Ingen smak är så belönande för hjärnan som socker, ändå vet vi alltför väl att socker inte gynnar vår hälsa långsiktigt. Fint då att det finns knep att ta till, både förebyggande och i stunden. 

Lägg grunden rätt

Sömn, tillräckligt med energi från mat och vätska är grundtipsen för att dämpa sötsug. Trötthet kan orsaka att blodsockret lättare svänger, vilket kan orsaka sug efter snabba kolhydrater. Om du inte får i dig tillräckligt med energi kan du också uppleva att kroppen skriker efter något att äta. Ibland kan vi vilja ha något sött fast vi egentligen är törstiga. 

Ladda med snabba fettsyror

Snabba kolhydrater har du säkert hört talas om men det finns också fett som tas upp snabbt i kroppen. Kokosolja innehåller en typ av fettsyror som kallas medium chain triglycerides (MCT). Dessa tas upp direkt till blodet utan att behöva brytas ner. När de når levern ombildas de till ketoner, ett bränsle som hjärnan är mycket bra på att använda. Genom att du får i dig bränsle till din energikrävande hjärna kan sötsuget minska. 

Essentiella oljor för minskat sötsug 

Traditionen att använda essentiella oljor för att påverka hur vi mår fysiskt och psykiskt är urgammal. Några av de ämnen som ger en växt sin karaktär – dess doft, smak och färg – kallas polyfenoler. En del av dessa polyfenoler har också förmågan att minska sötsug – prova till exempel denna oljeblandning att dofta på eller låta sprida sig i rummet med hjälp av en oljebrännare: 

2 droppar grapefuktolja 
2 droppar pepparmintsolja 
1 droppe kanelolja

Stabilisera blodsockret med krom

För att regleringen av blodsockret ska fungera normalt krävs många näringsämnen, krom är ett av de viktigaste. Det behövs när sockret ska transporteras in i cellerna – annars kan blodsockret hamna i en berg-och-dalbana. En ond cirkel du kan bryta med hjälp av tillräckliga nivåer av krom, många blir hjälpta av att prova ett kromtillskott. 

Höj serotonin naturligt

Snabba kolhydrater hjälper oss att höja må-bra ämnet serotonin i hjärnan. Om vi har mindre serotonin i hjärnan kan vi bli mer sugna på sött. Här är tipsen som höjer serotonin: 

  • Skratta och ha roligt 
  • Gå ut i dagsljus
  • Sov tillräckligt
  • Boosta med tryptofan, omega-3, gurkmeja, järn, magnesium, zink, C-vitamin, B-vitaminer (i metylerad form om du behöver) – alla är viktiga för bildning av serotonin.

Bryt en dålig vana 

Har vi vanligtvis vid eftermiddagens fika ätit sött är risken stor att hjärnan förväntar sig den belöningen varje dag. Sötsakerna har blivit en dålig vana.

För att bryta en ovana kan du prova: 

  • Plocka inte bara bort sötsakerna, ersätt dem med ett hälsosamt alternativ.
  • Gör något annorlunda, som att istället för att gå raka vägen till fikarummet gå en sväng på kontoret eller helst utomhus först. 
  • Påbörja en utmaning med en vän eller partner. 

Tips på näringstillskott mot sötsug

Bio-Chrom – innehåller organiskt bundet krom från kromjäst som kan man hjälpa kroppen att bibehålla normala blodsockernivåer och förhindra att sötsug uppstår. Läs mer om krom, kromjäst och sötsug här.

Keto Boost – innehåller krom, kanelbarksextrakt och MCT-fett som stabiliserar blodsockernivåerna. En stabil blodsockernivå är viktigt för att minska sug efter kolhydrater samt bibehålla en normal energinivå under dagen.

Av Katarina Fornander

sockerberoendesötsug