Jojobaolja

Jojoba är hudens bästa vän, då den är extremt bra på att binda fukt i huden. Den är även den olja som är mest lik vårt egna sebum, Den består till största delen av den enkelomättade fettsyran gadolensyra som finns naturligt hudens fettvävnad. Du kan använda dig av oljan för flera olika ändamål. Du kan rengöra ansiktet med den, då den löser upp smuts från makeup och föroreningar. Massera in den i ansiktet och avsluta med att torka av med en tvättduk och skölj med vatten för bästa effekt.

Du kan även använda den som ett serum och passar extra bra för den feta och orena huden, då den balanserar talgproduktionen, samt återfuktar huden på djupet.

Jojobaolja används bland annat i hårprodukter för sin fuktbevarande egenskap. Applicera några droppar på de torra topparna eller massera in den i hårbotten. Oljan är också bra för dig som har sprickor i huden eller eksem på händerna. 

Arganolja

En populär olja för den mogna huden. Den innehåller E-vitamin som är en viktig antioxidant och skyddar cellerna, men också bra att smörja in torra nagelband med. Arganoljan innehåller även vitamin E, B1, B2, B6 samt fettsyrorna omega-3 och -6. Den är rik på fytosteroler och betakarotener som är extra bra för en torr, känslig och mogen hud. Fytosteroler är antiinflammatoriska och därför är det även vara bra att använda oljan lokalt på eksem, akne, torra fläckar på huden. Arganolja ger fukt och glans till ett torrt och framförallt frissigt hår. Värm upp några droppar i handflatan och massera in i håret. Eller varför inte göra en hårinpackning av den och låt den verka i 15  minuter innan du tvättar bort den. Du kan också äta oljan, då den sägs främja produktionen av pepsin i magsäcken som behövs för att bryta ner protein. Många som har matsmältningsproblem kan också ha problem med huden, som akne eller eksem. När du äter arganolja så gynnar du till en bättre matsmältning och i sin tur en bättre hud.

Arganolja används med fördel även på tunn och fin hud och passar därför utmärkt som ögonkräm.

Några droppar i badet gör den mest torra huden återfuktad på kort tid.

Havtornsolja

Oljan är rik på A, C och E-vitamin, betakaroten och olika fettsyror som 3, 6 och 7. Havtornsolja sägs vara bra för en solskadad hud och för hud med rosacea, samt för torr hud med torra slemhinnor. 

Läs också: 6 effektiva rutiner för en strålande hud

Nyponkärnolja

Oljan kommer från nyponrosens frön och är en populär olja att använda sig av dagarna innan man ska gifta sig, på grund av dess askungeeffekt.

Du kan använda den som ett serum, då den hjälper att jämna ut huden och ge den fukt, men även förbättrar en pigmentering samt ärr och fina linjer. 

Oljan är en dunderprodukt för torrsprickor på hälarna. Fila in oljan och massera sedan in resten under 5 minuter. Låt verka under natten och dina fötter är som nya. Det samma är för torra armbågar, massera in oljan under 5 minuter och låt verka.

Har du bränt dig i solen är denna olja superbra. Den lugnar och främjar till en snabbare hudläkning.

Blanda oljan med din foundation för mer lyster. Huden känns slät och återfuktad hela dagen.

Som alla oljor kan du tvätta ansiktet med den eller använda den som ett serum. Passar en yttorr hud bra, med en fetare underhud, då den effektivt löser upp smuts och är både återfuktande och antiinflammatorisk.

Avokadoolja

Avokadooljan är en av mina favoriter. Den är extra bra för en torr, känslig och mogen hud och den tas lätt upp av huden och binder fukt. 

Det är den olja som återfuktar längst ner i huden och rekommenderas att använda när du är gravid för att smörja in magen med. Det kan göra att du undviker bristningar och magen känns smidig och återfuktad.

Oljan är en jättebra hårinpackning och massera in oljan i torrt hår och för ännu bättre effekt låt den verka under ca 20 minuter och helst i bastun. Skölj ut och tvätta håret och låt det självtorka. Avokadoolja är också bra att massera in i hårbotten med för den som lider av håravfall. För ännu bättre effekt ät den gärna också.

Den ökar naturligt hudens kollagenproduktion och den innehåller A, B1, D och E-vitamin samt fytosteroler och lecitin. A-vitamin understödjer nybildning av celler och motverkar förhårdnader och att huden fjällar. B1 gynnar ämnesomsättningen i cellerna. 

Oljan är även bra att ta bort mascara med. Lägg på en droppe på en bomullspad och låt den ligga på någon minut. Dra bort försiktigt och avsluta med ett ansiktsvatten.

På grund av dess rikliga näringsämnen är den även bara om du har bränt dig i solen eller har sveda och/eller torr hud.

Gurkörtsolja

Denna olja är rik på GLA, gamma-linolensyra, som har en antiinflammatorisk effekt. GLA är en fettsyra som har en stor betydelse för överhudens normala funktion. Oljans fettsyror har antiinflammatorisk, vilket kan passa till en hud med atopiskt eksem eller en irriterad hud. Gurkörtsoljan sägs vara extra bra vid hormoniella obalanser och PMS-besvär och den innehåller dubbelt så mycket GLA som nattljusolja. 

Läs också: Tonårsacne? Här är de verkliga orsakerna och hur du blir av med den

Olivolja

Är en mycket bra olja för den torra huden, då den är rik på omega 9, E-vitamin, squalene och fytosteroler. Olivolja kan du använda dig av på hela kroppen och även att ta bort makeup med. Har du akne eller väldigt känslig hud bör du vara mer försiktig, då olivoljan kan vara för aktiv och kan orsaka rodnad.

Lider du av muntorrhet kan du gurgla oljan i minst 10 minuter efter att du borstat tänderna. Det leder till en bättre balanserad bakterieflora i munnen som kan gynna en bättre miljö och mindre torrhet i munnen. Ska du ut i kall luft en vinterdag, är den bara att smörja in kinderna med. Den är extra bra för en torr och sprucken hud och har en skyddande effekt. Blanda olivolja och citronjuice och ha som en hårinpackning. De kluvna torra topparna ser genast återfuktade och fräscha ut igen! Då huden är en spegling vad du behöver inuti kroppen, kan det även vara bra att tillsätta några droppar av dessa i maten för ännu bättre effekt på huden.

Macademiaolja

Denna olja utvinns ur nötterna från macadamiaträdet och oljan innehåller fettsyran palmitoleinsyra, som är extra bra för en torr hud. 

Mandelolja

Mandeloljan är extra bra för den torra huden och kan vara bra att smörja nariga händer med. På grund av dess höga halt av fetter och vitaminer är den mycket återfuktande på torra hudpartier och är även lämplig som massageolja, antingen ensam eller tillsammans med olika eteriska oljor.

Ricinolja

Ricinolja är en mycket hudvänlig olja på grund av att den är återfuktande och vårdande. Den kan lindra en psoriasis eller eksem där huden flagnar mer. Du kan även ta den invärtes vid förstoppning, då den ökar tarmrörelserna. Tillsätt dock oljan i små mängder, då större mängder kan ge illamående och diarré. 

Oljan är extra bra för hårbotten för dess höga innehåll av antioxidanter som stimulerar hårsäckarna och stärka keratinet i håret, vilket i sin tur kan förbättra hårväxten. 

Om du planerar att använda ricinoljan på huden bör du blanda ut den med exempelvis kokosolja eller olivolja för att göra den enklare för huden att ta upp. Du kan även tvätta ansiktet med den och användas som ett naturligt läppbalsam, då utan att spädas ut i förväg.

Ricinolja skiljer sig från andra oljor då den är vattenlöslig. 

Läs också: Allt om OCM – Oil Cleansing Method

Vetegroddsolja

Är rik på vitaminer och speciellt E-vitamin Du kan använda den när du gör en hemmagjord mask för en mogen och torr hud. Dock går oljan inte in så bra i huden, därför bör den blandas i tillsammans med en lättare olja som mandelolja. 

Aprikoskärnolja

Passar extra bra för huden runt ögonen, då det är en mild olja som är mjukgörande. Extra bra för den känslig huden. 

Hampaolja

Den innehåller fettsyran GLA, gammalinolensyra som har antiinflammatoriska egenskaper. Oljan är rik på antioxidanter och viktiga fettsyror, som gör huden spänstig, förebygger ålderstecken och stärker hudens egna barriärskydd. Den innehåller Q10 och fungerar därför som en bra allt-i-allo-olja till hud, hår och naglar.  Hampfröoljan bör vara kallpressad för att de viktiga och nyttiga fettsyrorna ska bevaras. Det kan balansera upp förhållandet mellan omega-3 och omega-6, vilket kan minska på inflammation. Den sägs kunna lindra psoriasis, eksem och akne då dessa tillstånd kan bero på att du har brist på essentiella fettsyror.

Arnicaolja

Oljan innehåller bland annat flavonider och A-vitamin. Den främjar till en bättre blodcirkulation som är extra bra vid cirkulationsstörningar i huden. Många använder den som en massageolja vid trötta och spända muskler. 

Lingonfröolja

Den är rik på omega 3, omega 6 och gamma tokotrienol, som är en kraftfullt E-vitamin. Dessa ämnen ser till att balansera melanocyterna och därigenom kan får du minimera pigmentfläckar. Jag brukar använda mig av lingonfröoljan när jag vill ha den där extra kicken i huden. 

Johannesörtolja

Den utvinns från dess färska blomma och är extra bra vid torr och känslig hud och kan vara bra om du har blivit röd av solen. Den ökar cirkulationen, vilket ger mer färg och vitalitet till huden. 

Ringblomsolja

Den främjar blodcirkulationen, lugnar och hämmar inflammationer i huden. Bra vid olika hudtillstånd speciellt om huden har en tendens till att blöda som vid eksem. 

Vilken olja kan du välja till vilken hudtyp

Vill du ha ännu bättre effekt kan du mixa de olika oljorna med varandra beroende på vilken hudtyp eller hudtillstånd du har. 

Fet hudtyp: Hampaolja,  jojobaolja, arganolja, gurkörtsolja 

Torr hudtyp: Olivolja, avokadoolja, johannesörtolja, macadamiaolja, mandelolja, havtornsolja och arnica olja. 

Blandad hud: 
Arganolja, jojoba och Hampaolja. 

Mogen hud: 
Arganolja, vetegroddsolja, lingonfröolja, macadamiaolja och Arnica olja.  

Känslig hud: Jojoba, avokado, ricinolja och Aprikoskärnolja och ringblomsolja

Ögon: Aprikoskärnolja och arganolja 

Lycka till!
Av Johanna Bjurström

HudtypOljeguideoljor