Tony Irving, TV-profil och juryordförande i TV4:s dansprogram Let’s Dance beskriver att han tidigare varit fåfäng och utseendefixerad. 

Dansare och även folk i TV-branschen har en press på sig att se unga ut. Jag kämpade och valde produkter enbart för att tvinga mig att se yngre ut, inte för vad som var nyttigt från min hud, berättar han.

Tufft halvår

Ett tufft halvår när hans pappa, syster och  broderns fru alla blev sjuka i cancer fick honom att tänka till. Hur lever jag? Därefter började han ta steg för att leva mer hållbart och hälsosamt. 

Jag blev medveten om att vad jag sätter på huden sugs in i kroppen och när jag går på toaletten spolas det ut i naturen. Jag såg min plats i cirkeln. Jag behövde ändra på vad jag konsumerar och hur jag lever. 

Det första jag gjorde var att leta efter en aluminiumfri deodorant. Min pappa hade jobbat hela sitt liv med metallåtervinning och det finns en stark koppling mellan aluminum och cancer. 

Han fann då Rosenseriens aluminiumfria deodorant och därifrån fanns ingen väg tillbaka till konventionella produkter.

Läs också: 5 förändringar för hållbara badrumsprodukter

Steg mot mer hållbarhet 

Först handlade Tony som han alltid gjort, köpte många produkter och med specialfunktioner. Sedan började han fundera på om det fanns ett annat sätt. 

När jag var liten och växte upp i England fanns någonting som hette “soap on a rope” som kunde användas till allt från att tvätta sig till att raka sig. Jag ställde mig frågan, vad behöver jag egentligen? 

Han kom då fram till att han bland annat behövde en bra raktvål, after shave för att stänga porerna efter rakning och en bra fuktkräm. 

Tillsammans med Rosenserien skapade han en serie hudvård för män – Sweden Eco for men – som är eko, vegan, naturlig och multifunktionell. Produkterna är sex stycken och spänner över ansikte, kropp och hår. 

Alla produkterna är multifunktionella. Raktvålen kan även användas som ansiktsrengöring. Seriens Refreshing toner kan förutom att användas efter rakning och fräscha upp huden under dagen.

Jag har alltid en Refreshing toner i väskan och använder den flitigt när jag står i starka lampor som i TV eller på scen. Den fungerar även som en mild stylingprodukt för håret, tipsar Tony. 

Läs också: Nicole Falciani: Det går inte att se på utsidan hur någon mår

Produkter med naturligt innehåll

Att innehållet ska vara snällt för människa och miljö är viktigt för Tony. 

Om jag tappar hudkräm på golvet och mitt husdjur slickar på det – känns det okej eller inte? Skulle jag vilja att barn kom i kontakt med mina produkter? Det är perspektiv jag haft när jag tagit fram produkter. 

Förpackningarna är valda med omsorg för att mindre material ska förbrukas och all plast är återvunnen, till och med den som ingår i rakborsten. 

Idag konstaterar han att det som började som en rad tragiska händelser har varit starten på en livsförändring. 

Sättet att tänka som jag använt när jag tagit fram serien är något jag applicerar på hela mitt liv. 

Av Katarina Fornander

Deodoranthudvårdhudvård för mänrakningRosenserienskäggTony Irving