I den här artikeln får du lära dig mer om ghee och dess hälsofördelar. Vi berättar också hur du gör din egen ghee.

Vad är ghee?

Precis som kärt barn har ghee många namn – klarat, skirat, klarnat smör. Men i grunden är ghee rent smör utan mjölkprotein, laktos och vatten. Den framställs av smör som smälts sakta så att allt vatten kokar bort. 

Proteinerna tillsammans med andra ämnen som finns i smöret lägger sig som ett vitt skum på toppen. Du avlägsnar det och får kvar det rena fettet som kan användas till matlagning, stekning, fritering och som pålägg.

OBS! Även om det avlägsnas mjölkproteiner och laktos vid tillverkning av ghee kan produkten ändå innehålla spår av mjölkämnen. Därför bör den inte användas av dem som har allergi. 

Läs också: Ghee är magiskt

Så gör du egen ghee

Även om den går att köpa i många mataffärer är det mycket bättre att göra ghee hemma. Du kan krydda den efter egen smak och riskerar inte att vara utan när du behöver den. 

Det du behöver för cirka 3 dl ghee är 500 gram osaltat smör.

Gör så här:

  1. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull på medelvärme. Rör inte under tiden för att inte proteinerna ska sjunka till botten. 
  2. Sänk värmen och ta bort skummet som har lagt sig på ytan. Smöret kommer att få en gyllene färg och börja lukta popcorn.
  3. Sjud tills de bruna mjölkämnena har sjunkit till botten och alla bubblor som stiger till toppen är borta. Då är smöret klarnat.
  4. Häll fettet i en rengjord glasburk utan att bottensatsen följer med. Låt gheen svalna, sätt på locket och förvara i kylen eller i rumstemperatur. 
  5. Vill du kan du smaksätta gheen med salt för att ha på smörgåsen eller örter för att göra örtssmör. 

Ghees hälsoeffekter

Under tusentals år har ghee använts i indisk matlagning tack vare sin positiva påverkan på matsmältningen och näringsupptaget. Enligt Ayurveda-läkare kan ghee användas vid följande besvär och åkommor:

  • Torr hud – ta en matsked smör om dagen i maten 
  • Torra slemhinnor i näsan – droppa en droppe ghee i varje näsborre på morgonen
  • Migrän och huvudvärk – 2 droppar ghee i näsborrarna vid besvär
  • Stress – en matsked ghee om dagen i maten för att förhindra utbrändhet 
  • Förstoppning – två matskedar ghee i varm mjölk på kvällen innan du lägger dig

Ayurveda är en av världens äldsta former av holistisk medicin och praktiseras fortfarande i stor utsträckning idag. Användningen av ghee anses balansera de tre doshor (vata, kapha och pitta), smörja dina inre organ, öka läkning, hjälpa matsmältningen och ge balans och vitalitet.

En av de viktigaste delarna av gheen är smörsyran som ger näring åt tarmslemhinnan och skyddar från virus. Den innehåller även fettlösliga vitaminer som till exempel vitamin A som främjar skelettens tillväxt och immunförsvaret, vitamin D som reglerar kalkbalansen i skelett och tänder samt vitamin E som är en viktig antioxidant och skyddar kroppens celler. 

Läs också: Stora oljeguiden – Allt du behöver veta om avokadoolja

Skillnaden mellan smör och ghee

Smör 

Smör kärnas från grädde och består av 80 procent fett. Resterande procenten utgörs av vatten (högst 16 procent), proteiner och laktos. Dessutom tillsätter man olika ämnen (mjölksyra och salt) för att ge produkten mer smak. 

När du förvarar smör ska det vara på en mörk och sval plats eftersom det smälter vid cirka 32 grader. För att avgöra hur mycket värme fetter tål innan de börjar ryka använder man begreppet rykpunkt. Smör har en rykpunkt på 120 – 150 grader. Därför borde det inte utsättas för högre temperaturer än så. 

Ghee

Ghee framställs genom att koka smör och avlägsna proteiner, laktos, salt och vatten. Kvar blir då 100 procentigt fett. Därför har det en längre hållbarhet än vanligt smör. Rykpunkten på ghee kan vara upp till 252 grader och kan därför användas utan problem vid stekning. Dock passar den inte till bakning.

Av Elsa Larsson

A-vitaminbra fetterd-vitaminE-vitamin