I den här artikel berättar vi hur du snickrar ihop ett eget miniväxthus i fem enkla som passar utmärkt för dina tomatplantor eller sticklingar.

Bygg ett miniväxthus – Gör så här

För att bygga ett eget miniväxthus behöver du:

  • 6 st tavelramar(2 st 30 x 30 cm, 2 st 30 x 40 cm,2 st 21 x 30 cm)
  • Trälim eller limpistol
  • 4 st gångjärn
  • Småspik och hammare
  • Dekorplast

Tänk på att du självklart kan använda ramar i andra storlekar för att experimentera med både form och storlek på ditt miniväxthus.

1. Ta bort ramarnas bakstycken

Börja med att plocka bort alla bakstycken på ramarna. Spara dock de två största eftersom de ska bli växthusets botten. Tänk dock på att ta bort alla utstickande föremål för att få en så jämn och slät botten som möjligt.

Det kan också vara en god idé att limma fast glasen i ramarna, framför allt i hörnen, men också på längderna, för att stärka konstruktionen ytterligare.

2. Sätt ihop väggarna

Nästa steg är att limma ihop väggarna. Börja med att limma ihop ena långsidan med ena kortsidan. Här kan det vara bra att använda en limpistol istället för trälim eftersom det dels torkar fortare, men också gör konstruktionen mer stabil.  Limma därefter ihop alla sidor. 

Läs också: 9 tips för en hållbar renovering

3. Limma på bottenplattan

Limma ihop bakstyckena från de två största tavelramarna (du kan behöva såga till dem en aning för att få till precis rätt storlek). Det här ska nämligen utgöra växthusets botten.

Ett tips om du vill slippa oroa dig för att det kommer fukt på botten av krukorna är att klä in bottenplattan i dekorplast. På så sätt står den emot fukt bättre och miniväxthuset blir mer hållbart. Du kan dessutom välja något snyggt mönster på plasten för att göra växthuset extra personligt.

Använd rikligt med lim när du sedan limmar fast väggarna på botten. Det kan dock ändå vara bra att tömma växthuset innan du flyttar det för att vara på den säkra sidan. Detta gäller framför allt om du har tyngre växter och krukor i det. 

4. Fäst gångjärnen

De små tavelramarna ska utgöra taket på miniväxthuset och du vill förstås att de ska vara öppningsbara.

Visst kan du låta dem ligga på väggarna utan att fästa dem, men vi rekommenderar ändå att du använder gångjärn – gärna två stycken för varje ram – för att hålla dem på plats. På så sätt minskar du risken för att de ramlar av och går sönder.

Du kan antingen använda småspik eller lim för att fästa gångjärnen. Har du lite tunnare ramar kan lim vara att rekommendera eftersom det finns risk för att både glaset och träet spricker. 

Läs också: Skapa ett giftfritt sovrum – Steg för steg

5. Blompinne håller taket öppet

Sist men inte minst kan du borra ett litet hål i ramarna på ovansidan för att fästa en blompinne som håller växthustaket öppet. Detta kan du göra antingen på ena eller båda sidorna.

Svårare än så är det inte att bygga ett miniväxthus. Har du minde plantor som du vill ge en liten skjuts kan detta helt klart vara något att testa.

Den enda utmaningen med denna typ av bygge kan vara att hitta ramar i en passande storlek. Om du däremot har massa ramar som du inte längre använder kan det vara ett roligt och hållbart sätt att återanvända dem.

Av Elsa Larsson

Bygg egetVäxthus