Vad är ett serum?

Enkelt förklarat är serum en hudvårdsprodukt som verkar på djupet. Många kallar även ansiktsserum för booster, koncentrat eller essence. 

Serum finns i olika format, men det vanligaste är droppar eller olja som kan penetrera huden. Det är en resultatinriktad och intensiv hudvårdsprodukt som används dels för att förebygga, men också för att motverka en rad olika hudproblem.

Idag finns det ett stort utbud av olika serum avsedda för att behandla olika hudproblem. Du kan exempelvis köpa specifika serum för fukt, glow, anti-age och pigmenteringar. Vilket som passar dig bäst beror förstås på din hudtyp och vad du vill behandla.

Varför är serum bra?

Tack vare serumets lätta konsistens och höga koncentration av kraftfulla aktiva ingredienser kan det tränga ner djupt i huden, närmare bestämt till det mellersta hudlagret, dermis. Därför anser många att serumet faktiskt är den hudvårdsprodukt som kan göra störst skillnad. 

Utöver den djupverkande effekten är ansiktsserumet även bra för dig som vill skräddarsy din hudvårdsrutin. Det går nämligen bra att kombinera flera olika serum för att motverka eller förebygga flera olika hudtillstånd på samma gång.

Läs också: Hitta rätt ansiktsmask för din hud

I vilket steg i hudvårdsrutinen appliceras ett serum?

För att serumet ska ha maximal verkan är det viktigt att du applicerar det rätt i hudvårdsrutinen, det vill säga: 

 • Efter rengöring, exfoliering och toner
 • Innan dag- eller nattkräm och solskydd

Som tidigare nämnt har serumet en mycket lätt konsistens för att kunna verka långt ner i huden. Om du applicerar det efter feta produkter som krämer eller solskydd gör du det svårare för serumet att tränga in på djupet. Krämen ska du istället applicera efter serumet för att ”låsa in” de aktiva ingredienserna.

Du kan applicera serum både på morgonen och kvällen. Olika sorters serum och varumärken kan dock ha olika instruktioner och därför ska du alltid följa anvisningarna på förpackningen. 

Normalt sett går det dessutom bra att kombinera olika serum. Exempelvis kan du använda ett serum med c-vitamin på morgonen och ett retinolserum på kvällen. 

Läs också: Ansiktsmasker – Skönhetspanelen har valt sina favoriter

Introducera serum stegvis

När du introducerar ett nytt serum i din hudvårdsrutin är det viktigt att du låter huden vänja sig steg för steg, framför allt om serumet innehåller en hög koncentration av aktiva ingredienser. Börja med att använda det en eller två dagar i veckan och utöka därefter. 

Så väljer du ett serum som passar dig

För att hitta det bästa serumet för just din hud bör du förstås utgå efter din hudtyp. Välj en produkt med aktiva ingredienser som passar det hudproblem som du vill behandla. 

Några vanliga ingredienser i serum är följande:

 • A-vitamin (retinol, retinyl retinoate och retinaldehyde) som motverkar ålderstecken som rynkor och fina linjer samt akne.
 • C-vitamin som förebygger och motverkar pigmenteringar och glåmighet.
 • E-vitamin som stramar upp och motverkar torrhet.
 • Niacinamide som förebygger förstorade och tilltäppta porer.
 • Peptider som ökar kollagenproduktionen.
 • Hyaluronsyra som plumpar huden och motverkar torrhet.
 • Jojobaolja som skyddar huden mot fria radikaler och verkar återfuktande.
 • AHA-syra som motverkar pigmenteringar, torrhet och glåmighet.
 • BHA-syra som är bra för att få bukt med tilltäppta porer, ojämn hudstruktur och akne.
 • PHA-syra som återfuktar huden.

Utöver ovanstående ingredienser finns givetvis många fler antioxidanter och mineraler som är bra för huden. 

Tips! Om du har känslig hud kan det vara bra att välja ett serum med ekologiska och naturliga ingredienser eftersom de ofta är skonsammare mot huden. Naturliga ansiktsoljor kan också vara bra om din hud reagerar på aktiva ingredienser.

Av Elsa Larsson

Ansiktsserum