Tyvärr är det lätt hänt att utsätta sina småbarn för skadliga kemikalier och ämnen av bara farten, något som dessutom kan ha en negativ påverkan på miljön. Här tipsar vi om sju saker du kan göra för att skapa ett giftfritt barnrum och bli en grönare förälder!

1. Se upp med second hand 

Att inreda barnrummet med second hand är oftast ett bra val, både för miljön och plånboken. Samtidigt finns risken att få med sig skadliga och hormonstörande kemikalier på köpet.  

Äldre stoppade möbler och gosedjur kan till exempel innehålla hälsofarliga flamskyddsmedel som numera är förbjudna. Även mjuka plastleksaker, elektiska leksaker eller träleksaker med flagnande färg kan innehålla ämnen som kan vara skadliga för barnet. 

Läs också: Giftfritt badrum – Torkar du dig med bekämpningsmedel?

2. Måla med miljövänlig färg 

Målarfärg innehåller pigment, bindemedel, tillsatser och lösningsmedel som alla kan vara skadliga för både hälsa och miljö. När det är dags att måla i barnrummet är det därför viktigt att välja en Svanen-märkt färg eller testa linoljebaserad färg (även om den kan vara lite krångligare att måla med). 

Du bör också tänka över valet av golv i barnrummet. Välj trägolv eller linoleum istället för PVC. Se till att rummet är klart några veckor innan barnet flyttar in och vädra med jämna mellanrum. 

3. Titta alltid efter miljömärkningar

Ett enkelt knep för att ta reda på om de produkter du köper är snälla mot både barn och miljö är att titta på miljömärkningarna. 

När det gäller textilier och skor bör du framför allt hålla utkik efter GOTS (Global Organic Textile Standard) som är den nya standardmärkningen för ekologisk textil. IVN (International Association Natural Textile Industry) är en annan bra miljömärkning som även innefattar riktlinjer för löner och arbetsmiljö. Barnets hygienprodukter bör istället vara märkta med Svanen eller Bra miljöval.

4. Undvik plast om du kan

Produkter i plast bör undvikas i hela hemmet, inte minst i barnrummet. Plast kan nämligen ge ifrån sig hälsofarliga ämnen, vilket blir extra problematiskt bland små barn som gärna utforskar sin omgivning genom att smaka på den. 

Bisfenol A (BPA) är ett ämne som tillsätts vid tillverkning av plast och som kan ha hormonstörande effekter. I barnmatsförpackningar är BPA numera förbjudet och ”BPA-fritt” används ofta som ett sätt att skapa trygghet för köparen. I många produkter används dock istället andra bisfenoler som enligt forskare kan ha samma hälsofarliga effekter.

Kort sagt finns det goda anledningar att välja bort plast helt när det är möjligt. Satsa istället på barnprodukter av trä, naturgummi eller andra naturmaterial. 

5. Tvättlapp med vatten istället för våtservetter

Visste du att många våtservetter innehåller kemikalier som kan ta sig igenom huden och vidare in i kroppen? Det kan skapa problem eftersom små barn har extra tunn hud, framför allt kring rumpan. Extra problematiskt kan det bli om barnet är fött för tidigt eller om det har extra känslig hud.

Därför är det bäst att använda en tvättlapp med vatten och lite mild tvål istället för våtservetter. Det är också betydligt bättre för miljön.

Läs också: Edura har siktet inställt på en grönare framtid 

6. Viktigt med rätt sängkläder

Barnet tillbringar stora delar av sina första månader i spjälsängen. Därför är det viktigt att du gör den till en mysig och trygg plats med mjuka och giftfria sängkläder. Ekologisk bomull är ett bra material som andas och är skonsamt mot barnets hud. Det är också bättre för miljön än vanlig bomull eller syntetmaterial.

7. Kvalitet istället för kvantitet

Prioritera kvalitet framför kvantitet när du investerar i leksaker, möbler eller annat till barnrummet. På så sätt kan du också minska antalet leksaker och möbler i det rum barnet sover, vilket minskar barnets exponering för ämnen som kan vara hälsofarliga. Den bästa lösningen är att förvara alla leksaker i ett separat lekrum. 

Tips på giftfria produkter för bebisrummet

Grön Interiör – Här finns allt du behöver för att inreda barnens trygga, giftfria sovplats. Du finner även mängder av härliga rena ekologiska mjukisar, åkpåsar, amningskuddar och mycket mer i webshopen som enbart satsar på giftfritt och ekologiskt.

Av Elsa Larsson

barnGiftfrittGrön Interiörgröna rum