Siffror berättar att fem procent av svenskarna har en sköldkörtelsjukdom. Den allra vanligaste rubbningen i sköldkörteln är underfunktion och kvinnor drabbas oftast. 

Vid underfunktion tillverkar sköldkörteln för lite hormoner och det orsakar trötthet och håglöshet, viktuppgång, ömmande leder, onormalt mycket hårtapp, förstoppning, svullnad i ansiktet och ibland uppstår problem med minnet.

Levaxin är det vanligaste förskrivna läkemedlet mot hypotyreos. Antalet personer som fått Levaxin på recept har ökat med drygt 30 procent i Sverige sedan 2006.

Underfunktion i sköldkörteln är bland de vanligaste av sjukdomar i Sverige idag och kan förekomma i alla åldrar men är vanligast bland kvinnor mellan 40 och 70 år.

Läs också: Vanliga tecken på att din sköldkörtel är ur balans

Selenfattiga livsmedel

Sköldkörteln är en fjärilsliknande körtel som sitter på halsen och som påverkar nästa alla funktioner i kroppen. Den viktigaste uppgiften som sköldkörteln har är att reglera ämnesomsättningen. Hypotalamus i hjärnan får information av sköldkörteln om nivåerna av sköldkörtelhormon i blodet och skickar, beroende på informationen, ut mycket eller lite av ett hormon som heter TRH till hypofysen i hjärnan. 

Hypofysen i sin tur producerar TSH-hormon som sedan skickas till sköldkörteln och signalerar att den ska producera prohormonet tyroxin (T4) samt det aktiva sköldkörtelhormonet trijodtyronin (T3). 

När T3 ska bildas är det beroende av mineralet selen. Men i Sverige finns det bara låga halter av selen i jordbruksmarken. Studier har visat att det finns ett samband mellan sköldkörtelsjukdomar och selen.

Mindre utstående ögon

Forskare har länge känt till att selen är viktigt för sköldkörteln, och det har gjorts flera studier och metaanalyser som visar att tillräckligt med selen är viktigt för att sköldkörteln ska fungera normalt. Om man har haft låga nivåer av selen i kroppen under en längre tid så kan hormonproduktionen komma ur balans. 

Studier har visat att individer som ordinerats medicin för sin sköldkörtelsjukdom kunde minska användningen av läkemedel när de fick i sig tillräcklig med selen.

I en svensk-kinesisk metaanalys av totalt 13 studier har personer med högre nivåer av selen i blodet allmänna hälsofördelar jämfört med de som uppmätte lägre nivåer. Forskarna menar att det finns mätbara hälsoförbättringar för varje tio mikrogram selen det fanns i blodet. Till exempel kunde de med Graves sjukdom, där ett av symtom är utstående ögon, få synbart mindre utstående ögon när de tog ett selentillskott.

Läs också: Hur depression och sköldkörtelproblem kan höra samman

Viktiga ämnen för sköldkörteln

Svenskar som enbart äter inhemsk mat får i sig cirka 30–40 mikrogram selen. Man behöver ungefär 100 mikrogram varje dag för att mätta selenoproteinerna så att de processer som selen är inblandade i ska fungera så bra som möjligt. 

Om du äter importerade livsmedel där jordarna är rikare på selen så ökar det dagliga intaget.

D-vitamin är viktigt för sköldkörteln, och studier har visat att patienter med underfunktion ofta har brist på D-vitamin. 

Zink är ett mineral som behövs för att bilda sköldkörtelhormoner och för omvandling av T4 till T3, precis som selen. B-vitaminer är viktiga för att sköldkörteln ska fungera normalt. Det har visat sig att en av fyra med hypotyreos har brist på B12.

Sköldkörtelhormon innehåller jod och om man inte har tillräckligt med jod kan inte sköldkörtelhormon bildas, men ett för högt intag kan innebära rubbningar.

Av Inger Palm 

jodSelensköldkörtelnZinkzinkbrist