I den här artikeln går vi igenom hur du i 6 enkla steg får bort lim från dina glasburkar, med naturliga ingredienser dessutom. Vi tipsar också om vad du kan använda dina gamla glasburkar till.

6 enkla steg för att få bort lim från glasburkar

Glasburkar kan vara väldigt fina och kommer i olika former, med och utan mönster, höga och låga. När du diskat dem kan du se dem som helt nya produkter med nya möjligheter för vidareutveckling. Om du exempelvis vill göra förvaringsburkar av dina gamla glasburkar kan du även skriva egna etiketter och limma på burken. 

Läs också: 7 fördelar med matlåda i glas

Följ dessa sex enkla steg för att få skinande rena glasburkar som du sedan kan använda till allt du kan tänka dig:

 1. Fyll diskhon eller en stor skål med varmt vatten. 
 2. Tillsätt 1 – 2 msk diskmedel och ½ dl vit vinäger.
 3. Sänk burkarna i vattnet och låt dem ligga i 20 – 30 minuter. 
 4. Ta ur burkarna från vattnet och ta bort klisterlappen.
 5. Om det sitter kvar envist lim som inte vill försvinna: blanda lika delar vanlig matolja och bakpulver i en liten skål. Skrubba sedan blandningen på limmet med en diskborste eller disksvamp.
 6. Till sist tvättar du av burkarna och låter dem torka – de är sedan redo att användas!

Vad kan man använda gamla glasburkar till?

Glasburkar är något som är väldigt vanligt att använda inom DIY (do it yourself) eftersom de är otroligt mångsidiga. Här är det bara din fantasi som sätter stopp för användningsområden.  Materialet och formen gör glasburkar lämpliga för allt ifrån dekoration till konservering.

Läs också: Vikten av att återvinna glas

Här ger vi dig tio kreativa tips på hur du på ett enkelt sätt kan återanvända dina glasburkar. Det blir miljövänligt, ekonomiskt och roligt! 

 1. Förvaring. Om du har en glasburk med lock av något slag fungerar den perfekt som förvaring av godis och kakor.
 2. Dekoration. Med hjälp av snören, snäckor, sidenband eller stenar kan du enkelt dekorera glasburkar och skapa fina ljushållare som kan passa in i olika miljöer – kanske utomhus, på balkongen eller varför inte som en vacker fönster- eller bordsdekoration?
 3. Gröna växter. Vill du ha det grönare hemma? Då kan du med fördel använda gamla glasburkar till odling av växter och blommor. Ta exempelvis sticklingar av mynta eller palettblad. Ett roligt och fint sätt att fylla hemmet med gröna växter!
 1. Kryddförvaring. Små glasburkar är perfekta att använda som förvaring av kryddor och örter Det blir dessutom både snyggare och stabilare jämfört med plastburkar. 
 2. Hygienartiklar. Alla små tillbehör i badrummet som tops, bomullsrondeller, sminkborstar, tamponger och annat du kan tänka dig är perfekta att få organisera med hjälp av att glasburkar. 
 3. Sytillbehör. Nålar, knappar och sytråd är som gjorda för att försvinna. Lägg dessa i en burk och sätt på ett lock.
 4. Festliga dricksglas. Glasburkar som går att dricka ur blir perfekt på fest. Använd gärna olika storlekar och former. Det är både roligare och mer miljövänligt än engångsmuggar. En härlig smoothie är också trevligt (och Instagramvänligt!) att servera i en glasburk.
 5. Köksredskap. Vi har nog alla köksredskap som vi alltid sträcker oss efter när vi ska laga mat, ofta är de undanstoppade i en låda. För att få dessa mer lättillgängliga är det perfekt att stoppa dem i en stor glasburk som du kan ha framme som en snygg inredningsdetalj, eller ställa i en hylla där du enkelt når dem. 
 6. Egen sylt. Du kanske brukar göra egen sylt, äppelmos eller egen salva, då är en glasburk perfekt att lägga det i. Även fint att ge bort i present!
 7. Spikar och skruvar. Slutligen kan glasburkar vara perfekta även för att sortera småspikar, skruvar och andra små byggtillbehör.

Av Elsa Larsson

diyGlashållbarhetkreativ