Kläm inga finnar!  

Regel nummer ett är att aldrig klämma på finnar. När du klämmer skadar du nämligen talgkörteln, vilket förvärrar inflammationen och gör finnen ännu större. Har du dessutom smutsiga händer kan detta utgöra ytterligare en inflammationsrisk.

Om du klämmer större finnar kan du även få kvarstående ärr. Så sluta pilla och låt finnen läka i sin egen takt. 

Använd smink som låter huden andas

Många kvinnor upplever att deras hy blir tilltäppt när de använder vissa sminkprodukter. Det gäller framför allt basprodukter som foundation, concealer, puder och rouge. 

Försök att använda smink som låter huden andas och som inte lägger sig som en tjock hinna. Det kan också vara bra att välja parfymfritt smink för att undvika onödig irritation. 

Tyvärr kan det vara svårt att på förhand veta hur just din hud kommer att reagera på vissa sminkprodukter. Om du har känslig hy är det viktigt att läsa ingredienslistan och försäkra dig om att du tål produkten. Det kan även vara en bra idé att undvika billiga sminkprodukter.

Läs också: 3 tips på hur du lindrar din rosacea naturligt

Testa mineralsmink

Om du upplever att din hud blir tilltäppt när du använder smink kan du testa mineralsmink. Den här typen av kosmetika har ofta en lättare konsistens och låter huden andas naturligt. 

Märker du ingen skillnad är det bäst att inte alls använda smink på ett tag. Och naturlig hy är dessutom trendigt!

Tvätta dina sminkborstar

Många är mycket noggranna med att rengöra sitt ansikte på kvällen, men slarvar med att rengöra annat. Sminkborstar och svampar kan vara riktiga bakteriekällor om du inte rengör dem regelbundet. 

Hur ofta du behöver rengöra dem beror förstås på hur ofta de används. Om du sminkar dig varje dag kan du tvätta borstarna och dina svampar var sjunde eller tionde dag. Ögonskuggsborstar kan du tvätta en gång i månaden. 

Byt kuddfodral ofta

Kuddfodralet är ytterligare en plats som samlar bakterier och smuts. Ditt rengjorda ansikte ligger mot kudden och därför är det förstås viktigt att den är ren. Byt kuddfodral ofta, gärna en gång i veckan, för att försäkra dig om att det är fräscht. Din hy kommer att tacka dig.

Läs också: Ansiktsmasker – Skönhetspanelen har valt sina favoriter

Se över din kost

Boosta din hud inifrån genom att äta massor bra och vitaminrika livsmedel, exempelvis: 

  • Morötter som innehåller betakaroten som kroppen omvandlar till A-vitamin. 
  • Blåbär som är fulla med antioxidanter, C-vitamin och B-vitamin. 
  • Avokado som innehåller omega-3 och B-vitamin. 
  • Nötter som innehåller omega-3 och E-vitamin. 
  • Frukt och grönt som innehåller antioxidanter och som är bra för hudens förnyelseprocess. 

Undvik hormonstörande ämnen

Hormonstörande ämnen kan ge så kallade hormonfinnar. Var därför noga med att läsa innehållsförteckningen och ta reda på vad olika produkter innehåller. 

När det häller hudvårdsprodukter och smink bör du undvika PFAS. PFAS är en förkortning för per- och polyfluorerade alkylsubstanser och förekommer ofta i hygienprodukter för hud och hår. Dessa ämnen är inte bara hormonstörande – de kan också vara allergiframkallande – och är med andra ord något som du vill undvika.  

Använd hudvård med ingredienser som motverkar acne

Det finns många bra hudvårdsprodukter som inte innehåller PFAS eller syntetiska ingredienser. Leta efter naturliga hudvårdsprodukter som innehåller vitamin A, C eller E. 

Andra naturliga ingredienser som kan göra underverk på en aknebenägen hy är avokado, arganolja, extrakt från blommor och växter och grönt te. Försök även att välja ekologiska hudvårdsprodukter i den mån det går. 

Och kom ihåg – ha tålamod. Du kommer inte se förändringar över en natt utan det tar en stund för huden att reparera sig inifrån och ut. 

Av Elsa Larsson

akneNaturlig hjälp