Men vad är egentligen så magiskt med dessa platta stenar och varför ska man använda dem? Läs vidare för all information du behöver om den senaste hudvårdstrenden och hur du själv kommer igång med Gua sha!

Vad är Gua Sha?

Gua sha är ett ansiktsverktyg i form av en platt och len sten som används som en del av hudvårdsrutinen. 

Själva stenen är ofta en jade, rosenkvarts eller amethyst som du helt enkelt för över huden i ansiktet för att skapa friktion. Stenen masserar huden, vilket i sin tur ökar blodcirkulationen. 

Sha betyder hudrodnad och därför kan du räkna med att huden blir lite rosig när du använder Gua sha. Vissa kallar det till och med för yoga för ansiktet.

Även om Gua sha blivit populärt bland den breda massan först de senaste åren är detta faktiskt ett verktyg med en lång historia. Stenen har faktiskt använts inom traditionell kinesisk medicin i tusentals år på grund av dess positiva effekter på huden. 

Läs också: Vad innebär vegansk och cruelty free hudvård?

Varför ska man använda Gua Sha?

Det finns många goda anledningar till varför du bör testa Gua sha i din hudvårdsrutin. När du för den över huden skapas nämligen en friktion som stimulerar blodcirkulationen, vilket har många fördelar. Här är några av de främsta: 

 • Minskad svullnad. Stenen kan hjälpa till att transportera bort överflödig vätska från ansiktet, vilket minskar svullnaden. 
 • Mer lyster och liv. Eftersom Gua sha ökar transporten av syre och näring till huden ökar kan den få huden att se piggare ut.
 • Uppstramande effekt. Vid långvarigt användande kan Gua sha även öka produktionen av kollagen, vilket kan minska synligheten av fina linjer och andra ålderstecken. 
 • Minska spänningar. Om du använder din Gua sha korrekt kan du faktiskt skulptera ansiktets muskler, men också minska spänningar i både ansikte ch nacke.

Gua sha är en len sten så du behöver inte oroa dig för att huden skadas vid användning. Dessutom är det väldigt skönt och avkopplande att massera ansiktet med en Gua sha – perfekt efter en lång arbetsdag. 

Läs också: Aktiva ingredienser i naturlig hudvård

Så använder du Gua Sha – Steg för steg

Nyckeln för att uppnå bästa möjliga resultat med din Gua sha är att använda den på rätt sätt. Det finns två huvudregler du alltid ska följa:

 • Tryck inte för hårt. Var lätt på anden och smek ansiktet med din sten. Du kan ta i så att det känns, men det får absolut inte göra ont eller vara obekvämt.
 • Använd inte Gua sha på torr hud. Smörj alltid in huden i olja eller kräm innan du använder stenen. 

Gör så här

Här är en enkel steg för steg-guide som visar hur du kommer igång med att använda Gua sha. 

 1. Smörj in ditt rengjorda ansikte med kräm, olja eller serum. Det gör det enklare för stenen att glida över huden. 
 2. Massera ansiktet med stenen genom att dra din Gua sha i en 45-gradig vinkel. Dra stenen i uppåtgående, svepande rörelser för att ge dig själv ett naturligt ansiktslyft.
 3. Börja med nacken, halsen och käkarna och arbeta sedan mot öron, kindben och panna. Testa att använda olika sidor av stenen på olika delar av ansiktet för att se vad som känns bäst för dig.
 4. Kom ihåg att endast ha ett lätt tryck mot huden. Var även extra försiktig där huden är tunn, exempelvis vid ögonen. 
 5. Massera ansiktet med din Gua sha i 4-6 minuter. Använd den gärna en gång per dag, till exempel innan du ska gå och lägga dig. 

Lycka till! 

Testa gua sha

Dr Sannas Gua Sha Sten är gjord av rosenkvarts av A+ kvalité och helt utan kemisk behandling. Den formad som ett hjärta för att lätt kunna användas i pannan, långsidan på kinder och käke. Gua Sha är en tusenårig kinesisk massageteknik som används för att stimulera blodcirkulation, minska svullnad och lösa upp spänningar i ansiktsmuskler. Några minuter om dagen räcker för att ge ansiktet ett naturligt lyft och en helt ny lyster!

Av Elsa Larsson

Dr SannasGua sha