I den här artikeln tipsar vi om sju enkla saker du kan göra för att fira en mer hållbar nyårsafton i år. 

1. Köp nyårsblåsan på second hand

Det finns många fördelar med att handla nyårskläderna på second hand. Det är dels bättre för miljön, men det är också billigare samtidigt som du har möjlighet att hitta något helt unikt. Och glöm inte att du alltid kan köpa något på second hand och sedan sy om det så att det passar just dig. 

Ett annat hållbart alternativ är att låna kläder av dina nära och kära. Ett perfekt sätt att testa något nytt utan att behöva köpa nytt.

2. Skippa fyrverkerier 

Fyrverkerier är festligt och något som hör nyår till, men som också kan vara problematiskt på flera sätt. 

Att skjuta raketer kan dels vara skadligt för insekter, fladdermöss och fåglar, men de innehåller också höga halter av svaveldioxid och kväveoxider som kan orsaka försurning i både mark och vatten. Förutom det kan raketer göra både husdjur och vilda djur skräckslagna. Så skippa raketerna i år och skåla in det nya året istället. 

Läs också: 6 recept på hållbara och vegetariska förslag till nyårsmenyn

3. Se upp med lyktorna

Att skicka iväg lyktor är ett annat populärt sätt att fira det nya året. Och det går förstås bra, så länge lyktorna är helt nedbrytbara. Tänk också på att ståltrådarna kan vara skadliga för djur när de hamnar på marken, så välj en variant som är helt fri från metall.

4. Byt ut köttet mot vegetariska alternativ 

Skippa köttbitarna på nyårsmenyn i år och satsa på vegetariska och veganska alternativ istället. Vår köttkonsumtion bidrar nämligen till stora utsläpp av växthusgaser samtidigt som den minskar den biologiska mångfalden. 

Att äta kött har dessutom visat sig vara dåligt för hälsan. En jättestudie publicerad i Archives of Internal Medicine visar att personer som äter nöt-, gris- och lammkött löper en ökad risk att dö av cancer och hjärt-kärlsjukdomar. 

5. Bioglitter istället för plast

Glitter av plast hamnar lätt i våra vattendrag där det kan orsaka stor skada på både djur och natur. Men du behöver inte skippa glittret helt – numera finns det nämligen biologiskt nedbrytbart bioglitter som inte alls är skadligt för miljön. 

Ett bra alternativ till traditionell konfetti är lövkonfetti. Du behöver bara samla torra löv utifrån och sedan använder du en hålslagare för att skapa ditt helt egna eko-konfetti som är 100 procent miljövänligt. Du kan också pressa blommor som du placerar ut på bordet eller dekorera med eukalyptusblad. 

6. Köp ekologiskt smink

Något vi sällan tänker på är att allt smink vi tvättar bort spolas ner i avloppet och vidare till våra vattendrag. Och med tanke på att många kosmetikaprodukter innehåller starka kemikalier kan det orsaka stor skada i naturen. Därför rekommenderar vi att du köper ekologiskt och naturligt smink – det är bättre för både miljö och hälsa. 

Läs också: Varför du ska välja ekologiskt smink

7. Laga inte mer mat än nödvändigt

Slutligen kan det vara bra att planera matlagningen ordentligt för att minska matsvinnet. Det är lätt hänt att överdriva när det gäller maten och tänka att det inte räcker, när det i själva verket är alldeles för mycket. 

Skulle det vara så att du råkar laga för mycket ändå, se till att ha matlådor redo så att du kan spara och frysa in resterna eller låta dina gäster ta med sig mat hem.

Av Elsa Larsson

nyårsecond handzero waste