Läs vidare för att lära dig mer om dopamin och hur det påverkar ditt humör. Vi berättar också om några vanliga tecken på att dina nivåer av dopamin är låga och vad du kan göra för att höja dem.
Vad är dopamin?
Dopamin är en av de viktigaste signalsubstanserna i centrala nervsystemet. Den bildas i binjuremärgen och verkar som det är eller omvandlas till adrenalin. När substansen hamnar i blodet följer det blodomloppet till målcellerna.
Man brukar ofta kalla dopamin för kroppens eget belöningssystem eftersom det belönar ett beteende genom att få oss att må bra. Dopamin utsöndras till exempel när vi tränar eller äter god mat och ger oss en känsla av välmående, vilket får oss att vilja upprepa beteendet.
Läs också: Sömnens påverkan på din hälsa
Dopaminets effekt på kroppen
Dopamin påverkar framför allt processer i vårt centrala nervsystem som är knutna till motorik, glädje, motivation och uppmärksamhet. Det kan även spela roll för hjärtats, njurarnas och musklernas funktion.
Ditt humör baseras på en rad olika faktorer, men framför allt på signalsubstanserna i din hjärna. Dopamin, som en av dem, påverkar bland annat minnet, sömnen och olika inlärningsfunktioner.
Viktigt att veta är att både för låg och för hög koncentration av dopamin kan ha en negativ påverkan på din hälsa. Överskott på dopamin i vissa delar av hjärnan kombinerat med jakten efter den sköna känslan kan leda till missbruk och psykisk ohälsa. Underskott gör istället oss handlingsförlamade, deprimerade och kan orsaka beroendeproblem.
Tecken på lågt dopamin
Tecknen på lågt dopamin skiljer sig mellan människor beroende på orsakerna till dem. Det finns dock några som är ofta förekommande:
- Koncentrationssvårigheter
- Brist på ork
- Dåligt humör
- Apati
- Ingen motivation
- Trötthet
- Viktökning
- Ingen sexlust
- Depression
- Dålig sömn
- Spasmer och kramp i muskler
Vad är orsakerna till lågt dopamin?
Förändring i dopaminnivåerna kan leda till obalans i din kropp. Orsakerna till det kan vara sjukdom eller dåliga matvanor och livsstil. När det gäller sjukdomstillstånd är lågt dopamin vanligt bland patienter med Parkinsons sjukdom, ADHD, depression och vid psykopati.
Även dåliga matvanor och livsstil kan påverka dopaminnivåerna i kroppen. Dopaminet reglerar nämligen saltbalansen i njurarna och därmed även ditt blodtryck. Kost med mycket salt kan till exempel öka produktionen av dopamin, vilket också ökar blodtrycket. Långvarig stress, brist på fysisk aktivitet och dålig sömn kan istället sänka dopaminnivåerna.
Läs också: Så kan meditation hjälpa dig i vardagen
5 saker du kan göra för att öka dopaminnivåerna
Det finns flera saker du kan göra om du vill balansera dina dopaminnivåer på ett naturligt sätt.
1. Ät mat som är rik på tyrosin
Dopamin bildas av tyrosin som är en av proteinets byggstenar. Genom att inkludera mat som är rik på tyrosin kan du alltså öka frisättningen av dopamin i kroppen. Några exempel på tyrosinrika livsmedel är vetegroddar, ägg, bönor, havre, frön, kaffe, choklad, mandel och äpplen.
2. Meditera
Forskning visar att det finns ett samband mellan meditation och ökade nivåer av dopamin. Att försöka meditera en kort stund varje dag kan alltså vara ett enkelt sätt att stimulera kroppens dopaminproduktion.
3. Fysisk aktivitet
När du rör på dig frisätter kroppen flera olika hormoner och ämnen som gör att du blir på bättre humör, får bättre minne och blir mer stresstålig. Fysisk aktivitet kan också minska risken för en rad hälsofarliga sjukdomar.
Ett tips är att börja med högintensiv intervallträning där du växlar mellan att gå och springa. Det höjer din puls och även dopaminnivåerna.
4. Hitta en hobby
Att göra något du tycker om frisätter dopamin i hjärnan. Det behöver inte vara något avancerat – det kan till exempel vara att rita, sticka eller pyssla i trädgården. Avsätt ett par timmar i veckan åt saker du verkligen njuter av att göra.
5. Få tillräckligt med sömn
Mest dopamin frigörs på morgonen innan du vaknar och minst på kvällen innan du ska sova. Varje störning i dina sömnvanor kan leda till sänkning av dopaminet med koncentrationssvårigheter som följd.
Undvik därför att vara vaken för länge och försök att somna och vakna vid ungefär samma tider. Minska också skärmtiden innan du ska lägga dig för att undvika besvär förknippade med lågt dopamin.
Av Elsa Larsson