Antalet sjukskrivningar för till exempel utbrändhet ökar. Detta trots att intresset för en god hälsa stiger. Därför borde det vara prioriterat att skapa en hälsosam arbetsmiljö för att må bra på jobbet, både för arbetsgivare som arbetstagare. Men hur gör man det då? Ja, några tips och tankesätt att inspireras av får du i avsnitt 28 av podden Hälsa kommer inifrån.

Hade två val

I det här avsnittet bjöd Holistic in sin egen vd Peter Hencz till poddstudion. Han var en högpresterande idrottare med stor kärlek till ishockey, styrketräning, försäljning och affärer och ständigt på resande fot, jorden runt. Tills det en dag inte höll längre…

 Jag var i Thailand med jobbet och insåg efter ett läkarbesök att jag hade två val. Antingen byta livsstil för att må bättre eller också hoppa från ett tak, berättar Peter ärligt om vägskälet som innebar att han sade upp sig från sitt dåvarande arbete och började leta efter och prova andra vägar; vägar som skulle hjälpa honom till en mer balanserad och hälsosam livsstil.

Läs också: Podd: Barn och socker – hur gör man?

Investerade i ”People and culture”

Så småningom kom han i kontakt med Holistics grundare Bertil Wosk och blev vd för företaget. Då var det också en självklarhet att försöka skapa en arbetsplats där människor vill vara, mår bra och trivs. 

 Vi har bland annat skapat en funktion som vi kallar ”People and culture” dit medarbetarna kan vända sig och prata om precis allt. Sonja, som arbetar med People and culture hos oss, är legitimerad psykolog och rollen är helt frikopplad från HR-funktionen. Det kan finnas saker man inte vill ta med sin chef eller någon annan i sin närhet och då är det en fantastisk förmån att ha Sonja hos oss. Vi ser det som investering bland många just när det handlar om personalvård, säger Peter.

Medan Sonja arbetar med den mentala hälsan hos medarbetarna, så jobbar näringsterapeuten Leif med den fysiska hälsan hos dem. Leif gör olika tester för att upptäcka obalanser i kroppen och får sedan får medarbetarna en handlingsplan för att komma tillrätta med dessa. Både Sonja och Leif har medverkat i podden tidigare. Sonja i avsnittet ”Lyssna dig till framgång” och Leif i två avsnitt om sköldkörteln. 

Skapa en känsla av tillhörighet

Det är inte bara de yttre faktorerna som skapar en bra och välmående arbetsplats, utan företaget satsar också på gemensamma hälsosamma frukostar, träningspass, daglig meditation på arbetstid eller generöst med tid för att lära känna varandra under till exempel konferenser. Men det handlar också om, enligt Peter, att skapa en arbetsplats som inte känns som ett jobb, även om man såklart kommer dit för att utföra ett arbete. 

 Vi har ett fantastiskt fint och välkomnande kontor, men för att få rätt människor att trivas och vilja utvecklas med företaget måste man skapa både engagemang och känslan av tillhörighet, menar han. Alla människor vill känna sig som en del av något och därför jobbar vi också mycket med de bitarna. Vi jobbar även med att alla på företaget ska veta vart vi är på väg, vad företaget står för och att vi alltid har högt i tak och är så transparenta i organisationen som det bara går. Våra värdeord är kärlek, sanning och ansvar och vi vill ju leva som vi lär och då är det självklart att prioritera dessa bitar. Dessutom har vi som mål att bli Sveriges bästa arbetsplats. 

Lyssna på podden

Hälsa kommer inifrån är en podd framtagen av det svenska hälso- och kunskapsföretaget Holistic.

Avsnitt 28: Må bra på jobbet – på iTunes
Avsnitt 28: Må bra på jobbet – på Spotify
Avsnitt 28: Må bra på jobbet – på Acast

Hälsa kommer inifrånHolisticPeter Henczpodd