Det senaste poddavsnittet från Hälsa kommer ger dig svar på de vanligaste funderingarna om fettsyror. Vad gör de i kroppen? Hur får vi i oss dem? Hur behåller vi balansen mellan omega-3 och omega-6? På tal om omega-6 som ofta fått ett dåligt rykte: varför har den det och finns det fördelar med dessa fettsyror? Inger Erland Tångring, är både föreläsare på Holistic och har dessutom mångårig erfarenhet inom näringsterapi och KBT på sin egen klinik.  

Fett viktig balans 

Fett är ju ett organiskt ämne som tillhör gruppen lipider, uppbyggda av kol- och väteatomer. Kort kan man säga att fettsyror kan vara mättade, vilket betyder att de är fasta och mättade med väte. Eller så kan de vara enkelomättade eller fleromättade, berättar Inger i avsnittet där hon också mer ingående förklarar hur allt hänger ihop och vad alla termer innebär, berättar Inger.

Även om det är svårt att dela upp fetter i bra eller dåliga kan man se att vi behöver hålla balansen mellan dem. Omega-6 är det vanligt att vi har för mycket av idag i förhållande till omega-3. Det kan vara en grogrund för kroniska låggradiga inflammationer. Omega-6-fetter gömmer sig i processad mat som många av oss äter mycket av. Ett enkelt sätt att förbättra balansen är därför att minska på hel- och  halvfabrikat i kosten.

Fetter avgörande för hjärn- och hjärthälsa

En fettsyra vi istället behöver jobba på att få i oss är omega-3. 

Såväl hjärn- och hjärthälsa är beroende av goda nivåer av omega3, som också fungerar som transportör av syre samtidigt som det hjälper kroppen att bilda barriärer mot virus och andra angrepp. Dessutom bidrar omega 3 till att öka återhämtningen i musklerna vid träning, berättar Inger som dessutom själv har bra erfarenheter att behandla såväl överaktiva barn, som barn med nattskräck med hjälp av just omega 3.

Bland de med depression är det vanligare att ha låga nivåer av omega-3 vilket tror göra det lättare att bli nedstämd. Det kan också leda till nivåer av blodfetter som är kopplade till sämre hjärt-kärlhälsa.

Rätt sätt att få i dig fetter

Om du vill kan du välja tillskott av fettsyror men Inger menar att det när det går, är bäst att få i sig dessa med kosten. Med de livsmedel som innehåller höga nivåer av omega-3, exempelvis, följer nämligen också fler fördelar. 

Bra källor till just omega3 : 

  • Fet fisk som lax, makrill och anjovis (förutsatt att den är vildfångad och har levt på alger), 
  • Alger 
  • Linfröolja har ett bra förhållande mellan omega 3 och omega 6 och är därför en utmärkt källa till dessa fettsyror.

Tips på ännu fler bra källor till fettsyror, exempel på intressant forskning och insikter om hur alla delar hänger ihop får du i det senaste avsnittet av Hälsa kommer inifrån som du hittar här.

Lyssna på podden

Hälsa kommer inifrån är en podd framtagen av det svenska hälso- och kunskapsföretaget Holistic.

Lyssna här:
Poddtoppen
Spotify
Acast

fettsyrorkolesterolomega-3omega-6