Alla kan leva ett hållbart liv utan att uppoffra sig eller känna att mani saknar något när det kommer till mode. Låt din vardag bli hållbar med stil. Här är våra bästa tips: 

Ställ dig dessa frågor innan inköp 

Du ser ett snyggt plagg och vill gärna ha det. Men kommer du verkligen använda det lika mycket som du tror? Använd nedanstående tre frågor för att ta reda på det. 

  • Kommer plagget att hålla? 
  • Hur många gånger kommer jag bära det? 
  • Är det ett plagg jag kan ha ”för alltid”?

Tänk också på din befintliga garderob och hur du ska matcha plagget med andra kläder du redan har. 

Läs också: 10 anledningar att välja ekologiskt

Låt second-hand bli ditt första val 

Utbudet i second-handbutiker stimulerar dig garanterat till att utveckla din egen stil. Färger och former av alla sorter gör att du kan hitta just det du trivs och ser bra ut i. Ett tips är också att märkeskläder säljs till priser som slår ”rea på rean”. Kläder i bra kvalitet kommer du kunna ha i din garderob länge. Du kan handla det mesta second hand och allt som behövs är lite tid och flexibilitet. Låt möjligheten att vara unik locka, du kan få kläder som ingen annan har. 

Läs tvättråden

Gör det verkligen. Vi slänger in plaggen och chansar på att vi tvättar dem rätt. Ut kommer kanske en missfärgad eller krympt tröja. Inte kul och definitivt inte hållbart. Var noga och kolla innan du tvättar. Gillar du inte att tvätta flera olika tvättar – skippa inköp av plagg med krav på särskild hantering.

Läs också: Grundaren till Ekoappen – “Jag vill inspirera andra”

Undvik syntetiska material 

Nylon, akryl, polyester med flera har stor miljöpåverkan vid produktion och släpper ut mikroplaster när de tvättas. De är heller inte snälla mot huden eftersom de inte andas på samma sätt som naturmaterial. När det krävs för plaggets funktion, som att vara vattenavvisande, kan det vara motiverat med syntetiska material. 

Slut kretsloppet för kläderna

När du tröttnat på plagg eller barnen vuxit ur sina, släng dem inte. Lämna in dem för återbruk. Här finns flera alternativ som insamlingslådor vid våra återvinningar eller till en second-handbutik. Eller lägg ut en annons på Facebook med barnkläder bortskänkes och gör en förälder i din närhet glad.  

Av Katarina Fornander

återbrukhållbarhet