Men varför ska man egentligen välja ekologiskt smink? Hur stor betydelse har det egentligen för miljön? Och hur mycket bättre är ekologisk makeup för vår hud jämfört med vanligt smink? Detta är frågor vi kommer att besvara i den här artikeln.

Skillnaden mellan naturligt och ekologiskt smink

Låt oss börja med att reda ut skillnaderna mellan naturligt och ekologiskt smink, då detta inte är riktigt samma sak. 

  • Naturligt smink. Tillverkas av naturliga råvaror i naturliga processer. Sminket kan till exempel innehålla växter, oljor och naturliga färgämnen från blommor. De får däremot inte innehålla paraffin, silikon, parabener eller petroleumbaserade ämnen.
  • Ekologiskt smink. Dessa produkter är fria från syntetiska ingredienser och innehållet kommer från ekologiska odlingar. Här använder man inga kemiska bekämpningsmedel som kan vara skadliga för djur, natur och människa.

Värt att notera är att ekologiskt smink kan vara naturligt. Samtidigt finns det smink som bara innehåller naturliga ingredienser, men som inte är ekologiskt odlade. Titta därför alltid efter ekologiska märkningar som EU Ecolable, Cosmos Organic och Natrue.

Läs också: 3 anledningar till varför du bör välja ekologiskt smink

Så påverkar ”vanligt” smink vår miljö 

Skönhet är en mångmiljardindustri som under 2020 drog in över 480 miljarder dollar totalt, där kosmetika stod för 14,6 procent. Experter tror dessutom att intäkterna kommer öka till hisnande 716 miljarder redan år 2025. 

Kort sagt konsumerar vi stora mängder smink varje år. Och med tanke på att kosmetika är förbrukningsvaror har detta förstås en negativ effekt på vår miljö. Även sminkförpackningarna bidrar till en stor miljöpåfrestning, framför allt om de inte går att återvinna på ett korrekt sätt. 

Bortsett från det innehåller smink ofta ämnen som kan vara skadliga för både miljön och djurlivet om de spolas ut i våra vattendrag via avloppet. En vanligt förekommande ingrediens i smink är exempelvis palmolja, som kan ha en upp till tre gånger högre klimatpåverkan än fossila bränslen. 

Smink kan också innehålla starka kemikalier och hormonstörande ämnen som är skadliga både för vår hälsa och hud.

Ekologiskt smink är bättre för miljön – och huden

Som tidigare nämnt innehåller ekologiskt smink inga syntetiska ingredienser som kan vara skadliga för varken miljö, djur eller för dig som användare. Många produkter har ett helt vegetabiliskt innehåll, vilket gör dem extra skonsamma mot huden. Det kan vara extra fördelaktigt för dig med känslig, irriterad eller aknebenägen hy. 

Ingredienserna i kosmetikan kommer från ekologiska odlingar där man varken använder konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel. Detta bidrar till en större mångfald och ett rikare djurliv, men också bättre arbetsförhållanden för de anställda. Ekologiskt smink brukar dessutom inte testas på djur och är i många fall helt veganskt.  

Genom att välja ekologiskt kan du helt enkelt gynna både din hud, din hälsa, miljön och djurlivet. 

Läs också: Varför behöver vi stoppa överfisket?

Tips när du väljer ekologiskt smink

Det finns en del saker som kan vara bra att tänka på när du vill köpa ekologisk kosmetika. Här är några av våra bästa tips. 

  1. Välj naturligt och ekologiskt. Produkter som både är naturliga och ekologiska är i regel det bästa alternativet. 
  2. Titta efter certifieringar. För att vara säker på att produkten är ekologisk ska du titta efter märkningar som EU Ecolable, Cosmos Organic och Natrue. Cruelty-Free kan också vara bra att hålla utkik efter om du inte vill att produkten ska vara testad på djur. 
  3. Förpackningen. Välj gärna produkter med förpackningar av återvunna material. Om inte det är möjligt, se åtminstone till att du återvinner förpackningen korrekt när produkten är slut. 
  4. Kolla upp tillverkningen. Om du vill känna dig säker på hur sminket är framställt och var ingredienserna kommer ifrån kan du besöka tillverkarens hemsida eller kontakta dem personligen. 

Naturligt och ekologiskt smink

Purobio Cosmetic Resplendent Bronzer är ett matt solpuder för ljus till mellanljus hudton med varm orangefärgad bas. puroBios bronzer återskapar de naturliga kontrasterna som jämnas ut av foundation/basen.

Beauty Made Easy Le Papier Läppstift ger en naturlig glans och en långvarig nyans. De mjuka närande egenskaperna hos jojobaolja, kokosnötolja, mandelolja, sheasmör och E-vitamin återfuktar dina läppar så att de känns mjuka hela dagen.

Av Elsa Larsson

Ekologiskt smink