Stress ökar efterfrågan på magnesium och det kan ta lite tid att nå rätt nivå. Men det lönar sig. Studier har visat att ju högre magnesiuminnehåll i dricksvatten, desto bättre är vår hälsa. WHO klassificerar magnesium som ett läkemedel eftersom det kan rädda liv.

Ellinor Ladenberg från Holistic är näringsterapeut, föreläsare, författare och en återkommande gäst i podden. Programledare Petra Månström är journalist och driver även Maratonpodden.

Läs också: Podd: Allt du vill veta om allergier

Ett viktigt mineral som förbrukas lätt

Magnesium är en flyktig vän, och när vi är under stress förbränns den lätt. Sedan talar vi inte bara om fysisk stress utan också om kemisk stress (droger, mediciner), mental stress (oro, ångest) eller den stress som människokroppen utsätts för under undernäring. Ellinor Ladenberg berättar om hu allt detta innebär att kroppen konsumerar mycket magnesium.

Petra Månström gick igenom denna upplevelse själv. Testerna som hon utförde visade att när hon var under stress när en nära släkting dog, minskade magnesiuminnehållet kraftigt.

Även om kosten är den viktigaste källan till magnesium, kan det behövas kompletteras vid behov. Och det finns en efterfrågan. Man tror att cirka 30% av oss människor har låg dos av magnesium. Och det kan ta lite tid att fylla på depåerna. Studier har visat att det kan ta upp till nio månader att återställa balansen.

Vart finner man magnesium?

Ellinor berättar att vatten och havsmat historiskt i sett alltid har varit de viktigaste källorna till magnesium. Beräkningar visar att vi för bara hundra år sedan, i början av 1900-talet, konsumerade 1 250 mg magnesium per dag genom vår kost. Idag har våra nivåer sjunkit med 1 000 milligram.

Det beror på maten vi äter. Bland annat äter vi mycket kalcium, som är en antagonist till magnesium. Ju mer kalcium vi äter, desto mer magnesium behöver vi. Att raffinera mat är också en anledning. Raffinerade livsmedel (som ris) kan förlora så mycket som 70-80% magnesium.

Ellinor rekommenderar att vi väljer vårt salt noggrant. Det bästa är oraffinerat havssalt från Atlanten. Den innehåller mer magnesium och mindre natrium än raffinerat salt. Andra källor till magnesium inkluderar nässlor, kakao, bovete, vetekli och nötter.

Magnesium finns också i vårt kranvatten. Forskning visar att ju högre magnesiuminnehåll i dricksvatten, desto lägre är risken för stroke och för tidig död. En relativt liten mängd räcker för att se skillnaden, särskilt i hjärt-kärlsjukdomar. Faktum är att den uppmätta dödligheten har minskat med 34%.

Mineralvatten anser Ellinor är huvudsakligen kranvatten på flaska med en snygg etikett, men det finns undantag: Pellegrino innehåller 57 mg magnesium per liter. På andra plats är Vitell, som innehåller 38 milligram magnesium per liter.

Ellinor nämner också Holistic Magnesiumdroppar (tidigare Holistic Mineraldroppar), med vatten från sjön Great Salt Lake som renats och sedan koncentrerats genom avdunstning. Produkten innehåller mer än 70 sorters mineraler och spårämnen i jonform som lätt absorberas av människokroppen.

Läs också: Podd: Det livsviktiga zinket

Olika former av magnesium uppfyller olika behov

Vilken typ av magnesium ska du då ta? Människokroppen absorberar lätt den organiska formen av magnesium från vatten. Bland annat magnesiumlaktat, magnesiummalat och magnesiumcitrat.

Den oorganiska formen av magnesium från berg är svår för kroppen att absorbera. Ellinor nämner särskilt magnesiumoxid, vilket är svårt för kroppen att absorbera, men som är mycket användbart vid förstoppning. Detta och mycket mer får vi lära oss i det livsviktiga avsnittet 36 av Hälsa kommer inifrån.

Lyssna på podden

Hälsa kommer inifrån är en podd framtagen av det svenska hälso- och kunskapsföretaget Holistic.

Lyssna här:
Poddtoppen
Spotify
Acast

ellinor ladenbergMagnesiumpodd