Dagliga promenader på en mil, intensiv fysisk träning, hemlagad mat som är närodlad och ekologisk, sömn och en omtanke om miljön är vardag för Tony Irving, TV-profil och juryordförande i TV4:s dansprogram Let’s Dance.

Det är ett sätt att leva. Ingen kan undgå att åldras men alla kan få en så välmående kropp som möjligt.

Med välmående menar Tony att han vill vara rörlig, stark, ha en god andning utan stress och en kropp som mår bra när den används. Men han har inte alltid tagit hand om sig så här bra, snarare tvärtom. Injektioner och operationer använde han för att se bättre ut men egentligen behövde han att hitta sig själv och stärka sitt psykiska välmående.  

Vändpunkt i livet

För snart 10 år sedan började Tony se igenom den glamorösa marknadsföringen av produkter för masskonsumtion och ifrågasatte den.

Behöver jag konsumera produkter som ofta är gjorda på ett sätt som skadar naturen, mig själv eller samhället?

Samtidigt stod Tony vid en vändpunkt i livet. Företaget han drivit hade gått i konkurs och det blev öppningen till en ny livsstil.

Jag började laga min egen mat och när jag gjort det började jag tänka på varifrån livsmedlen kom. Helst ville jag köpa närodlat och ekologiskt. Bilen använde jag mindre och så ofta det gick tog jag tåg till jobb inom Sverige.

Därefter blev flera personer i hans familj sjuka i cancer. Tony sökte efter svar på varför vi blir sjuka och upptäckte information om att vad vi använder på huden tas upp i kroppen. Han började tänka mer på vilka produkter han använde och ifrågasatte särskilt sin deodorant med aluminium i.

Som dansare och danslärare svettas jag mycket och deodorant använder jag flera gånger om dagen.

Han började leta efter alternativ men tyckte att många av produkterna för män kändes märkliga. De riktade sig ändå till kvinnor som var tänkta att köpa produkterna till sina män. Till slut rekommenderade en vän som jobbade i en hälsobutik, en effektiv deo från Rosenserien. När Tony sedan ville byta ut fler produkter men inte fann vad han sökte, blev det därför naturligt att han hörde av sig till dem med idéer till produkter att ta fram.

Läs mer: Därför minskar stressen i naturen

Skapat produkterna han själv sökte

Idag har Tony tillsammans med Rosenserien skapat och utformat serien Sweden Eco som på många sätt avspeglar den resa han själv gjort med minskad konsumtion och hållbar livsstil.

Det är två ord som visar vad varumärket står för. Alla produkter är tillverkade i Sverige. Sedan är plasten i produkterna återvunnen och produkterna är också utformade för att kunna återvinnas i ett kretslopp.

Filosofin är att konsumera färre produkter genom att en produkt kan fylla fler funktioner.

När jag var liten hade min pappa en ”soap on a rope” som han använde för att tvätta och raka sig med. Jag ville skapa något liknande.

Resultatet är ett schampo för både hår och kropp. Alla produkter är dessutom koncentrerade genom att vattnet har tagits bort ur innehållslistan.

Det här gör att en produkt du vanligtvis köper åtta stycken av under ett år, behöver du bara fyra. Bra för miljön och bra för plånboken, konstaterar Tony.

Serien innehåller även utvalda produkter för ansiktet och en rakborste som liksom alla andra produkter är vegan.

Läs mer: Så kan meditation hjälpa dig i vardagen

Förändring är en inre resa

Att göra stora förändringar i sin livsstil kan vara svårt, det vet Tony och ger exemplet när han skulle sluta röka. Flera gånger sluta han, bara för att börja igen. Till sist insåg han att det berodde på att han inte tagit tag i orsaken till att han rökte.

Det var inte cigaretter jag behövde utan jag rökte för att jag kände mig nervös, deppig och mådde inte bra. När jag tog tag i orsakerna till det lyckades jag fimpa för gott.

Varje stor förändring börjar med en inre resa, menar Tony.

Jag har insett att du bara kan göra en förändring om du tycker om dig själv. Vill du förändra någonting, acceptera först dina brister och förlåt dig själv. Därefter tar du tag i orsaken till ditt beteende.

Av Katarina Fornander

Deodoranthudvård för mänschampooSweden EcoTony Irving