Det finns alltså goda anledningar att hålla ett öga på dina naglar, både på händer och fötter, för att upptäcka och behandla hälsoproblem i tid. Läs vidare för att lära dig vilka tecken du bör hålla utkik efter!

Naglar som skiftar färg

Friska naglar har normalt sett en rosa nyans med en ljus halvmåneform precis intill nagelroten som är tydligast på tumnaglarna. 

Skulle naglarna ändra färg kan det vara ett tecken på dålig hälsa, infektion eller till och med allvarliga sjukdomar. 

Bleka naglar 

Väldigt bleka eller ljusa naglar kan vara ett tecken på bland annat leversjukdomar, anemi, diabetes eller undernäring. 

Det kan också vara ett tecken på problem med njuren, protein- eller kalciumbrist eller svampinfektion (då i samband med en tjockare nagel). En annan orsak till bleka naglar kan dock vara överanvändning av nagellack och nagellacksborttagning. 

Vita fläckar

Vita fläckar på naglarna är normalt sett harmlösa och ett resultat av ett nageltrauma, till exempel på grund av upprepad manikyr. Det kan dock även vara ett tecken på zink- eller kalciumbrist, svampinfektion eller allergisk reaktion.

Läs också: Muskelavslappnande – 6 naturliga sätt att lindra muskelvärk

Blåa naglar

Naglarna kan få en lätt blå ton om det inte finns tillräckligt med syre i kroppen. Det kan till exempel bero på hjärtsjukdom eller lungemfysem, vilket kräver omedelbar läkarvård.

Gula naglar 

Gula naglar kan bero på en rad olika saker, exempelvis rökning eller fläckar från nagellack. Det kan också vara ett tecken på en svampinfektion som gör att nageln blir tjockare och eventuellt lossnar. 

Mörka linjer under nageln 

Mörka linjer under nageln uppstår när pigmentcellerna avsätter det bruna pigmentet melanin i nageln. 

Detta kan ha flera olika orsaker. Linjerna är till exempel vanligt förekommande bland personer med mörk hy, men kan också vara ett tecken på allvarligare sjukdomar, exempelvis hudcancer (melanom). Därför bör du alltid uppsöka en läkare om du plötsligt noterar mörka linjer under en eller flera naglar. 

Läs också: Börja detoxa och städa insidan

Naglar som ändrar textur

Naglarna kan inte bara skifta i färg, de kan också ändra textur. Friska naglar är lätt välvda, glansiga, släta och något elastiska. Plötsliga texturförändringar kan dock vara ett tecken på att allt inte riktigt står rätt till.

Tunna och mjuka naglar

Tunna och mjuka naglar kan vara ett tecken på vitamin B-, kalcium- eller järnbrist. Oftast beror det dock på att naglarna blivit utsatta för starka kemikalier, exempelvis nagellacksborttagning. 

Spruckna naglar

Det är vanligt att naglar spricker om de är extra torra. En av de vanligaste orsakerna till att naglarna blir uttorkade är faktiskt vatten. Om du ofta simmar, diskar eller tvättar händerna kan du få torra och sköra naglar. Detsamma gäller om du ofta använder alkoholbaserade produkter på händerna, exempelvis handsprit.  

Läs också: Hur du minskar risken för blodproppar

Naglar som flagnar

Om nageln börjar flagna i tunna lager kan det vara ett resultat av nageltrauma. Det kan till exempel bero på att du använder naglarna för att öppna förpackningar eller att skrapa bort gammalt nagellack. En annan orsak är att naglarna blivit utsatta för överdriven blötläggning.

Små fördjupningar i naglarna

Små gropar i naglarna, så kallade fingerborgsprickar, kan vara ett tecken på tillstånd som psoriasis, eksem eller den autoimmuna sjukdomen alopecia areata. 

Längsgående eller tvärgående ränder

Svaga ränder som löper från nagelroten ut mot nageltippen är helt normala. Kraftigare ränder, framför allt på tumnaglarna kan dock tyda på hudsjukdom eller en överbelastad tjocktarm. 

Om ränderna däremot är tvärgående kan det betyda att naglarna slutat växa, vilket i sin tur kan bero på flera saker, exempelvis: 

  • Stress
  • Depression 
  • Hormonella besvär 
  • Dålig matsmältning
  • Specifika läkemedel
  • Skador på nageln

Viktigt! Om du noterar nagelförändringar bör du alltid besöka en läkare för att säkerställa att du det inte beror på underliggande sjukdomar. 

Av Elsa Larsson

hälsanaglar