I den här artikeln får du lära dig mer om den magiska hampfröoljan, hur den framställs och varför den kan vara fördelaktig för din hälsa.
Vad är hampfröolja?
Hampfröoljan kommer från hampaplantan, närmare bestämt från dess fröer. De kallpressas varsamt för att bibehålla alla näringsämnen och oljan får en vacker grön färg.
Dess nötaktiga smak gör den perfekt att använda i sallader, kalla såser eller dressingar. Du ska dock inte använda den i varma rätter eftersom hampfröoljan är känslig för värme. Dessutom försvinner de nyttiga fettsyrorna om du hettar upp oljan.
Förutom i matlagning passar hampfröolja utmärkt att använda på huden, naglarna eller i håret. Oljan går in snabbt i huden och passar alla hudtyper.
Läs också: Stora oljeguiden – Allt du behöver veta om avokadoolja
Hampfröolja är inte marijuana
Ett vanligt missförstånd är att hampa är samma sak som den narkotikaklassade marijuanan. Så är det emellertid inte då hampa och marijuana är två helt olika arter, trots att de båda kommer från Cannabis sativa-plantan.
Hampa innehåller väldigt låga mängder av THC, en psykoaktiv förening som bidrar till det rus marijuana ofta orsakar. Hampafröolja är inte heller samma sak som CBD-olja, då hampafröoljan utvinns ur hampaplantans frön och CBD-oljan ur andra delar av växten. CBD-olja är dessutom olagligt att sälja i Sverige, vilket hampafröolja inte är.
Full av näringsämnen
Hampafrön är rika på både vitaminer och mineraler, bland annat vitamin A, B, D, och E samt fosfor, magnesium, järn, zink, kalcium och kalium. De innehåller dessutom alla viktiga aminosyror, vilket gör dem till en utmärkt vegetabilisk proteinkälla, och har även ett mycket högt fiberinnehåll.
Utöver det innehåller hampafrön nyttiga fettsyror som bland annat är viktiga för blodtrycket, koaguleringen och immunförsvaret. Enligt Världshälsoorganisationen är hampa faktiskt ett av få livsmedel med en idealisk balans mellan omega-6 och omega-3 (3:1).
Hampfröolja har många hälsofördelar
Hampafröets unika uppbyggnad och höga näringsinnehåll ger det förstås en mängd hälsofördelar. Nedan går vi igenom några av de främsta.
Verkar antiinflammatoriskt
Studier visar att hampfröolja kan ha en antiinflammatorisk effekt, främst på grund av dess innehåll av gammalinolensyra. Det betyder att den kan förebygga inflammationer i kroppen, vilket på sikt kan reducera risken att drabbas av cancer och hjärtsjukdomar. Gammalinolensyra har även visat sig ha en positiv effekt vid IBS, multipel skleros och reumatoid artrit.
Tack vare sina antiinflammatoriska kvaliteter kan oljan dessutom fungera som en naturlig form av smärtlindring. Den sägs både kunna lindra tillfällig och kronisk värk.
Läs också: Stora oljeguiden – Allt du behöver veta om mandelolja
Bra för huden
Förutom att motverka sjukdomar på insidan har hampfröolja även visat sig vara effektivt för att behandla en rad hudproblem. Den går till exempel att använda för behandling av akne, men även eksem och psoriasis, framför allt i samband med vitamin D för utvärtes bruk.
Det finns även forskning som tyder på att hampfröolja har antibakteriella egenskaper. Detta innebär att den på sikt kan förbättra hudens skydd mot bakterier och svampinfektioner.
Kan lindra PMS
Studier visar att både fysiska och psykiska symtom vid PMS kan bero på en överkänslighet mot hormonet prolaktin på grund av låga prostaglandinnivåer. Gammalinolensyran i hampfröoljan kan emellertid stötta produktionen av prostaglandin, vilket därmed kan bidra till att minska PMS-relaterade besvär.
Det finns även forskning som visar att hampfröoljan kan vara effektivt för att förebygga komplikationer i samband med klimakteriet.
Förbättrar den kognitiva funktionen
Ytterligare en fördel med hampfröoljan är dess positiva effekt på den kognitiva funktionen. De nyttiga fettsyrorna kan dels förbättra minnet, men också motverka åldersrelaterade sjukdomar. Det finns även tecken på att oljan kan förebygga depression samt minska ångestbesvär.
Då ska du undvika hampfröolja
Även om hampfröoljan har många hälsofördelar finns det tillfällen då den inte är lika lämplig att använda.
Eftersom oljan har förmågan att sänka blodtrycket är den inte att rekommendera till personer som har ett kroniskt lågt blodtryck, exempelvis på grund av blodförlust, graviditet, hjärtproblem eller näringsbrist. Lågt blodtryck kan dessutom öka risken för komplikationer i samband med olika operationer.
Om du känner dig osäker är det alltid en bra idé att konsultera en läkare innan du börjar ta hampfröolja. Se även till att aldrig överstiga det rekommenderade dagliga intaget.
Av Elsa Larsson