Du har kanske hört att Sverige har bland de bästa vattenkvalitetéerna direkt från kranen. Och det är sant att tillsats av klor, fluor och andra ämnen som kan förekomma i till exempel USA inte finns här.

Tyvärr betyder det inte att vattnet är helt fritt från oönskade ämnen. Reningsverken är skapade för att rena vattnet från avföring och bakterier. Inte kemikalier även om det finns platser i Sverige där exempelvis reningssystem för att ta bort läkemedelsrester ur vattnet används, som i Linköping. I Kallinge och Ronneby förgiftades till exempel ett helt samhälle av PFAS under många år. Invånarna har de högst uppmätta värdena av PFAS i världen och de driver nu en rättsprocess mot vattenleverantören för att bland annat få hjälp med sina hälsoproblem.

Enligt en lista från Svenskt Vatten kan det finnas rester av dessa ämnen i vår dricksvatten: 

 • Asbest och asbestfibrer. 
 • Bekämpningsmedel. 
 • Bensen. 
 • Bly. 
 • Bisfenol A (BPA).
 • Fluor. 
 • Läkemedelsrester. 
 • Perfluorerade alkylsyror (PFAS). 

Gränsvärden eller cocktaileffekten?

Det finns gränsvärden för alla dessa ämnen för vad som anses säkert för oss människor att få i oss och vi har ändå en avgiftning som syftar till att rena bort ämnen som dessa. Men tyvärr vet ingen hur det blir med den så kallade “cocktaileffekten”. det vill säga när man blandar flera toxiska ämnen tillsammans. 

Det är heller inte säkert att det är lika giftigt att dricka en del av ämnena som att få i sig dem på annat sätt. Asbest verkar farligare när vi andas in det än när vi dricker det. 

Hur man än vrider och vänder på det vore förstås det allra bästa om den här typen av ämnen inte fanns alls i vårt vatten. 

Läs också: 5 tips för en naturlig vårstädning

Ingen vet ännu 

Idag kan ingen svara exakt på hur farliga de rester av kemikalier som finns i vattnet är för oss. Det enda vi vet är att vi behöver mer kunskap. Karin Wiberg som driver forskningsprojektet SafeDrink är professor vid SLU och säger: 

Vi behöver mer kunskap om vilka ämnen vi exponeras för genom dricksvatten och vilka av dessa som kan vara hälsofarliga. De metoder som finns för övervakning bör användas och ständigt förbättras så att vi får en så bra bild av vattenkvalitén som möjligt.

Har du enskild brunn? Den som har en egen brunn har ofta högre halter av giftiga ämnen i sitt vatten. Det kan alltså vara ännu mer angeläget för dig att rena ditt vatten extra. Testa också vattnet regelbundet. 

Läs också: Paraffinljuset – dåligt för både miljö och hälsa

Vad kan du själv göra? 

Den som inte känner sig bekväm med de rester av kemikalier som eventuellt finns i vattnet kan själv rena sitt vatten. Här är några olika sätt: 

 • Kanna med filter. Det sättet som är ett av de billigaste och enklaste att komma igång med är en kanna med filter. Nackdelen är att det går långsamt att rena och större mängder kan ta tid. 
 • Filter på kranen. Den här är en smidig lösning eftersom installationen sker direkt på kranen. Nackdelen är att den kanske inte passar med alla kranar. Flödet i kranen blir också långsammare. 
 • Vattenrenare vid kranen. En separat enhet som står bredvid kranen och som ibland har en egen kran.Snabbt flöde och många effektiva alternativ. Nackdelen är att den tar plats på köksbänken. Kräver installation men du klarar det på egen hand..
 • Vattenfilter under köksbänken. Samma för- och nackdelar som ovan plus fördelen att den inte tar plats på köksbänken eftersom den istället sitter under den. 
 • Rening för hela huset. Här sitter filtret på huvudkranen till huset. Detta är smidigt eftersom allt vatten renas men det kostar mer och kräver hjälp av rörmokare. 

Av Katarina Fornander

Effektiva vattenrenare 

Carbonit Vattenrenare – En effektiv filtrering i hemmet är lösningen för att få vatten av bästa kvalitet, direkt ur ledningen. Med patenterade dricksvattenfilter från Carbonit® kan du vara säker att den större delen av eventuella skadliga ämnen filtreras bort. T.o.m.medicinrester och tungmetaller filtreras bort.

Planets Own Vattenrenare kran – Euro vattenrenare är en elegant och smidig vattenrenare som tar lite plats. Den är enkel att skruva fast och har varken slangar eller sladdar. Passar de flesta kranar. Den är även utvald till bäst i test hos Pasteur research institute. Euro kan även sättas fast på vattenduschmunstycke för den något händige.

kemikalierläkemedelsrestervattenvattenrenare