Efter att ha varit verksam inom hälsa och i flera år drivit hälsohem, vet Peter Wilhelmsson vilka örter kvinnor kan ha nytta av för balanserade hormoner.

Här är hans tips på örter för hormonbalans:

  1. Lomme (capsella bursa-pastoris). Kan minska rikliga menstruationsblödningar genom att den är blodstillande. Använd under hela menscykeln, mer när du har mens för att minska tunga blödningar.
  2. Daggkåpa (alchemilla vulgaris). Sammandragande och kan även den minska riklig menstruation. Andra örter som är sammandragande är trollhassel och hästkastanj. Dessa är även sammandragande för alla vävnader, vilket innebär att de kan lugna exempelvis lös mage.
  3. Hallonblad (rubus ideaus) Milt sammandragande och används ofta för att stärka livmodern under den sista trimestern av graviditeten.
  4. Vitex (agnus castus). Kallas även munkpeppar eller kyskhetsbuske för att den användes av munkar när de ville tänka mer på gud och mindre på sex. Peters erfarenhet är att den tillsammans med B6, magnesium och GLA kan minska symtom av PMS.
    – Kvinnor har många gånger sagt till mig att de märkt när vitex tagit slut och vill köpa mer ett tecken på att den är hjälpsam, berättar Peter.
  5. Broccoligroddar (brassica oleracea). Sulforafan finns särskilt mycket i broccoligroddar och kan stimulera levercellerna att bilda mer avgiftningsenzymer. Det är viktigt att vi gör oss av med nedbrytningsprodukter av könshormoner för att bibehålla hormonbalansen.

Läs mer: Sanna Ehdin – här är mitt friskapotek

Vad bör man tänka på vid användning av örter för hormonbalans?

Håll koll på koncentrationen och doseringen. En tinktur kan vara utspädd upp till 20 gånger, ibland mer, vilket ger variation i dosen. Extrakt brukar vara mer koncentrerade.

Plockar du egna örter och torkar kan du tänka på att två matskedar nyplockade örter motsvarar ungefär en matsked torkade. 

Örter har en förmåga att påverka vår biokemi och de verksamma molekylerna kommer i ett helt paket av ämnen vilket ger mildare verkan men också färre biverkningar. Peter rekommenderar ändå alla som äter läkemedel och planerar att ta stora doser av örter att kolla eventuella interaktioner mellan läkemedel och örter.

Det är svårt att äta så mycket citronmeliss att du tar skada men läs på hos en källa du litar på, menar han. 

Peter är med i Ekoappens community och håller kurser i örtmedicin för Studiefrämjandet i Falun.

Av Katarina Fornander

broccoligroddardaggkåpahallonbladlommemunkpepparörtmedicin