Att leva en mer hållbar livsstil behöver med andra ord inte vara så komplicerat som man först kan tro. Här tipsar vi om några små hållbara förändringar i vardagen som ändå kan göra stor skillnad.

1. Bojkotta flyget – tågluffa istället

Om du enbart ska resa inom Europa finns det goda anledningar att välja tåget framför flyget. Att åka tåg är dels snällare mot miljön, men det är också ett fantastiskt sätt att upptäcka länder och städer.

Att tågluffa är en riktig upplevelse och med dagens moderna infrastruktur är det busenkelt att ta sig mellan olika länder. Du kan dessutom ta nattåget om du vill spara in lite extra pengar på boende.

2. Kompostera – och skapa egen jord

Kompostering är ett naturligt och enkelt sätt att ta hand om organiskt avfall, både från hem och trädgård. I komposten bryts det ner av svampar, bakterier och masker för att sedan bli till jord.

Bortsett från att du hjälper till att minska de massiva sopbergen kan du dessutom producera din helt egna, näringsrika jord. Tänk dock på att jorden ger väldigt mycket näring, så om du ska använda den för plantering bör du blanda ut den med vanlig trädgårdsjord.

Läs också: 10 miljövänliga produkter som kan stoppa plastföroreningar

3. Låt bilen stå – miljövänligt och bra för hälsan

Visst är det bekvämt att ta bilen överallt. Men särskilt klimatsmart är det inte. Ska du enbart förflytta dig kortare sträckor bör du låta bilen stå och ta en promenad eller cykeltur istället.

Bortsett från att du gör miljön en tjänst får du även röra på dig, vilket är bra både för det fysiska och psykiska välmåendet. En annan fördel är förstås att du sparar lite extra pengar på drivmedel.

4. Plocka upp skräp

Om du är ute på promenad och ser att det ligger skräp på marken – plocka upp det och släng det! Trots att detta är en så liten och enkel handling kan den ha stor inverkan på miljön om alla tänker likadant.

Ska du ut på promenad kan det också vara en god idé att ta med en plastpåse och handskar. Plocka upp skräpet du hittar längs vägen och släng det i närmaste soptunna. Kanske kan du inspirera andra att göra samma sak?

5. Låna eller laga istället för att köpa

Människans konsumtion når varje år nya rekordnivåer. Det finns därför all anledning att minska dina inköp och låna eller laga istället.

Har du ett par skor med trasig klack? Lämna in dem hos skomakaren istället för att köpa nya. Ska du på skidsemester, men saknar skidor? Fråga dina vänner och bekanta om du kan få låna deras. Sugen på en förändring i hemmet? Testa att göra om möbler och prylar du redan äger.

Läs också: Därför är miljövänliga kläder viktigt

6. Sluta matsvinna!

Enligt en ny rapport av FN slänger vi omkring 931 miljoner ton mat varje år. Detta motsvarar ungefär 17 procent av den mat som finns tillgängliga i restauranger, hem och affärer. Matsvinn är med andra ord ett stort problem vi behöver lösa.

Här är några bra tips på hur du kan minska ditt matsvinn:

  • Planera dina inköp. Gör ett matschema varje vecka och handla bara de ingredienser du behöver.
  • Anordna matsvinnsmiddagar. Använd bara de ingredienser du har hemma när du lagar mat. Kanske kan du bjuda in vänner och be dem ta med saker de själva har ståendes i skafferiet?  
  • Frys in. Håller någon matvara på att bli dålig? Frys in den. Du kan frysa in allt ifrån bröd till såser och bananer.
  • Stirra dig inte blind på förfallodatumet. Många produkter går att äta en bra bit efter förfallodatumet. Titta, lukta och smaka för att avgöra om det går att äta.    

Av Elsa Larsson

Förändringarhållbarhethållbarlivsstil