Acne i tonåren ses som normalt och något som hör till de turbulenta åren med hormonförändringar. Mer än 85 procent av alla tonåringar har acne. Vissa mer och andra mindre. Vuxna kanske har inställningen att det går över men för dig som är drabbad är det ingen liten grej. Det kan kännas pinsamt och till och med göra ont. 

Under många år har vi dessutom fått höra hur vi bäst blir av med acne. Problemet är bara att dessa sätt inte hjälper. Den här artikeln är laddad med tipsen som verkligen är effektiva.

Läs också: Vad gör jag åt en ungdomsacne?

Vad du äter påverkar din acne

Du kanske trodde att hudvård skulle vara främsta prio när det kommer till acne? Det är väldigt viktigt och vi kommer till det, men först behöver vi skapa en inre miljö som underlättar att bli av med acne.

Acne är en sorts inflammation i huden. Det är rött och varar, precis som inflammationer kan göra. Därför behöver du hitta lösningar för att minska din inflammation i huden. Det kan minska besvären med acne.

Kosten är ett fantastiskt verktyg för att minska inflammation och du kan använda den för att:

 1. Få i dig mat som minskar inflammation
 2. Ta bort mat som skapar inflammation.
 3. Balansera tarmfloran.

Antiinflammatorisk kost. Det här är en artikel i sig men i grova drag är en antiinflammatorisk kost hemlagad mat på mestadels grönsaker, frukt, nötter och fisk. Rätt fetter är väldigt viktiga för huden så omega-3 som finns i fisk, skaldjur, alger, vissa nötter och linfrö är en bra början. Var inte rädd för att äta fett, din kropp behöver det och komplettera med olivolja, oliver, avokado och frön.

Fettet ska bygga upp alla cellväggar i hela kroppen, inklusive huden. I huden håller fettet fukt och får den att se välmående ut.

Ät kolhydrater som har lågt GI och liten påverkan på blodsockret som rotsaker och fullkorn. Riktiga, färska råvaror helt enkelt. Skippa den processade maten i förpackningar och med långa ingredienslistor.

Några näringsämnen som är viktiga för hudens hälsa:

 • zink
 • omega-3 fetter,
 • antiinflammatoriska omega-6 fetter som jättenattljusolja
 • vitamin A
 • vitamin E

Maten som skapar inflammation. När det kommer till hudproblem är det främst två kategorier av livsmedel som brukar orsaka besvär:

 1. Mjölkprodukter. Ämnen i mjölk kan bidra till acne och studier har visat samband mellan mjölkdrickande och acne.
 2. Socker. Kan öka hormoner som bidrar till acne. Studier har återigen visat att sockerintag och acne är kopplade.

En del märker också att utesluta gluten kan vara positivt för huden men här finns inga studier. Du kan prova om det fungerar för dig genom att utesluta det ur din kost under ett par veckor upp till en månad och se hur huden förändras.

Förbättra tarmfloran. Kanske associerar du bakterier med smuts och sjukdom men de är våra kompisar och läser du på om tarmflora förstår du snart varför den är viktig. I din tarm bor mängder av bakterier, det är normalt och vi är beroende av dem för att må bra. Vi mår ännu bättre om det är rätt sorts bakterier i tarmen.

Rätt kost som är antiinflammatorisk är en grund för bra tarmflora men du kan också välja att prova ett tillskott av nyttiga bakterier, även kallat probiotika. I studier har probiotika visat lovande resultat vid acne, både piller som sväljs och kräm med probiotika att ha på huden.

Fundera över ditt preventivmedel

Effekten av hormonbaserade preventivmedel som minipiller, p-piller eller hormonspiral på huden varierar från person till person. Om du har acne och använder ett hormonbaserat preventivmedel, prata med någon inom sjukvården som är villig att lyssna på dina funderingar.

Du kanske behöver besöka några olika läkare eller barnmorskor eftersom alla inte är öppna för den här typen av diskussioner.

Minska din stress

Som tonåring har du mycket att leva upp till. Det är många som rapporterar att de känner sig stressade och säker hjälper det inte att höra att stress kan bidra till acne. Men så är det. Stressen ökar inflammation och påverkar hormoner på ett sånt sätt att acne lättare bildas.

Vad du kan göra åt din stress är individuellt men några saker att tänka på är:

 • När känner jag mig stressad? Kan jag minska dessa situationer?
 • Prata med vuxna omkring dig eller dina vänner. Kanske kan ni tillsammans hitta lösningar?
 • En viktig sak är också att du behöver sova tillräckligt. Sömnbrist är en stress i sig för kroppen.

Rätt hudvård vid acne

Blir du förvånad om jag säger att tvätta huden är negativt vid acne och kan göra besvären värre? Genom att tvätta tar du bort hudens skyddande fettlager och det blir en signal till huden att producera mer fett. Vilket leder till mer acne, du tvättar dig ännu mer och en ond cirkel är igång.

Många berättar att de genom att göra det motsatta, det vill säga tillföra fett och fukt – får bukt med sin acne.

Iván Valencia, ECO Beauty Consultant, är och har själv haft acne som tonåring. Här är hans bästa tips:

 • Kallpressade oljor från växtriket som hudvårdens bas. De löser smuts, make-up och vårdar och binder fukt i huden. Kombinationen av hallonfröolja med hampafröolja är en riktig anti-acne bomb. Båda har lugnande egenskaper och hampan kan reglera sebumproduktionen, samt är milt antibakteriell. Hallonfröolja är antiinflammatorisk.
 • För den som lider av ärr efter acne kan nyponrosfröoljan vara till hjälp, då den har cellförnyande effekt på huden och kan minska ärren.
 • Olja vid acne binder fukt och när fukthalten ökar skickas signaler till hjärnan om att huden kan sluta överkompensera talgproduktionen.
 • Ekologiskt och naturligt bör vara ditt första val eftersom konventionella produkter innehåller ämnen som kan påverka hudens naturliga funktion. Exempelvis Loelle Organic Beauty har fina, rena oljor som lämpar sig för acnehud.

Av Katarina Fornander

Acnehampfröoljahudvårdskönhettonåring