I den här artikeln får du lära dig mer om BB-cream och dess fördelar. Vi går också igenom hur du använder BB-cream för att få bästa möjliga resultat!

Vad är BB-cream? 

”BB” i BB-cream står för Beauty Balm eller Blemish Balm. Och det beskriver ganska bra vad den här produkten faktiskt gör – den jämnar ut hudtonen, reducerar pigmentfläckar och ger lyster. 

BB-krämer är lättare i konsistensen, vilket också betyder att de ger en lättare täckning. De kan därmed vara ett bra val för dig som upplever att vanlig foundation är för tung och som bara har mindre blemmor.

Ytterligare en fördel med BB-creams är att de ofta innehåller SPF samt vårdande ingredienser som ger både fukt och näring till huden. 

Vilka är fördelarna med BB-cream? 

Här är några av de främsta fördelarna med BB-krämer som kan vara bra att känna till: 

  • Jämnar ut hudtonen. BB-kräm jämnar effektivt ut hudtonen och skapar känslan av en ”porslinshy”. Den ger dessutom lyster och får huden att se pigg och fräsch ut. 
  • Bra för dig med torr eller känslig hud. Många BB-krämer har återfuktande egenskaper, vilket gör dem extra passande för dig med torr hy. De kan också innehålla vårdande ingredienser som verka lugnande för huden. 
  • Kan skydda mot solen. Det är inte ovanligt att dessa krämer har SPF som skyddar huden mot skadliga UVA- och UVB-strålar. 
  • För en naturlig sminkning. Den lätta konsistensen gör BB-kräm idealisk för naturligare sminkningar, exempelvis under de varma sommarmånaderna.
  • Kan ersätta både hudkräm, primer och foundation. För dig med mindre blemmor och pigmentfläckar kan en BB-cream ersätta många makeup-produkter.  

Läs också: 3 anledningar till varför du bör välja ekologiskt smink

Applicering av BB-cream

Det bästa sättet att applicera BB-kräm är faktiskt med fingrarna. Värmen från händerna kommer nämligen göra det enklare för krämen att smälta in i huden, vilket ger dig ett ännu bättre och naturligare resultat. 

Visst kan du även använda en beauty blender eller en sminkborste om du föredrar det. Men eftersom den här krämen är så pass lätt kommer fingrarna inte att lämna några synliga linjer. 

Det går utmärkt att använda BB-cream över ett serum eller en fuktgivande dagkräm, precis som en vanlig foundation. Oftast kan du dock skippa dagkrämen helt, framför allt om du väljer en BB-cream som redan har återfuktande egenskaper. 

Läs också: Micellärvatten – Skönhetspanelen har valt sina favoriter

Tänk på detta när du köper BB-cream

Här är ett par saker som kan vara bra att tänka på innan du bestämmer dig för en BB-kräm. 

  • Kontrollera nyansen. Detta gör du enklast på kinden eller käkpartiet, precis som när du ska testa en foundation. Tänk på att testa i naturligt ljus och be gärna butikspersonalen om hjälp om du känner dig osäker. 
  • Välj en naturlig variant. Idag kan du hitta BB-creams som både är ekologiska och naturliga. De innehåller färre ingredienser och är snällare mot både hud och miljö. 
  • Om du har fet hy. Du som har fet hy kan titta efter en BB-cream med matt effekt. Det minskar risken att du blir oljig under dagen.
  • Tänk på täckningen. En BB-kräm kommer inte täcka större blemmor och väljer du att applicera flera lager kommer du att få en maskliknande effekt. Komplettera istället med en concealer om du har större pigmentfläckar eller märken.
  • Se över solskyddsfaktorn. Välj gärna en BB-cream med så hög SPF som möjligt. Det kommer att ge dig ett bättre skydd solskador, vilket också gör att huden håller sig ung längre. 

Av Elsa Larsson

BB-creamVad är BB-cream?