En av de senaste trenderna är att välja naturliga parfymer, det vill säga dofter som är fria från kemiska tillsatser. Inte nog med att de doftar gott – de kan också vara bättre för huden och hälsan.

Här går vi igenom fem av de främsta fördelarna med att välja naturliga dofter istället för syntetiska parfymer.

1. Skonsammare mot huden

Först och främst är naturliga och ekologiska dofter fria från kemikalier och alkohol. Därmed är de också betydligt mer skonsamma mot huden än vanliga, syntetiska dofter.

Istället för kemiska ämnen innehåller de eteriska oljor som har en naturlig doft samtidigt som de faktiskt kan verka återfuktande för huden. Det gör dem extra passande för personer med känslig hy eller allergier som lätt drabbas av rodnad, klåda eller utslag.

Tänk på! Kontrollera innehållsförteckningen om du är allergisk mot en naturlig ingrediens, exempelvis nötter eller liknande.

2. Fria från hormonstörande ämnen

Vanliga parfymer innehåller normalt sett en rad konstgjorda ämnen, exempelvis ftalater, syntetisk mysk och parabener.

Parabener, som är ett syntetiskt konserveringsmedel, har visat sig ha hormonstörande effekter medan ftalater kan vara negativa för den reproduktiva hälsan. Syntetisk mysk lagras i kroppens fettvävnader och i bröstmjölken och kan vara giftig, faktiskt även cancerframkallande enligt viss forskning.

Naturliga dofter är som tidigare nämnt fria från kemiska tillsatser och har därmed inga negativa effekter på hälsan.

Läs också: Ansiktsmasker – Skönhetspanelen har valt sina favoriter

3. Kan användas som aromaterapi

Människan har använt sig av naturliga dofter i terapeutiska syften i tusentals år genom så kallad aromaterapi. Många naturliga dofter har nämligen läkande och välgörande egenskaper som kan vara fördelaktiga både för den psykiska och fysiska hälsan.

Här är några exempel på vanliga dofter och deras påstådda hälsoeffekter:

  • Lavendel – sägs kunna förbättra sömnen och förebygga depression.  
  • Bergamot – kan lindra hudåkommor, exempelvis eksem, samt motverka stress och ångest.
  • Ros – kan också motverka stress, ångest och depression, men kan också förbättra humöret.
  • Jasmine – används för att lindra förlossningssmärtor samt för ökad sexlust.
  • Citron – bra för huvudvärk och matsmältningen.
  • Kamomill – verkar avslappnande för både kropp och sinne.
  • Pepparmint – stimulerar metabolismen och verkar uppiggande.
  • Te tree – boostar immunförsvaret och hjälper till att bekämpa infektioner.
  • Grapefrukt – också bra för immunförsvaret, men verkar också avslappnande för musklerna.
  • Basilika – bra för ömma muskler samt för humöret. Kan även minska besvär vid hosta, till exempel i samband med förkylning.

Tips! Om du har svårt att sova eller att slappna av kan du spraya doften på din kudde innan sänggående. Du kan också använda oljorna i badet efter en lång dag på jobbet eller varför inte addera några droppar i din luftfuktare?  

Läs också: Curly girl metoden: Såhär kan du få lockigt hår naturligt

4. Bättre för miljön

Till skillnad från syntetiska dofter innehåller naturliga och ekologiska dofter som tidigare nämnt inga kemiska och konstgjorda ämnen. Därmed utgör de ingen fara för varken djur eller natur om de tar sig ut i våra vattendrag via avloppet.

5. Skapa din egna, unika doft

Slutligen kan du med naturliga dofter ta fram din helt egna, unika doft. Det går nämligen utmärkt att blanda olika naturliga oljor för att skapa den optimala parfymen för dig. Perfekt om du ha en fräschare doft under dagen, men en lite tyngre och fylligare under kvällen!

Vanliga parfymer är betydligt svårare att blanda, dels eftersom de innehåller så många olika kemiska ämnen, men också för att de ofta luktar mycket starkt.

Naturliga parfymer är mildare och har färre doftelement, vilket gör det enklare att hitta passande kombinationer. De smälter dessutom in bättre med kroppens naturliga dofter jämfört med syntetiska alternativ.

Av Elsa Larsson

Naturliga dofter