Tareq har länge vetat att kost och samvaro har en koppling till hälsa. Med TV-programmet Lyckomaten som sänts på SVT och nya boken “Det goda livet” vill han lyfta fram kostens betydelse för annat än vikten.

Det är för stort fokus på hur vi ska äta för att se ut på ett visst sätt. I programmet vägde vi ingen utan koncentrerade oss på andra resultat av en god kost. Hellre en människa med ett stort leende än en som kommer i rätt bikini, menar Tareq.

Läs mer: Johannes Cullberg: “Varje gång du handlar mat gör du ett val”

Att äta tillsammans ger lycka

Tareq påminner om att det finns vetenskapliga belägg för att vi mår bättre psykiskt när vi äter en medelhavskost. Vi blir gladare och mår bättre. Det behöver enligt honom heller inte vara krångligt. Mat lagad från grunden med noga utvalda råvaror.

Vi får aldrig glömma att maten alltid ska smaka bra. Det ger en känsla av tillfredsställelse och gör gott i kroppen.

Måltiden ska enligt honom också vara en totalupplevelse.

Det gör stor skillnad om vi äter tillsammans med andra eller ensamma. När vi har sällskap tänker vi inte på vad det gör men när vi saknar det blir det tydligt hur stor skillnaden är. När vi äter tillsammans med andra äter vi också automatiskt mindre snabbmat.

Kostråden i Sverige saknar dimensionen kring vad som gör en måltid till något mer än att få i sig näring och energi.

I Brasilien och Japan ser råden annorlunda ut. Där fokuserar man på att människor ska vara nyfikna på mat och lära sig laga nya måltider, att det är bra att äta tillsammans och att välja närodlat.   

Läs mer: Zero waste i köket – så lyckas du

Lyckomaten i vardagen

Att må bra psykiskt är en av de viktigaste anledningarna till att tänka på vad och hur vi äter. Vi vet alla att snabbmat innehåller mindre näring ändå väljer vi att äta det.

Vi behöver värdesätta stunden när vi äter. Det är en konstant utmaning men det går om vi prioriterar oss själva.

Att lägga mer tid på maten är ett annat sätt att äta för lycka. Odla mat själv eller plocka ätbart i naturen är andra sätt att få mer inspiration i köket.

När du lagar mat du odlat eller plockat själv kommer du att lägga mer omsorg och energi på tillagningen. Du får också följa med naturens växlingar och upptäcka vad som är i säsong.

Lagar själv gärna comfort food

När Tareq själv får välja sin lyckomat nämner han att det ska vara mat som alla kring bordet tycker om. Maten får gärna ta tid att laga. Det ska också dofta gott i köket så att alla blir hungriga innan det är dags att äta.

Det blir ofta grytor, gärna en Coq au vin på söndagen. Det kan också vara en paj som alla älskar eller hamburgare. Det är inte så viktigt exakt vad det är, huvudsaken att det är lagat med omsorg från grunden.

Av: Katarina Fornander

Tareq Taylor