Lyckligtvis finns det flera bra sätt att undvika – eller åtminstone minska – mängden farliga kemikalier i hemmet. Nedan berättar vi mer vad du kan göra för att skapa ett giftfritt hem. 

1. Satsa på ekologiska livsmedel

Exponering för vissa bekämpningsmedel (även i låga doser) kan bland annat öka risken för hormonstörningar, allergier, astma och cancer. Kemikalierna i bekämpningsmedlen kan även spridas i naturen där de kan orsaka skada på betydligt fler djur- och växtarter än de man vill bekämpa. 

Genom att välja ekologiska produkter när du handlar slipper du oroa dig över bekämpningsmedel, dels i din mat, men också i naturen. Ekologiska odlingar använder varken bekämpningsmedel eller konstgödsel som kan vara skadliga för både miljö och hälsa. 

Några exempel på varor som är hårt besprutade är paprika, lök, vindruvor, jordgubbar, kaffe och potatis. Här bör du alltid välja ekologiskt. 

Läs också: Giftfritt badrum – Torkar du dig med bekämpningsmedel?

2. Värm aldrig upp plast

Vissa plaster bryts ned och bildar farliga ämnen när de utsätts för värme, exempelvis i mikron eller diskmaskinen. Det gör att små plastpartiklar innehållande oönskade kemikalier kan läcka ut i avloppet eller i din mat, något som varken är hälsosamt eller miljövänligt. Därför kan det vara bra att byta ut dina plastmatlådor mot alternativ i glas eller rostfritt stål. 

3. Skippa gärna plasten helt

Nedskräpningen av plast är ett av de största hoten mot miljön och den biologiska mångfalden idag, framför allt i våra hav. Att bryta ner plast tar extremt lång tid och vid nedbrytningen skapas mikroplaster som de havslevande djuren får i sig. 

För att vår miljö ska ha möjlighet att återhämta sig är det viktigt att vi reducerar mängden plast i den mån det är möjligt. Därför bör du alltid välja bort plast när det finns andra, miljövänligare alternativ. 

4. Var försiktig med förpackningar

Att kontrollera matförpackningarna du köper kan vara en bra idé om du vill undvika gifter i hemmet. Vissa förpackningar som ska stå emot vätska och fett kan nämligen innehålla 

per- och polyfluorerade alkylsubstanser (PFAS). PFAS är inte bara hälsofarligt, det är också extremt svårt för naturen att bryta ned. 

Även metallförpackningar kan innehålla skadliga ämnen, framför allt bisfenol A, ett ämne som misstänks vara hormonstörande. 

5. Byt ut non-stick mot stål eller gjutjärn

Bortsett från matförpackningar finns PFAS i en rad andra produkter, bland annat produkter med en non-stick-yta. Har du till exempel en stekpanna med teflon kan det vara en god idé att byta ut den mot alternativ i stål eller gjutjärn. Detsamma gäller kastruller, bakformar eller plåtar. 

Läs också: Skapa ett giftfritt sovrum – Steg för steg

6. Tvätta alltid nya textilier

Genom att tvätta nya textilier innan du använder dem slipper du utsätta huden för farliga kemikalier. Å andra sidan spolas dessa gifter istället ut i avloppet, så det bästa är att alltid köpa ekologiskt när du ska köpa sängkläder, handdukar och kläder. På så sätt kan du både skona dig själv, naturen och människorna som arbetar på odlingarna.  

7. Se upp med möblerna du köper

Många äldre möbler, framför allt stoppade sådana, kan innehålla flamskyddsmedel som inte längre är lagliga att använda. Så om du ska köpa begagnat, undvik stoppade möbler så som soffor eller fåtöljer. Och när det är dags att köpa nytt kan det vara en god idé att fråga tillverkaren om möbeln innehåller några skadliga kemikalier. 

8. Se över vilka produkter du spolar ut i avloppet

Slutligen kan det vara bra att se över vilka produkter du faktiskt spolar ut i avloppet. Idag finns det många naturliga och miljövänliga alternativ, både när det gäller städprodukter, kosmetika samt hud- och hårvård.

Tips på giftfria webbshopar

Grön Interiör – Giftfritt för sovrummet – bara naturmaterial och certifierade produkter.

Medvetna.se – Ekologiska och giftfria produkter för hela familjen.

Av Elsa Larsson

Giftfritthållbarhetkemikaliefri