Läs vidare för att lära dig mer om avokadoolja, vad du kan använda den till och hur den kan vara fördelaktig för din hälsa. 

Utvinns ur torkat fruktkött

Många kallar avokado för en frukt, men den är faktiskt en art i familjen lagerväxter. Avokados växer vilt i flera sydamerikanska länder, men odlas numera världen över. 

Avokadoköttet består i genomsnitt av cirka 15 procent olja, men kan i vissa fall innehålla upp till hela 40 procent. Oljan utvinns antingen genom varm- eller kallpressning av det torkade fruktköttet, inte av kärnan som många tror.

Den kallpressade avokadooljan är alltid att föredra eftersom den innehåller fler näringsämnen som kan vara fördelaktiga för både hälsa, hud och hår. Oljan har en grönaktig färg, en nötig smak och är nästan helt doftfri.  

Avokadoolja har många hälsofördelar

Avokadooljans milda, nötiga smak och höga innehåll av enkelomättade fetter gör den utmärkt att använda för matlagning. Den passar dock minst lika bra att använda för utvärtes bruk, framför allt för dig med torr hud eller torrt hår. Du kan antingen använda den som den är eller blanda ut den med andra vegetabiliska oljor. 

Här är några av de viktigaste fördelarna med avokadoolja som du kanske inte kände till.

Läs också: Stora oljeguiden – Allt du behöver veta om mandelolja

1. Rik på oljesyra 

Nästan 70 procent av avokadooljan består av oljesyra, en enkelomättad fettsyra från omega 9-familjen. Oljesyra är bland annat känt för att kunna minska risken för demens och vissa typer av cancer samt för att stärka leder och skelett

2. Förbättrar hjärthälsan 

Som tidigare nämnt är avokadoolja rik på omättade fettsyror som kan gynna hjärthälsan. Det finns studier som visar att fettsyrorna i avokadoolja dels kan sänka blodtrycket och kolesterolet, men också verka antiinflammatoriskt. Allt detta kan minska risken att utveckla hjärtrelaterade sjukdomar. 

3. Bra för ögonen

Avokado och avokadoolja är bra källor till lutein, en antioxidant som finns i ögonen, men som kroppen inte kan tillverka på naturlig väg. Därför är det viktigt att äta en luteinrik kost för att minska risken för åldersrelaterade ögonsjukdomar, exempelvis grå starr och makuladegeneration.

4. Hjälper kroppen att absorbera nyttiga ämnen

Många viktiga näringsämnen, exempelvis vitamin A, D, E och K, är fettlösliga. Det betyder att de behöver kombineras med fett för att vår kropp ska kunna tillgodo se sig alla näringsämnen på bästa sätt. Bara genom att addera lite avokadoolja i salladen kan du alltså hjälpa kroppen att ta upp mer näring från maten.

5. Verkar återfuktande och minskar ålderstecken

Avokadoolja passar även utmärkt för hudvård, framför allt för dig med torr hud. Oljans feta konsistens gör nämligen att den verkar djupt återfuktande. 

Den innehåller dessutom vitamin A som kan motverka ålderstecken och pigmenteringar samt vitamin E som gör huden mjuk och elastisk. Det finns även studier som visar att avokadoolja kan ha en god effekt på psoriasis samt påskynda sårläkning. 

6. Stimulerar hårväxten 

Slutligen kan avokadoolja även vara bra för hårhälsan, bland annat genom att stimulera hårväxten, stärka håret inifrån samt ge lyster och volym. Oljan kan vara extra fördelaktig för dig med torrt hår eftersom den återfuktar på djupet samtidigt som den gör håret mjukare och mer följsamt. 

Läs också: 8 bra anledningar att ha en burk kokosolja i badrummet

Hur använder jag avokadoolja? 

Avokadoolja är en mycket mångsidig olja som går att använda på flera sätt. Eftersom den tål höga temperaturer (upp till cirka 270 grader) går den utmärkt att värma upp, men du kan också konsumera den kall. 

Här kommer några exempel på hur du kan använda avokadooljan för att ta del av dess många hälsofördelar. 

  • Ringla oljan över din favoritsallad eller grönsakerna du ska ugnsrosta
  • Addera i bakverk eller bröd
  • Toppa din hummus eller andra såser
  • Använd i hemmagjord majonnäs 
  • Marinera kött eller grönsaker 
  • Blanda ut med andra oljor och använd på huden 
  • Gör en hårinpackning 
  • Massera in torra naglar och nagelband

Av Elsa Larsson

AvokadooljaOljeguide