Intresset för kosttillskott ökar stadigt. De senaste åren har det dessutom blivit lättare för utländska aktörer att sälja sina produkter i Sverige, men som konsument är det svårt att ha koll på om produkterna är bra eller inte. Att hjälpa konsumenterna har därför blivit en av de viktigaste frågorna för nye ordföranden för Svensk Egenvård, Peter Hencz.

Det är riktigt svårt att vara konsument av kosttillskott i dag. Det finns många oseriösa aktörer på marknaden och eftersom det inte finns något gemensamt regelverk för vad som får säljas, ännu mindre en gemensam certifiering som hjälper konsumenterna, kan det vara riktigt svårt att veta om det man köper är av hög kvalitet eller inte. I värsta fall innehåller produkter man köper från utlandet, till och med olagliga substanser, säger Peter Hencz.

Ökat behov av kosttillskott

Samtidigt har behovet av kosttillskott aldrig varit så stort som nu, menar Peter Hencz.

Maten du köper i butiken i dag inte har samma näringsinnehåll som maten hade för tio år sedan eftersom jordarna är mer urlakade nuförtiden och inte innehåller samma näring som förr, säger Peter Hencz.

Läs mer: Gurkmeja lindrar IBS enligt studie

Certifiering för säkra tillskott

Förutom att få till en certifiering så att konsumenterna ska veta vilka kosttillskott som är säkra och inte, arbetar Peter Hencz med en rad andra frågor. En av dem handlar om att hitta ett sätt att kvalitetssäkra den omtvistade CBD-oljan vilket är en produkt som framställs av industriell hampa. Om ämnet THC finns kvar i oljan kategoriseras den som en drog men utan THC fungerar oljan bra för att återhämta nervsystemet, säger Peter Hencz.

Produkten är bra för mental återhämtning men det är problematiskt att vi inte kan säkerställa kvalitén på oljan. Vi på Svensk Egenvård menar att den här typen av produkter måste kvalitetssäkras, säger Peter Hencz.

Potenta halter i kosttillskott

Ett tredje fokus är att försöka få till mer potenta kosttillskott på marknaden.

Det finns de som vill sänka halterna av de välgörande ämnena i kosttillskotten men vi på Svensk Egenvård tycker tvärtom. Dels blir ju produkterna verkningslösa om man sänker halterna alltför mycket men framförallt tror vi ju på det vi gör och menar att vi behöver produkter som är riktigt potenta, säger Peter Hencz.

Läs mer: 10 vanliga tecken på magnesiumbrist

Så vilka kosttillskott förespråkar Peter Hencz själv att man ska ta?

Min rekommendation är att alla bör äta en multivitamintablett, en multimineral, bra probiotika samt D-vitamin från september till mars, för att vara säker på att få i sig det viktigaste.

Peter Hencz

  • Ordförande i Svensk Egenvård och VD på Holistic
  • Utbildad kock
  • Har jobbat på Oriflame i sju år.
  • Har alltid varit intresserad av personlig utveckling och hälsa.

Av Anna Holmquist

EFSAPeter HenczPotenta kosttillskottSäkra kosttillskottSvensk Egenvård