– Först och främst vill jag vara tydlig med att vi aldrig hade överlevt hela evolutionen om vi inte hade haft vårt immunsystem. Det hjälper oss att klara av såväl bakterier, virus och andra skadliga ämnen, inleder Ellinor. 

Vårt immunsystem är otroligt komplext och klarar av nästan vilken utmaning som helst och det sker hela tiden, utan att vi ens tänker på det, troligtvis märker du det bara om du blir sjuk eller skadad och till exempel får feber, hostar eller får en svullnad, berättar hon. 

Immunsystemets två delar

Vårt immunsystemet består av två delar; det medfödda försvaret och det adaptiva försvaret. Det som ingår i det medfödda försvaret är till exempel huden, slemhinnorna, magsyran och flimmerhåren och det försvaret reagerar alltid på samma sätt då det saknar minne. Det innebär att kroppen inte kan sätta in rätt försvar mot virus och sjukdomar, då det inte känner igen det.

Den adaptiva delen, å andra sidan, kan känna igen virus och bakterier som kroppen tidigare har stött på – det tränas upp under livet. Minnet kan finnas kvar i många år, i vissa fall genom hela livet. I det andra försvaret ingår vita blodkroppar som T-celler och B-celler.

Vad kan man göra själv?

– Man brukar prata om livsstilsmedicin, som jag tycker är ett begrepp som innebär att vi använder livsstilen som en slags medicin som förhindrar att vi blir sjuka. Där finns det en hel del forskning som visar på vad vi själva kan göra för att behålla ett balanserat immunsystem, säger Ellinor. 

Ellinor går igenom den viktiga balansen mellan stress och återhämtning kopplat till just livsstilsmedicin och hur det påverkar kroppens försvar. Hon berättar hur vi kan tänka kring träning kopplat till immunförsvaret och ger en förklaring till varför en färgglad tallrik kan vara grunden till ett starkt försvar. Vi får också lära oss mer makrofager – det medfödda immunsystemets storätare. Utöver det får vi veta vilka vitaminer, mineraler och örter som kan hjälpa till att stötta immunsystemet. 

Lyssna på podden

Hälsa kommer inifrån är en podd framtagen av det svenska hälso- och kunskapsföretaget Holistic.

Lyssna här:
Avsnitt 30 – Immunsystemet – så funkar det – på iTunes
Avsnitt 30 – Immunsystemet – så funkar det – på Spotify
Avsnitt 30 – Immunsystemet – så funkar det – på Acast

Holisticimmunförsvarpodd