När temperaturen överstiger 5 grader vaknar fästingarna till liv. Stigande temperaturer till följd av klimatförändringarna skapar gynnsamma förutsättningar för fästingarna som sprider sig över landet. Nya arter från sydligare länder har lyckats etablera sig i Sverige.

Lyckligtvis är det relativt få fästingar som bär på bakterier och virus, som till exempel TBE eller Borelia. Men eftersom det finns en risk att du kan få både allvarliga och långdragna besvär om du har oturen att smittas, så är det mycket viktigt att skydda sig. Känner du olust mot att använda starka preparat som innehåller insekts- och nervgift eller ämnen som är giftiga för vattenlevande organismer? Här får du 10 enkla och helt naturliga tips som skyddar dig.

Läs mer: Pollenallergi – lindra din allergi naturligt utan biverkningar

  1. Skydda dig med täckande kläder
    Det är ett enkelt sätt att skydda sig. Helst långärmad tröja, långbyxor, strumpor och täckande skor eller stövlar. Speciellt när du vistas i riskområden eller i skogs- och ängsmark med högt gräs och låga buskar. Fästingarna trivs där det är lite fuktigt. Det har visat sig att mörka kläder drar till sig färre fästingar, men de är lättare att upptäcka på ljusare plagg.
  2. Fästingfria husdjur skyddar också dig
    Ta för vana att känna igenom pälsen och huden på din hund eller katt varje dag. Det blir en mysig stund som fördjupar er relation. Glöm inte att titta mellan djurets trampdynor. Har ni varit ute en hel dag i skogen eller vid kusten kan det vara bra att borsta igenom pälsen eller duscha av ditt husdjur.
  3. Kontrollera kroppen och kläderna noga
    Fästingar kan inte sprida sjukdomar innan de har bitit sig fast. När du har varit ute bör du vända ut och in på dina kläder och inspektera hela kroppen. Fästingar söker sig till varma områden, till exempel i knäveck, under brösten, i skrevet, bakom öronen eller i håret. Ta en dusch om du har möjlighet.
  4. Ta bort fästingen så snabbt som möjligt
    Tar du bort fästingen inom ett dygn minskar risken för smittan hinner överföras till dig via fästingens mag- och tarmkanal. Använd inte olja eller smör. Starka dofter aktiverar fästingens försvar och den kräker ut sitt maginnehåll i såret. Ta tag om fästingen nära huden och dra rakt ut utan att vrida. Undvik att peta i såret om käkpartiet fastnar, det ökar infektionsrisken. Kroppen stöter bort det själv. Tvätta såret med tvål och vatten eller desinfektionsvätska.
  5. Spara källan till fästingsmittan
    Efter att du har avlägsnat fästingen kan det vara bra att spara fästingen i en förslutningsbar påse. Då kommer den inte till skada för någon annan, och skulle det visa sig att du blir sjuk kan läkaren snabbt avgöra om fästingen burit på någon sjukdom. 
  6. Håll uppsikt över ditt fästingbett
    De flesta fästingbett är helt ofarliga. Kanske får du ett rött märke som kliar och försvinner efter några dagar. Men fortsätt att kontrollera ditt bett. Kontakta vårdcentralen om du får feber, känner trötthet, huvudvärk, muskel- och ledvärk eller får en rodnad som är större än 5 cm i diameter.
  7. Gör det svårt för fästingen att fästa med matolja
    Om du ska ut i naturen och vet att du kommer att vistas i fästingrika miljöer, eller om du vill klä dig i klänning och inte kan täcka kroppen ordentligt, då är rapsolja ett billigt och mycket effektivt knep. Smörj in ben och fötter med oljan så kan fästingarna helt enkelt inte fastna på kroppen.
  8. Bygg upp ett skydd med B-vitaminer
    B-vitaminer sägs ge ett effektivt skydd mot fästingar och mygg. Rekommendationen är att du börjar äta B-vitaminkomplex några veckor innan fästingarna vaknar till liv, så att ditt skydd hinner utveckla full effekt. B-vitaminer brukar även rekommenderas som alternativt fästingmedel för hundar.
  9. Frossa i vitlök
    Att frossa i vitlök är effektivt eftersom fästingar ogillar vitlöksdoft. Vitlök motverkar även mygg- och andra insektsbett. Laga mat med lite extra vitlök i under fästingsäsongen. Om du föredrar luktfria alternativ går det lika bra med vitlökskapslar eller tabletter som löses upp först längre ner i matsmältningskanalen och därmed inte avger doft genom andedräkten, men fortfarande är effektiva mot fästingar. Undvik att ge vitlök i för stor mängd till hundar och katter.
  10. Gör ett fästing-sprej på vatten eller olja
    Svenska forskare tror att det kan finnas nya effektivt skydd i naturliga ämnen hos vanliga svenska växter som rölleka, renfana och pors. Fästingarna gillar helt enkelt inte den starka doften. Andra menar att det även går bra med johannesört, lavendel, citron, tea tree samt olika ort- och kryddväxter. Det finns massor av recept på huskurer för både invärtes och utvärtes bruk.

Läs mer: Därför minskar stressen i naturen

Fästingfakta

  • Fästingarna är aktiva från tidig vår till sen höst.
  • Fästingen är ett spindeldjur som lever cirka två-tre år. Den går igenom tre stadier; larv, nymf och vuxen fästing. De måste suga blod för att utvecklas mellan de olika stadierna. Den vuxna honan suger blod för att kunna lägga ägg.
  • Borelia smittar via en bakterie. 1–2 procent blir smittade med borrelia efter ett fästingbett. Varje år diagnostiseras 5000–10 000 fall av borelia. 80–90 procent av fallen yttrar sig enbart som en hudinfektion som behandlas med antibiotika.
  • TBE smittar med ett virus som fästingen vanligtvis får från gnagare. I naturområden med hög risk för TBE, bär 20–30 procent av fästingarna på smittan. Varje år insjuknar 200–400 personer i TBE. Sjukdomen är anmälningspliktig och det finns ett vaccin som skyddar till 97–98 procent. Inkubationstiden är vanligtvis 1–2 veckor.

Av Veronica Söderström

b-vitaminerfästingfästingfrivitlök