Vad är vegansk hudvård?

Som vegan tar du avstånd från animaliska produkter – dels i din kost, men också i din övriga vardag. Istället väljer du växtbaserade alternativ som enbart innehåller ingredienser från växtriket.

Många hudvårdsprodukter idag innehåller animaliska ingredienser, så som kollagen från fisk eller nötkreatur, ullfett, bivax eller honung. Är produkten märkt som vegansk kan du vara säker på att den inte innehåller några ingredienser som härstammar från djurriket.

På senare tid har allt fler fått upp ögonen för vegansk hudvård, helt enkelt eftersom det idag finns många bra alternativ till animaliska ingredienser. Vad gäller kvalitet finns det i princip inga större skillnader mellan produkter innehållande ämnen från växt- eller djurriket.

Faktum är att många växtbaserade produkter ofta innehåller mer vitaminer, mineraler och antioxidanter än animaliska sådana. De brukar dessutom vara extra skonsamma och därmed lämpliga för dig med känslig hy.

Det är inte heller ovanligt att veganska produkter är ekologiska och därmed betydligt miljövänligare än många andra alternativ.

Cruelty free – Rättvist för djuren

För att en produkt ska få klassas som vegansk inom EU måste den dels vara fri från ingredienser från djur, men den ska också vara cruelty free. Cruelty free är en märkning som innebär att produkten – varken dess ingredienser eller slutprodukten – inte är testad på djur.

Inom EU är det förbjudet att testa på djur om testerna sker i syfte att uppfylla säkerhetskrav inom kosmetikalagen. Det finns emellertid en annan lagstiftning – den så kallade Reach-förordningen – som i vissa fall kan kräva djurtester för att fastställa om specifika ingredienser är giftiga för miljön eller för oss människor.

Värt att nämna är att det fortfarande inte finns några restriktioner kring djurförsök i samband med framtagningen av hushållsprodukter. Däremot väljer många företag som tillverkar hushållsprodukter att ändå ansöka om märkningen, vilket förstås är positivt för dig som vill handla mer medvetet.

Läs också: Lugnande ansiktsprodukter – Skönhetspanelen har valt sina favoriter

3 tips när du väljer veganskt och cruelty free

Det finns en del saker som kan vara bra att tänka på om du vill välja hudprodukter som både är veganska och cruelty free. Här kommer tre av våra bästa tips.

  1. Ta hjälp av Djurens Rätt. I Sverige är Djurens Rätt ansvarig för listan innehållande företag vars produkter är cruelty free. Där kan du även se vilka produkter som också är helt veganska. Om du vill se vilka utländska märken som är cruelty free kan du besöka Crueltyfreeinternational.org.

  2. Cruelty free betyder inte alltid veganskt. Även om veganska produkter alltid måste vara cruelty free betyder inte det att produkter märkta med cruelty free måste vara veganska. Därför är det viktigt att du har koll på märkningar och ingredienser.

  3. Se upp med vissa ingredienser. Vissa ingredienser, exempelvis mysk och kreatin, kan vara både animaliska och veganska. Om det inte framgår vad som gäller på innehållsförteckningen kan det vara en bra idé att kontakta företaget personligen innan du gör ditt köp.

Läs också: Aktiva ingredienser i naturlig hudvård

Veganska märken som inte är testade på djur

För att hjälpa dig på traven har vi sammanställt några populära hudvårdsmärken vars produkter både är veganska och cruelty free.

  • Dr Sannas
  • Loelle
  • Rosenserien
  • Maria Nila
  • Indy Beauty
  • Evolve
  • Hurraw!

Vegansk hudvård

Dr Sannas Tre Närande Favoriter – främjar cellförnyelse samt boostar och återfuktar torr och mogen hud, samtidigt som de ger näring och skydd.

Rosenseriens Rose Water – är ett vårdande, uppfriskande och alkoholfritt ansiktsvatten. Den förbereder huden för  hud- och kroppsprodukterna genom att återställa hudens pH-värde och sluta porerna efter rengöring.

cruelty freehudvårdvegansk