa kan i vissa fall stimulera matsmältningen och i andra fall kan de göra så att levern producerar med av de enzymer den använder sig i avgiftningen.

Läs mer: Erica Palmkrantz Aziz: Min raw food-detox för viktminskning

6. Ge levern näringen den behöver  

När levern jobbat hårt kan den förbruka de näringämnen den behöver för att göra sitt jobb. B-12, vitamin C och kolin är exempel på näring levern använder sig av. Glutation är ett ämne som är extra viktigt för levern eftersom det har en kraftfull effekt på vår förmåga att göra oss av med oönskade ämnen. Selen behövs för att tillverka glutation och är ofta utarmat ur våra jordar varför det i vissa fall är bra att fylla på av mineralet.

7. Skapa en daglig avslappningsrutin

Dr Rungan chatterjee som skrivit Stressbalansen omstart för kropp, sinne, relationer & livsglädje tipsar om att varje dag ta minst 10 minuter för dig själv att varva ner. Det kan vara en meditation, yoga eller andningsövning. Eller kramas med någon du tycker om. Vi hinner ikapp och själva och får utrymme att slappna av. Gör det till en naturlig del av din dag. En del föredrar att göra det direkt på morgonen och någon annan tycker att nervarvningen gör mest nytta på kvällen.

8. Sov 7 till 8 timmar varje natt

Sömn är grunden till all återhämtning och kan hjälpa dig med den viljestryka som behövs för att göra sunda val. När vi inte sover äter vi med raffinerade kolhydrater, det beror på att hormonobalanser påverkar aptiten. Gör sömnen till en prioritet och varva ner varje kväll innan sängdags för att underlätta en rofylld natt.

Tips på tillskott som stöttar levern

reCleanse – innehåller bland annat kolin, kronärtskocka, gurkmeja och schisandra för att stötta leverns renande funktioner.

Active Liver – innehåller bland annat kolin, kronärtskocka, parkslide och extrakt från vindruvsblad för att stötta leverns renande funktion och normal fettomsättning.

Av Katarina Fornander

semestersunda vanor