Trots sina positiva sidor kan köksredskap av trä dock orsaka en del bekymmer om du inte sköter om dem ordentligt. I denna artikel ska vi berätta hur du tar hand om dina träredskap på bästa sätt. 

Hur du rengör dina träredskap på bästa sätt

Träredskap har funnits i våra hem i århundraden. De ger en hemtrevlig och traditionell atmosfär åt våra kök och är samtidigt oumbärliga och miljövänliga verktyg att använda.

Hur länge dina köksredskap i trä kommer att hålla beror helt och hållet på dig, det vill säga hur du sköter om dem. Trä är ett poröst material och därför kan matrester och fukt lätt fastna på ytan. Det kan i sin tur öka risken för mögel och bakterieransamling.

För att förlänga livslängden på dina köksredskap är det viktigt att veta hur du ska rengöra och förvara dem. 

Läs också: 5 enkla sätt att minska användningen av hushållspapper

1. Diska alltid efter användning

Allt du använder i köket ska diskas efter användning, så även dina träredskap. Handdiska som vanligt, skölj och torka dem direkt.

2. Desinficera minst en gång i månaden

Att desinficera dina köksredskap i trä regelbundet är viktigt, framför allt om du ofta använder dem till rått kött och fisk. Som tidigare nämnt kan bakterier och fukt lätt fastna i porerna, vilket i värsta fall kan orsaka hälsobesvär.

För att desinficera redskapen ska du först diska och skölja dem. Lägg dem sedan i en blandning av vatten och vitvinsvinäger i cirka 20 minuter. Skölj sedan på nytt och torka direkt.

3. Ta bort gammal lukt

Eftersom trä är ett levande material absorberar det lukt när du handskas med vissa råvaror, exempelvis lök eller fisk. Som tur är finns ett knep som hjälper dig att avlägsna lukten på ett naturligt sätt. 

Blanda vatten och bikarbonat till en pasta och applicera på redskapet. Låt stå i 30 – 45 minuter (beroende på hur stark lukten är). Skölj därefter med kallt vatten och torka direkt.

4. Skydda med olja

Många som köper köksredskap i trä börjar använda dem direkt efter att ha diskat dem. Det går förstås bra, men om du vill förlänga livslängden bör du först behandla träet med olja.

Använd en borste och smörj överallt med en neutral olja. Låt oljan absorberas 1 – 2 dagar och torka därefter bort överblivet fett. Upprepa vid behov. Oljan impregnerar träet och förhindrar att fukt tränger in och orsakar sprickor. Använd dock inte matolja eftersom den kan härskna och börja lukta.

Läs också: 8 tips för att spara el i köket

5. Rengör med salt och citron

På större köksredskap i trä, exempelvis skärbrädor, kan du med fördel använda citron och salt för att både rengöra och desinficera ytan.

Dela en citron i två och pressa saften ur ena halvan på ytan. Strö på salt och gnugga ytan med andra halvan. Låt stå i 5 – 10 minuter och skölj. Torka direkt och behandla gärna med olja.

3 saker att undvika med träredskap 

För att öka livslängden på dina träredskap finns det även vissa saker du bör undvika:

  • Diska aldrig redskapen i diskmaskin. Köksredskap i trä är känsliga för vatten. I en diskmaskin behandlas de både med vatten och med värme under en längre tid, vilket kan leda till både fuktskador och bakteriespridning.
  • Blötlägg inte under längre perioder. När du blötlägger en träprodukt för länge kommer vatten att tränga djupt in i träet, vilket gör att det sväller och blir deformerat. 
  • Använd inte skadade redskap. Köksredskap i trä som har synliga sprickor eller fuktskador ska du kasta bort. Här kan det nämligen samlas matrester och smuts som kan orsaka hälsoproblem. Sprickor är dessutom svåra att rengöra, därför är det bättre att byta ut de gamla träredskapen mot nya.

Av Elsa Larsson

hållbarhet