1. Skydda huden mot sol

Det viktigaste och mest effektiva tipset för att motverka ålderstecken är undvika solning. Skydda alltid huden med hög solskyddsfaktor och hatt för att undvika solens farliga strålar. Försök att inte vistas i solen mitt på dagen när UV-strålningen är som starkast.

Det finns många vetenskapliga bevis på att solens UV-strålar har en negativ effekt på huden. Förutom hudcancer kan solning även orsaka rynkor, pigmentfläckar och förstorade porer.

2. Ge huden fukt och näring

Med tiden blir huden blir mer fuktfattig och en mogen hy behöver mer fukt än en ung hy. Därför är det viktigt att ge riktigt med näring och fukt till en åldrande hy. Återfuktande krämer kan hjälpa till att fylla ut glåmig hy med torrhetsrynkor.

Ofta kan en åldrande hud uppfattas som äldre än vad den är på grund av att den är torr. Det är nämligen skillnad på skillnad torrhetslinjer och rynkor. Torrhetslinjer uppstår på grund av att huden är fuktfattig. Till skillnad mot rynkor går det alltså att behandla torrhetslinjerna.

Använd alltid hudvård som är anpassad för just din hudtyp och kom ihåg att även en fet hud behöver mycket fukt.

Läs också: 3 tips på hur du lindrar din rosacea naturligt

3. Ha en bra hudvårdsrutin

En bra hudvårdsrutinen är A och O för att vårda en åldrande hud. Din hudvård bör framför allt vara anpassad för din hudtyp och specifika hudproblem.

Hudvårdsrutinen kan bestå av nästan hur många produkter som helst. Du avgör själv vilka steg som du vill inkludera. Det finns dock vissa produkter som alla med en mogen hy bör ha:

  • Rengöring. En skonsam rengöring är bra för alla hudtyper. Rengöringen tar bort smink och slaggprodukter och förbereder huden för efterföljande produkter i rutinen. Försök att rengöra huden både morgon och kväll. Undvik dock starka tvålar som kan irritera huden och skada den naturliga skyddsbarriären.
  • Ansiktsvatten. Ett balanserande ansiktsvatten ger fukt och näring till huden samtidigt som det rensar bort slaggprodukter. Det neutraliserar hudens ph-värde samt förbättrar hudens uppsugningsförmåga.
  • Serum. Serumet är en produkt som verkligen kan skräddarsys efter just din hy. Detta eftersom det ofta innehåller aktiva ingredienser så som retinol, c-vitamin och niacinamide. Retinol jobbar mot rynkor och andra ålderstecken, c-vitamin är bra för att förebygga solskador och niacinamide är bra mot förstorade porer.
  • Fuktkräm. En näringsrik och återfuktande kräm är ett av de viktigaste stegen i hudvårdsrutinen för mogen hy. En bra fuktkräm fyller nämligen ut hyn och ger den mer lyster.

Tips! Använd gärna naturliga oljor för att ge extra näring till glåmig och torr hud. Smörj in huden med en naturlig olja som ett sista steg i rutinen eller använd olja som rengöring.

4. Ät och drick rätt

Bra hudvårdsprodukter är viktigt för huden, men det är minst lika viktigt att äta näringsrikt och dricka mycket vatten. Huden är trots allt kroppens största organ och därför är det viktigt att du får i dig näringsrika fetter, protein och vitaminer. Undvik snabbmat, socker och alkohol och se även till att huden får ordentligt med vätska i form av vatten och örtdrycker.

Det kan också vara bra att se över intaget av C-vitamin. C-vitamin är nämligen en viktig antioxidant som förbättrar kroppens kollagenbildning, vilket är viktigt för att huden ska behålla sin spänst.

Läs också: Vad innebär vegansk och cruelty free hudvård?

5. Glöm inte händerna

Sist men inte minst bör du inte glömma att ta hand om dina händer! Massera händerna med fet och fuktgivande kräm och smörj in dem med hög solskyddsfaktor.

Hudvård för en åldrande hy

Rose Cream Anti Wrinkle – innehåller parakrasse som har en dokumenterad effekt mot linjebildning i huden.

Närande Ansiktsoljainnehåller morotsolja och avokadoolja vars höga halter av vitamin A och E, samt fytosteroler och squalene, främjar hudens elasticitet och ger ditt ansikte en vacker lyster.

Hemp Seed Oil – är proppfylld med vitaminer antioxidanter och Q10, som kan motverka ålderstecken.

Av Elsa Larsson

Åldrande hyAntiaging