Vi lever i en tid då det går fortare att få hem en pizza än en ambulans”.

Detta underbara citat levererade Babben Larsson som avslutning på webinaret som hölls i anslutning till 12:e oktober – den sockerfria dagen. 

Som vanligt är Babbens citat pricksäkert, underfundigt och helt i samklang med den tid vi lever i. Sockret och den processade maten finns överallt och är extremt lättillgängligt. Det är få som ifrågasätter huruvida dessa livsmedel (jag vill inte kalla det för mat) är bra för oss eller inte. Den ses bara som en naturlig del av vår moderna kostcirkel. 

Med utgångspunkt från detta kanske det inte är så konstigt att många undrade över varför vi har skapat en sockerfri dag. Den passar inte riktigt in bland de andra dagarna där man mer vill att vi ska äta mer socker. Jag tänker på kanelbullens dag eller kladdkakans dag. 

Läs också: Babben Larsson: Så blev jag av med mitt sockerberoende

Endast en dag kan vara utmaning nog

Vi behöver EN sockerfri dag om året (gärna fler). Ingen går opåverkad av vår moderna livsstil. Det är ett som är säkert. Sockerdebatten har tyvärr historiskt sett haft sitt fokus på vikt och bantning. Istället borde det ha sitt fokus på inre förfettning, högt fasteblodsocker, rubbade blodfetter, trötthet, typ 2 diabetes, depression, hjärt- och kärlsjukdomar och andra sjukdomar relaterade till en rubbad ämnesomsättning. 

Det är dessa moderna livssjukdomar som följer i sockret och den processade matens fotspår.

Därför är det oerhört glädjande att det som började som en liten motståndsrörelse för 25 år sedan har börjat växa till en folkrörelse. Med ökad kunskap om vilka negativa hälsokonsekvenser man kan få av ett högt sockerintag har det börjat det mullra i leden. Nu vill vi använda vår kunskap till att driva fram en förändring. 

Läs också: Ewa Meurk: “Hälsa för mig är inte frånvaro av sjukdom”

Måste börja någonstans

Alla förändringar börjar med att någon (ibland räcker det med en person) vågar slå näven i bordet och säga NEJ. Det gäller alla förändringar i samhället (jämför exempelvis kvinnorörelsen och HBTQ-rörelsen). 

Den 12:e oktober var vi flera tusen som sa NEJ (Lena Hallengren sa NEJ till socker den dagen). Vi sa NEJ till socker, sötningsmedel och processad mat. NEJ till svältdieter och konstiga bantningskurer. NEJ till skam- och skuldkänslor över våra kroppar. 

Vi vill inte längre att andra människor utnyttjar vår okunskap och tjänar pengar på den. Från och med nu ska vi använda vår kunskap som en maktfaktor att räkna med. För ju fler vi blir som slutar köpa läsken, godiset och den sockrade, processade maten desto färre sådana livsmedel kommer livsmedelsindustrin producera. Det vi lägger våra pengar på kommer livsmedelsindustrin vilja leverera. 

Avslutningsvis vill jag bara tacka alla som var med och var sockerfria den 12:e oktober. Det kändes så fantastiskt bra att vi var så många. Tillsammans ska vi göra Sverige friskare. 

Av Ewa Meurk – hängiven hälsoingenjör, författare och inspiratör

Ekoappens krönikor ger fristående skribenter möjlighet att ventilera en tanke, ide eller åsikt. För krönikornas åsikter svarar skribenten, de behöver inte vara åsikter som Ekoappen delar. Vill du skriva en krönika? Kontakta redaktionen@ekoappen.se

Ann FernholmBabben LarssonBitten JonssonEwa Meurksockersockerberoendesockerfria dagen