Vad är hudens mikrobiom?

Mikrobiom är en term som många kanske hört talas om tidigare, framför allt när man talar om våra tarmar. Men ordet mikrobiom syftar faktiskt på alla mikroorganismer som lever tillsammans i och på vår kropp. 

Huden har till exempel en egen mikrobiom som består av den unika sammansättning bakterier, svampar och virus som lever på just din hud. Den utvecklas så fort du föds och kommer i kontakt med världen utanför magen.

När din mikrobiom är i balans kan den se till att dåliga bakterier håller sig på avstånd och låta de goda bakterierna (probiotikan) göra sitt jobb på hudytan. Är hudens mikrobiom däremot i obalans, vilket kallas för dysbios, kan du drabbas av både hudproblem och infektioner.

För att hudens mikrobiom ska vara i balans är det bra om du försöker bibehålla hudens naturliga pH-värde. Det ger alla mikroorganismer en optimal miljö att leva i, vilket också kommer att vara fördelaktigt för din hälsa.

Läs också: Vad säger huden om din hälsa?

Vad gör hudens mikrobiom?

Hudens mikrobiom är en viktig del av ett fysiskt lager som skyddar dig från omvärlden. Den har flera viktiga funktioner:

  • Bekämpar infektioner

Mikrober hjälper till att hålla huden sur genom att bevara dess naturliga pH-värde. Bakterier trivs nämligen inte i denna miljö och håller sig därför på avstånd.

  • Stöttar immunförsvaret

Mikrober hjälper också ditt immunförsvar. De fungerar nämligen som en slags varningssignal som varnar immunsystemet om de upptäcker skadliga bakterier eller virus. 

  • Läker sår och kontrollerar infektioner

Signaler från hudens mikrobiom kan aktivera och avaktivera ditt immunförsvar. Det kan också hjälpa huden att läka och kontrollera en inflammation. 

Vad påverkar hudens mikrobiom?

Hudens mikrobiom blir normalt sett stabilt kring 3 års ålder, men kan också förändras med tiden. Exempelvis kan hormoner kopplade till puberteten öka frisättningen av talg, alltså den naturliga oljan som håller huden spänstig och mjuk. Vissa bakterier älskar dock talg, och därför är det vanligt att drabbas av akne som tonåring. 

Andra saker som kan påverka hudens mikrobiom är bland annat gener, diet, miljö, rökning eller exponering för UV-ljus. 

Hur tar jag hand om hudens mikrobiom?

Det är svårt att veta hur mycket du kan förändra hudens mikrobiom, särskilt senare i livet. Men genom att äta en välbalanserad kost, dricka mycket vätska och undvika stress kan du hjälpa till att hålla huden glad och välmående från insidan. 

Läs också: 6 livsmedel som främjar ditt mikrobiom

Här är några andra tips på hur du kan bidra till ett välmående mikrobiom.

Undvik överdriven rengöring

Försök att inte rengöra huden allt för mycket. Vill du använda rengöringsprodukter är det bästa att använda en skonsam rengöring som upprätthåller hudens naturliga pH-balans och som stöttar en optimal miljö för hudens mikrobiom. Undvik exempelvis bakteriedödande produkter som antiseptisk tvål. Även konserveringsmedel kan vara skadliga för både bra och dåliga bakterier och därmed för huden.

Återfukta

Genom att återfukta kan du ge huden en härlig boost och bibehålla dess naturliga spänst längre. Återfuktning är dessutom extra viktigt om du är torr, har eksem eller psoriasis. Visste du att det finns hudkräm och ansiktsmist med probiotika om är bra för hudens mikrobiom?

Ät en balanserad kost

Genom att äta livsmedel innehållande bakterier och prebiotika kan du kan stötta hudens mikrobiom inifrån och ut. Det finns nämligen forskning som tyder på att mikroberna i din tarm också kan påverka huden. Se till att äta varierat, hälsosamt och balanserat.

Håll dig aktiv

Fysisk aktivitet är bra för den allmänna hälsan. Det behöver inte vara gymträning, utan det fungerar lika bra med promenader, dans, löpning eller klättring. Helt enkelt något som du tycker är kul – det viktiga är att du rör på dig regelbundet.

Av Elsa Larsson

hudhudenhudenshälsahudvård