I den här artikeln förklarar vi vad en läckande tarm innebär, varför man får det och vilka besvär tillståndet kan ge. Vi ger dig även sju bra tips på vad du själv kan göra för att få tarmen att läka snabbare.

Vad är läckande tarm?

En läckande tarm är kort sagt en hårt ansatt tarm som tappat sin barriärfunktion. En inflammation i tarmslemhinnan har orsakat små, mikroskopiska hål som gör att partiklar från mat, men också gifter och bakterier, tar sig ut i kroppens blodomlopp. Detta kan leda till en rad olika sjukdomar och besvär, exempelvis IBS, hudproblem, depression och migrän, men också MS och autoimmuna sjukdomar.

Tyvärr kan symptomen för en läckande tarm variera och dessutom vara mycket diffusa. Detta gör det svårare att upptäcka tillståndet, vilket gör att många kan gå runt med en läckande tarm utan att ens vara medvetna om det.

Läs också: Kosttillskott som hjälper en orolig mage på naturlig väg

Vanliga tecken på läckande tarm

Några vanliga symptom på en läckande tarm är:

  • Magbesvär (uppblåst mage, förstoppning eller diarré)
  • Huvudvärk och minnesproblem
  • Trötthet
  • Återkommande näringsbrist
  • Nedsatt immunförsvar
  • Hudproblem (akne, rosacea eller eksem)
  • Depression
  • Ångest
  • Ledvärk
  • Kronisk inflammation

Varför får man en läckande tarm?

Den främsta anledningen till varför man får en läckande tarm har att göra med kosten. Den västerländska kosten innehåller stora mängder socker, glutenprotein, kemikalier och tillsatser som är främmande för vår kropp och vårt immunförsvar.

Vår kropp saknar till exempel det enzym som krävs för att bryta ned glutenprotein, vilket gör att proteinet ligger och ”skaver” på tarmslemhinnan. Även alkohol, läkemedel, socker, parasiter, virus och bakterier kan orsaka störningar på tarmens slemhinna och leda till inflammation.

Inflammationen skapar till slut små hål som gör att partiklar från mat och dryck – men också tarmens egna bakterier – läcker ut i blodomloppet. Detta kan som tidigare nämnt ställa till med problem och i värsta fall leda till en rad olika sjukdomar.

Läs också: 6 tecken på att du har magnesiumbrist

Vad du kan göra för att läka tarmen

Som tur är finns det flera saker du kan göra för att läka en läckande tarm. Hur lång tid det tar att läka tarmen varierar från person till person, men normalt sett går det ganska snabbt. Detta beror på att tarmcellerna förnyas snabbt – bara inom någon vecka har de flesta av oss en förnyad tarmslemhinna.

Här är sju tips på saker du kan göra för att läka tarmen och påskynda läkningsprocessen.

  • Ät en antiinflammatorisk kost. Det allra främsta är förstås att se över och ändra dina kostvanor. Testa att äta mer antiinflammatorisk kost, det vill säga livsmedel som ska kunna lindra inflammationer i kroppen. Några exempel på livsmedel som ingår denna typ av kost är gurkmeja, ingefära, frukt och grönt, nötter, fullkornsprodukter och fisk.
  • Minska på sockret. Socker är en vanlig anledning till en läckande tarm. Försök därför att dra ner på sockret och ersätt sötsakerna med frukter eller grönsaker.
  • Dra ner på alkoholen. Precis som socker är alkohol en stor bidragande orsak till inflammation i tarmen.
  • Testa probiotika. Naturlig probiotika i form av exempelvis fermenterade eller syrade grönsaker kan påskynda läkningen. Du kan också testa att ta probiotikatillskott.
  • Lägg till kokosolja i kosten. Kokosolja är antiinflammatoriskt och främjar en god bakterietillväxt.
  • Ta det lugnt. Glöm inte att även psykiska faktorer så som stress kan öka risken för inflammation i tarmen. Försök att varva ner genom yoga, vila och mindfulness.

Kosttillskott för en fungerande tarm

Thorne L-Glutamine – är den aminosyra som det finns mest av i kroppen. L-glutamin finns i hög koncentration i mage och tarm och utgör det främsta bränslet för tunntarmens enterocyter.

Greatlife Flora Plus+ Probiotika – innehåller 16 kliniskt undersökta och icke-konkurrerande stammar och 20 miljarder bakterier per kapsel. Utmärkt för personer med IBS, Ulcerös Kolit och Crohns.  

Av Elsa Larsson

hälsatarmtarmhälsa