I den här artikeln får du lära dig mer om vad MCT-olja är och vilken effekt den kan ha på din hälsa.

Vad är MCT-olja?

MCT står för Medium Chain Triglycerides, eller medellånga mättade fettsyror på svenska. MCT-oljan är rik på denna typ av fettsyror och utvinns framför allt från kokosnötsolja, men också palmkärnolja.   

Det finns många hälsofördelar med MCT, vilket har bidragit till dess höga popularitet. MCT har bland annat en antimikrobiell och svampdödande effekt, den ökar fettförbränningen och stöttar dessutom kroppens neurologiska funktion. 

MCT-olja kan också förbättra hjärnans funktion, vilket kan vara fördelaktigt för personer med epilepsi, Alzheimers sjukdom och autism.

Läs också: Nyttiga goda oljor och fett

Kan användas som en omedelbar energikälla

På grund av sin kortare kedjelängd tar sig MCT snabbare från tarmen till levern och kräver inte att gallan bryts ner, vilket fetter med längre kedja gör. 

I levern bryts fetterna ner för att antingen användas som bränsle eller lagras som kroppsfett. Eftersom MCT:er lätt kommer in i dina celler utan att brytas ner, kan de användas som en omedelbar energikälla. 

När du går på en ketogen diet kan MCT dessutom omvandlas till ketoner i levern. Dessa ketoner kan passera genom din blod-hjärnbarriär, vilket gör dem till en energikälla för dina hjärnceller.

5 hälsofördelar med MCT-olja 

Nedan går vi igenom några av de främsta fördelarna med MCT-olja som kan vara bra att känna till.

1. Ökar fettförbränningen 

MCT-olja kan stödja viktminskning eftersom den bidrar till att kroppen använder fett till energi istället för kolhydrater. Det kan också öka produktionen av hormonet leptin som ger dig en ökad mättnadskänsla.

Tänk dock på att MCT innehåller mycket kalorier. Om du försöker behålla eller gå ner i vikt bör du därför konsumera MCT-olja som en del av ditt totala fettintag och inte som en extra mängd fett. 

2. Balanserar bakteriefloran i mage och tarm

MCT har visat sig ha antimikrobiella och svampdödande effekter, vilket troligen har att göra med innehållet av kaprylsyra, kaprinsyra och laurinsyra.

Kokosolja, som är rik på MCT, har till exempel visat sig kunna minska tillväxten av candida, en vanlig jästsvamp som kan orsaka olika hudinfektioner, samt den sjukdomsframkallande bakterien clostridium difficile. 

Kort sagt kan MCT vara fördelaktigt för att bibehålla en sund balans i magens och tarmens bakterieflora.

Läs också: Kosten som kan hjälpa till att balansera dina hormoner

3. Skyddar och ger hjärnan bränsle

Studier visar att MCT-olja och en ketogen diet kan hjälpa till att hantera tillstånd som epilepsi och Alzheimers sjukdom.

Även om den ketogena kosten främst har blivit populär bland människor som vill gå ner i vikt, introducerades den faktiskt först som ett sätt att hantera epilepsi. Forskare fann att fasta ökar ketonproduktionen och att detta kan minska frekvensen av epileptiska anfall. Eftersom MTC kan omvandlas till ketoner, kan de vara fördelaktiga för att hantera epilepsi. 

Alzheimers sjukdom försämrar hjärnans förmåga att använda socker, men MCT och en ketogen diet erbjuder en alternativ energikälla – ketoner. Detta kan göra att hjärnceller överlever längre. Dessutom blockerar det en receptor i hjärnan som orsakar minnesförlust. 

4. Minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar

MCT-olja har visat sig stödja både viktkontroll och fettförlust, vilket i sin tur kan minska risken att drabbas av en hjärtsjukdom. Dessutom kan MCT-olja hjälpa till att öka produktionen av det goda, hjärtskyddande HDL-kolesterolet, men också minska C-reaktivt protein (CRP), en inflammatorisk markör som ökar risken för hjärtsjukdomar. 

Ytterligare äldre studier fann att MCT-oljebaserade blandningar också kan ha en positiv effekt på andra riskfaktorer för hjärtsjukdomar MCT-olja kan hjälpa till att minska riskfaktorer för hjärtsjukdomar som vikt, kolesterol och inflammation. 

5. Kan hjälpa till att hantera blodsockernivåer

Slutligen kan MCT-olja också ha fördelar för personer med diabetes. MCT har nämligen visat sig minska fettlagringen och öka fettförbränningen, vilket kan hjälpa till att hantera blodsockret.

Tips på bra MCT-olja

Pureness – MCT-olja är en högkvalitativ fraktionerad kokosolja med medellånga fettsyror. Den är smak-, lukt- och färglös och är därför mycket användbar i matlagning.

Av Elsa Larsson

bra fetterfettsyrorkokosolja