Vad är histamin? 

Histamin är ett reaktivt ämne som hjälper kroppen att göra sig av med skadliga ämnen, så kallade allergener. Det är nämligen histaminet som aktiverar de symtom som ofta uppstår i samband med allergier och matförgiftning, så som nysningar, rinnande ögon, illamående och kräkningar. 

Om kroppen uppfattar allergener, exempelvis pollen eller damm, ökar produktionen av histamin i immunförsvarets mastceller för att larma om att något inte står rätt till. Kort sagt är histaminet en del av kroppens försvarsmekanik. 

Så fungerar histamin i kroppen

När kroppen upptäcker en allergiutlösare kommer den att skicka en kemisk signal till mastcellerna i immunförsvaret och be dem frigöra histamin. Dessa celler finns bland annat i huden, lungorna, näsan, munnen, tarmen och blodet. 

Det histamin som frigörs kommer att öka blodflödet i det område av kroppen där allergenet finns, exempelvis i luftvägarna vid pollen. Detta orsakar en inflammation som aktiverar övriga delar av immunförsvaret som får börja arbeta. Samtidigt fäster sig histaminet på olika receptorer i kroppen. 

Vid en reaktion mot pollen blir resultatet en ökad slemproduktion, rinnande näsa och nysningar. Målet är helt enkelt att du ska få ut allergenerna ur kroppen. 

Läs också: Histaminintolerans: Den överraskande orsaken till allergi och inflammation

Histamin vid matallergi

Histamin är även delaktigt i processer vid matallergier. Om du till exempel råkar äta eller dricka något din kropp inte tål kommer de att orsaka en allergisk reaktion. Eftersom allergenerna finns i mag- och tarmpartiet är det också här du kommer att få besvär, till exempel i form av dålig mage, magvärk eller illamående. 

Vissa livsmedel kan också bygga upp höga nivåer av histaminer naturligt om de förvarats i en miljö som stimulerar bakterietillväxten. Detta kan i sin tur orsaka matförgiftning för dig som är överkänslig. 

Antihistamin kan lindra allergiska besvär 

Kroppens intention när den utsöndrar histamin är att hålla dig säker, vilket förstås är bra. Men att överreagera på ämnen som egentligen inte är skadliga kan ge besvärliga symtom helt i onödan. Därför är det möjligt att blockera histaminets funktion med så kallat antihistamin.

Precis som namnet antyder blockerar antihistaminet effekten av histaminet. På så vis kan det dämpa den allergiska reaktionen i ett tidigt skede. Många tar antihistamin i form av exempelvis tabletter, ögondroppar eller nässpray vid pollenallergi, vilket kan minska symtomen effektivt. 

Då kan du drabbas av histaminintolerans

Kroppen producerar histamin naturligt tillsammans med enzymet diaminoxidas (DAO). Det är detta enzym som bryter ner histaminet i maten du äter. Det finns dock risk att utveckla en DAO-brist, vilket kan orsaka så kallad histaminintolerans. 

Brist på DAO kan till exempel bero på att du tar läkemedel som förhindra enzymets funktion, IBS eller läckande tarm. Det kan också bero på att du äter mycket av livsmedel som innehåller mycket histamin och som triggar reaktionen. 

Att du är intolerant betyder inte att du är känslig mot histamin, utan att du helt enkelt producerat för mycket av det. 

Läs också: Minska allergiska besvär med kraften i rätt näring

Minska risken för histaminintolerans med rätt kost 

  • Livsmedel som innehåller mycket histamin: Yoghurt och fil, torkad frukt, avokado, aubergine, processat och rökt kött, spenat och lagrad ost. 
  • Livsmedel som aktiverar utsöndringen av histamin: Alkohol, bananer, tomater, bönor, papaya, citrusfrukter, choklad och nötter. 
  • Drycker som blockerar DAO-produktionen: Alkohol, svart te, grönt te och energidrycker.
  • Livsmedel med lågt innehåll av histamin: Färskt kött och fisk, ägg, glutenfria och laktosfria livsmedel och oliv- samt rapsolja.

Minska histamin naturligt 

Pharma Nord Bio-Pycnogenol är ett patenterat extrakt från barken på den franska strandtallen (Pinus pinaster). Bio-Pycnogenol innehåller en unik blandning av vattenlösliga naturligt förekommande bioflavonoider och fruktsyror.

Ekobutiken Hista-Aid är en välavvägd kombination av lättupptagligt C-vitamin, flavonoiderna quercetin och luteolin samt Diindolylmethane DIM.

Av Elsa Larsson

Histamin