Det pågår ständigt forskning och studier för att hitta riskfaktorer som ökar risken att drabbas och läkemedel som kan lindra symptomen. Det har bland annat visat sig att det finns ett tydligt samband mellan hjärnan och vår tarmfunktion. 

Kopplingen mellan tarm och hjärna

Visste du att den sju meter långa mag-tarmkanalen ofta kallas för vår bukhjärna? Där finns omkring 500 miljoner nervtrådar och ett system av neuroner som kommunicerar med hjärnan. Med hjälp av signalerna som tarmen skickar till hjärnan kan vi bearbeta allt ifrån känslor och minne till motivation.

Kopplingen mellan tarmsystemet och Alzheimers sjukdom har länge varit intressant för forskare. Det har nämligen visat sig att personer med tarmproblem kan löpa större risk att utveckla demenssjukdomen. Slutsatserna hjälper forskarna upptäcka sjukdomen tidigare och utveckla nya behandlingar för båda tillstånden. 

Även om studierna inte visar att det är tarmproblemen som ensamt orsakar Alzheimers sjukdom påpekar forskare vikten av att ta hand om tarmfloran för hela kroppens hälsa. 

Läs också: Har vetenskapen hittat ett sätt att sakta ner hjärnans åldrande?

När tarmfloran är ur balans

Som tidigare nämnt samarbetar vår tarm och hjärna genom att skicka signaler till varandra. Därför är en välfungerande tarmflora avgörande för att vi ska må bra, både fysiskt och psykiskt. 

Med tarmflora menas de goda bakterier som finns naturligt i mag-och tarmkanalen och som bidrar till en rad viktiga funktioner i vår kropp. Visste du till exempel att cirka 70 procent av vårt immunförsvar sitter i tarmfloran?

Nedan följer några faktorer som kan ha en negativ påverkan på tarmflorans hälsa.

1. Långvarig stress

När du är stressad ökar kroppen frisättningen av stresshormonerna adrenalin och dopamin, vilket kan försvaga tarmväggen. Det kan i sin tur försämra immunförsvaret och öka risken för inflammation.

2. Fiberfattig kost

Tarmbakterierna lever på fibrerna vi inkluderar i vår kost och utan dem kan det uppstå en obalans i tarmen. Enligt Livsmedelsverket ska en vuxen äta cirka 25-35 gram fibrer per dag. De goda bakterierna i tarmen har varierande förmåga att förbränna olika sorters fibrer och därför är det bra att variera ditt intag av grönsaker och frukt.

3. Antibiotika 

Användandet av antibiotika har ökat markant runt om i världen. Ibland är det välbehövligt för att lindra besvär och bota sjukdomstillstånd, men antibiotikan dödar dock inte bara de skadliga bakterierna utan också de goda.

4. Vissa sjukdomar

Det finns studier som visar att personer med IBS (känslig tarm) och Crohns sjukdom (inflammatorisk tarmsjukdom) har en störning i vagusnervens funktion. Det innebär att kommunikationen mellan mag-tarmkanalen och hjärnan inte fungerar som den ska, vilket kan ha en negativ effekt på tarmen.

Läs också: Magens påverkan på det psykiska måendet

Symptom vid tarmproblem

Om tarmfloran är i obalans är det vanligt att drabbas av olika symtom. Några av de vanligaste är: 

  • Infektioner i kroppen. Du kan oftare drabbas av svamp- eller urinvägsinfektioner eftersom en obalanserad tarmflora ökar känsligheten för infektioner.
  • Magproblem. Vi har alla hört uttrycket känslig mage, något som bland annat kan yttra sig i uppblåsthet, förstoppning, diarré eller problem med matsmältningen.
  • Du är ofta sjuk. Eftersom cirka 70 procent av vårt immunförsvar sitter i tarmfloran kan vi lättare bli mottagliga för virus och bakterier om den är i obalans.

Kostens betydelse för hjärnan

Mat som är bra för din tarm är också bra för din hjärna. Det tillsammans med en hälsosam livsstil i övrigt med mycket motion kan skydda dig från Alzheimers. Här är några andra tips på hur du genom kosten kan ge din hjärna optimala förutsättningar:

  1. Ät mer medelhavsmat som är rik på omättat och fleromättat fett från fisk, nötter och olivolja. 
  2. Minska eller sluta med snabba kolhydrater och socker. De leder till insulinresistens och Diabetes typ 2, vilket ökar risken för Alzheimers och andra demenssjukdomar.
  3. Öka intaget av syrad mat som till exempel yoghurt, fil, surkål och picklade grönsaker.
  4. Komplettera med probiotikatillskott innehållande mjölksyrebakterier från olika bakteriestammar som hjälper dig att återställa balansen i tarmfloran.

Av Elsa Larsson

Alzheimershjärnantarmenvagusnerven