Med en bra kost bestående av naturliga ingredienser kan du stötta leverns reningsarbete. Om du får i dig för mycket socker, alkohol eller andra onyttigheter kan det bli svårt för levern att hinna med. Om levern inte mår bra kommer din kropp inte att må bra. Här ger vi dig åtta tips på hur du stöttar din lever naturligt.

1. Addera vitlök till maten

Vitlök är en fantastisk smaksättare i matlagning och det är dessutom en av de bästa ingredienserna för att hålla levern frisk. Vitlöken aktiverar nämligen enzymer som hjälper leverns reningsarbete. Den innehåller dessutom höga halter av selen och allicin som också underlättar processen.

2. Ät mer citrusfrukter – framförallt grapefrukt

Citrusfrukter, framför allt grapefrukt, är ett naturligt sätt att skydda levern. Citrus är mycket rikt på antioxidanter som skyddar cellerna och minskar risken för inflammationer. Grapefrukt innehåller bland annat naringenin och naringin som hjälper levern att göra sig av med giftiga ämnen.

I citrusfrukter finns dessutom höga halter av C-vitamin, en viktig antioxidant som bland annat behövs för att immunförsvaret ska fungera optimalt. Slutligen är C-vitamin även bra för matsmältningen.

3. Lägg mer gröna grönsaker på tallriken

Gröna bladgrönsaker som spenat, ruccola och sallad är fulla av viktiga näringsämnen. Även korsblommiga grönsaker som brysselkål och broccoli innehåller viktiga antioxidanter som är viktiga för att levern ska kunna rena kroppen effektivt.

De gröna grönsakerna har förmågan att neutralisera vissa skadliga ämnen, exempelvis bekämpningsmedel och tungmetaller, som kan förekomma i kosten. Dessutom stimulerar de produktionen av matsmältningsenzymer, vilket är extra bra för leverns arbete.

4. Drick ett glas rödbetsjuice (eller ät rödbetor)

Ett dagligt intag av rödbetor, exempelvis i form av rödbetsjuice, kan ha många hälsofördelar.

Rödbetor är nämligen fulla av nyttigheter och innehåller bland annat nitrat och flavonoider som stöttar levern. Nitrat bildar kvävemonoxid som vidgar kärlen och därför är rödbetor bra för personer som vill sänka blodtrycket och minska risken för hjärt-kärlsjukdomar.

Läs också: 4 skäl till att rödbetan förbättrar din uthållighet och prestation vid träning

5. Drick grönt te

Grönt te är bra för hälsan, inte minst för levern. Det gröna téet innehåller antioxidanter som är gynnsamma för levern. Bland annat kan grönt te förbättra enzymnivåerna, vilket är bra för leverns funktion. Med andra ord kan det vara en god idé att då och då byta ut kaffekoppen mot en kopp grönt te.

6. Ät fet fisk

Feta fiskar som lax, sardiner, sill och makrill är kända för deras höga innehåll av nyttiga omega-3 fettsyror. Omega-3 är ett fleromättat fett som finns i många livsmedel.

Det fleromättade fettet har många hälsofördelar jämfört med enkelomättat fett, bland annat är det bra för att minska risken för inflammationer. Levern kan lättare tillgodogöra sig det fleromättade fettet, vilket förhindrar att för mycket fett samlas i levern.

Läs också: Därför behöver din kropp Omega-3

7. Njut av goda blåbär

Blåbär är ett riktigt superbär som innehåller massor med antioxidanter. Bland annat är bäret rikt på kalium, kalcium, C-vitamin och magnesium. Dessa ämnen kan ge levern ett ökat skydd mot inflammationer.

Blåbär är dessutom väldigt goda och kan användas både i efterrätter, på yoghurten eller ätas som de är. Plocka blåbär när det är säsong och frys in så att du har året om.

8. Krydda med gurkmeja

Gurkmeja är en krydda som gör det enklare för kroppen att bryta ner fett och hjälper därför levern med dess reningsarbete. Dessutom stimulerar gurkmeja gallaproduktionen.

Gurkmeja kan användas i bakverk såväl som i matlagning. Testa att krydda maten med gurkmeja för en extra hälsoboost!

Kosttillskott för levern

Thorne Stress B-Complex – innehåller extra B5 för mer energi! Pantotensyra, kallades tidigare B5, bidrar till minskad trötthet och utmattning.

Bio-Marin Naturell Högdoserad, naturlig fiskolja – är så naturligt som fiskolja kan bli och det perfekta valet för daglig användning för barn och vuxna.

Holistic C-vitamin Liposomal – innehåller askorbinsyra omsluten av fosfolipider i liposomer. Liposomer transporterar ämnen till våra celler.
Vitamin C bidrar till immunsystemets normala funktion och till att skydda cellerna mot oxidativ stress.

Av Elsa Larsson

LevernReningsarbete